Nuotekų valymo įrengimai: dažniausiai užduodami klausimai

Ten kur nėra įmanoma prisijungti prie centrinės miesto nuotekų sistemos, dažniausiai pasirenkami statyti nuotekų valymo įrengimai. Tai saugus, efektyvus būdas išvalyti nuotekas. Pasirinkus kokybišką, sertifikuotą įrenginį, nuotekos išvalomos iki tokio lygio, jog galima išleisti į gruntą, vandens telkinį, melioracijos griovius. Jei nesama prieinamos vietos išleisti išvalytas nuotekas, galima statyti infiltracinį šulinį. Bet kokiu atveju, tai patogus būdas tvarkyti nuotekas.

Tačiau tiems, kurie su nuotekų valymo įrengimais susiduria pirmą kartą, kyla klausimų. Įrenginius montuojančios įmonės dalinasi dažniausiai užduodamais klausimais ir atsakymais į juos.

Kur sklype montuoti nuotekų valymo įrengimą?

Svarbu ne tik išsirinkti tinkamą nuotekų valymo įrenginį, tačiau ir rasti gerą vietą sklype jam sumontuoti. Pirmiausia, reikia laikytis įstatymų ir žinoti apsaugos zonas. Įrenginys negali būti arčiau nei 3 metrai nuo kaimynų tvoros, taip pat taikoma 8 metrų sanitarinė apsaugos zona nuo kaimynų gyvenamojo namo. Tad jei kaimynas namą pasistatęs 3 metrai iki jūsų tvoros, reiškia, jūs negalite valymo įrenginių arčiau nei 5 metrai iki kaimyno tvoros (viso gaunasi 8 metrai nuo įrenginio iki kaimyno namo).

Savo gyvenamajam namui sanitarinė zona nėra taikoma, tad įrenginį galite montuoti kad ir prie pat namo. Apsaugos zona taip pat taikoma ir vandens gręžiniui (savo bei kaimynų) – nuotekų valymo įrenginys negali būti arčiau nei 15 metrų iki vandens gręžinio.

Taip pat svarbu užtikrinti gerą privažiavimą prie įrenginio dumblo išsiurbimui. Nors tai daryti reiks retai, maždaug kartą per metus, tačiau patogiausia, kai įrenginys yra arčiau gatvės, nei tolimiausiame sklypo gale, kur visai nėra privažiavimo.

Ne paskutinėje vietoje ir estetika. Nors nuotekų valymo įrenginys nėra didelis statinys, paviršiuje matomas tik dangtis, tačiau tai nėra tas objektas, į kurį norisi žiūrėti geriant kavą terasoje ar tik išėjus pro lauko duris. Todėl geriausia, jog jis nebūtų itin į akis krentančioje, „paradinėje“ sklypo dalyje.

Ar nuotekų valymo įrengimams reikalingi leidimai?

Buitinių nuotekų valymo įrenginiui statyti reikalingas projektas ir statybos leidimas. Jais galite pasirūpinti patys arba galite patikėti darbą įmonei, kuri montuos nuotekų valymo įrenginį jūsų sklype. Paprastai montavimo įmonės turi techninius projektuotojus, kurie gali paruošti viską nuo dokumentų iki leidimo gavimo ir galiausiai sumontuoti įrenginį – jums niekuo nereikės rūpintis.

Ar nuotekų valymo įrenginiai skleidžia kvapą ir kodėl?

Gerai suderinti ir veikiantys nuotekų valymo įrenginiai neskleidžia nemalonaus kvapo. Tačiau nemalonus kvapas gali atsirasti, jei įrenginyje miršta bakterijos. Taip gali atsitikti naudojant daug buitinės chemijos, nesant tolygiam oro padavimui į įrenginį, jei ilgą laiką buvo dingusi elektra ir pan. Tačiau tai laikina problema, kurią galima išspręsti įprastomis priemonėmis ir metodais. Paprastai pakanka atstatyti elektrą, padidinti oro srovę, įleisti papildomų bakterijų – specialistai patars arba padės išspręsti tokias iškilusias problemas.

Ar naudojant nuotekų valymo įrenginius galima į kanalizaciją mesti tualetinį popierių?

Šis klausimas nuolat iškyla kalbant ne tik apie nuotekų valymo įrenginius, tačiau ir apie miesto kanalizaciją. Deklaruojama, jog visų populiarių įmonių įrenginiai susitvarko su tokio pobūdžio šiukšlėmis. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai koks tualetinis popierius yra naudojamas, jis turi būti ištirpstantis vandenyje.

Už tualetinį popierių yra baisesnės kitos atliekos, kurias kai kuriems atrodo įprasta mesti į kanalizaciją – sauskelnės, paketai, nuorūkos, plastikas ir pan. Kanalizacija nėra šiukšlių kibiras. Šiukšlės gali sudaryti kamštį ir sutrikdyti nuotekų valymo įrenginio darbą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close