Nepavyksta numesti svorio? Gydytojas dietologas įvardino galimas priežastis

Ar žinojote, kad vidutiniškai žmogus per savo gyvenimą išbando maždaug 126 madingas dietas? Tai parodo Independent atliktos apklausos duomenys. Nors informacijos, kaip numesti svorio – daugybė, imantis drąstiškų metodų, lengva pakenkti sveikatai. Kaip mažinti apimtis sveikai ir į ką atkreipti dėmesį siekiantiems atsikratyti svorio sergant nutukimu? Apie tai pasakoja nutukimo gydymo centro „CaloryCare“ gydytojas dietologas Edvard Grišin. 

Mitybos ir sporto derinimas: ar tai tikrai būtina?

Gydytojas dietologas E. Grišin patvirtina faktą, kad norint atsikratyti svorio, mitybos ir sporto derinimas – privalomas. Jis teigia, kad be šio dueto trokštamų rezultatų pasiekti nepavyks. „Pasakysiu drastiškai, bet, mano manymu, šiais laikais sportas turėtų būti viršesnis už mitybą. Nesupraskite manęs klaidingai. Sportas nėra svarbesnis. Jis yra lygiavertis mitybai. Tačiau, atsižvelgdami į bendras tendencijas ir fizinio aktyvumo trūkumą, jam turime skirti daugiau laiko ir pastangų, negu kartais skiriame mitybai.“

Pavyzdžiui, žmonės, kurie yra pasiryžę sumažinti savo riebalinį audinį, dažnai tiksliai žino, kaip jie privalo maitintis ir kartais tai daro net per daug griežtai. Tačiau fiziniam krūviui neranda laiko. Anot specialisto, į rekomendacijas svarbu atsižvelgti, bet griežtai jų taikyti visiems nevertėtų. Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl kas tinka vienam žmogui, nebūtinai tiks kitam. Galbūt jūs pakankamai dėmesio skiriate tiek sportui, tiek mitybai? Svarbiausia – realiai įvertinti situaciją.

Kodėl nepavyksta pasiekti norimų rezultatų? 

Sportą derinate su mityba, ją atidžiai sekate, tačiau rezultatai vistiek nedžiugina? Atkreipkite dėmesį ir į situaciją pažvelkite iš šalies – ar sportuojate ir maitinatės reguliariai? E. Grišin pabrėžia, kad pastovumo stoka gali būti vienas svarbiausių veiksnių, neleidžiančių pasiekti norimų apimčių. 

Kita dažnai pasitaikanti situacija – netikslus maistinių medžiagų suvartojimas. Įprastai prisimename, ką suvartojame, bet nežinome kiekio. „Būsiu atviras – jeigu mes norime tikrai greitų, griežtų rezultatų, yra du būdai jų pasiekti. Arba mes valgome beveik tokį patį maistą kiekvieną dieną ir patys skaičiuojame, kiek ir kokių maistinių medžiagų suvartojame, arba vadovaujamės mitybos planu, kai tai yra paskaičiuota už mus“, – dėsto specialistas. 

Per didelį norą užkandžiauti ir taip „pasipildyti“ kalorijomis gali skatinti ir nekokybiškas arba per trumpas miegas. Pasistenkite tinkamai pailsėti: eikite miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu, nevalgykite iki miego likus bent trims valandoms.

Stresas – dirgiklis, prie kurio esame pratę. Nuo jo kenčia ne tik psichinė, bet ir fizinė sveikata. Ir nors dažnai nejuntame, tačiau jis turi išties didelės įtakos, siekiant sumažinti svorį. Jis gali nulemti ar mūsų riebalinis audinys sėkmingai tirps, ar stovės vietoje. 

Ką daryti, jei kilogramai netirpsta?

Pasak gydytojo dietologo, jei darote viską, kad atsikratytumėte papildomų kilogramų, tačiau jums tai nepavyksta, verta skirti laiko analizei ir savo veiklos sekimui. Jis pataria kiekvieną dieną pasižymėti ne tik tai, kaip maitinatės, kokių maistinių medžiagų gaunate, bet ir sekti fizinę veiklą. Ar tikrai padarote tai, ką esate numatę? Ar matote progresą? Tai padės sekti svorio pokyčius, o jei svarstote, kaip tai padaryti dar efektyviau, paieškokite tam skirtų išmaniųjų programėlių. 

Išsikelkite kitų tikslų, ne tik pamatyti mažesnius skaičius svarstyklėse. Turime suvokti, kad visi esame skirtingi. Tuo reikia didžiuotis, bet ne matyti kaip pralaimėjimą. „Jei ir negalime lengvai numesti svorio, galime tobulėti kitose srityse. Pavyzdžiui, bandykite valgyti reguliariai, išsikelkite tikslų sporte ir jų siekite. Kai juos pasieksite, pamatysite, kad jūsų svoris ir kūno apimtys gali pasikeisti. Jūsų riebalinio audinio sumažės, raumeninio padidės, įgausite tonuso ir tapsite tokie, kokie norėjote“, – įžvalgomis dalinasi E. Grišin. 

Kaip mažinti svorį, turintiems antsvorio ar sergantiems nutukimu?

Mitybos specialistas pasakoja, kad ir pats vaikystėje nebuvo atletiškas. Priešingai – sirgo nutukimu. Svarbiausia, ko galima pasimokyti iš jo asmeninės patirties – rytoj nekartoti klaidų, kurias padarėme šiandien. „Buvau didelis slaptas valgytojas, kuris atsidarydavo šaldytuvą naktimis ir kai visi eidavo miegoti, pasidarydavo tikrai neblogą maisto fiestą. Ačiū Dievui, tai yra praeitis. Visi esame žmonės ir mokame klysti. Tik labai svarbu padaryti išvadas, kokių klaidų nekartoti.“ 

Kai norima atsikratyti antsvorio ar sergama nutukimu, gydytojas dietologas visuomet rekomenduoja kreiptis į specialistus. „Jūsų veikla neturi kelti diskomforto. Jei taip nutiko, nebandykite savęs gydyti patys, jei nesate šios srities specialistai. Tik jie žino, kaip jums padėti, pasitelkiant profesionalius ir sveikatai saugius metodus.“

Jei jau nusprendėte žengti pirmąjį žingsnį, E. Grišin pataria pradėti nuo mažų dalykų ir susikurti rutiną. Būtent tai yra svarbiausia formuojant naujus, sveikatai vertingus įpročius. Vienas iš jų galėtų būti vaikščiojimas. Išsikelkite sau tikslą, kad šiandien išeisite pasivaikščioti 30 minučių, po savaitės jau galėsite tai daryti 35 minutes. Dar po savaitės – 40–45 min. Po truputį kelkite didesnius tikslus ir jų siekite.

Turėkite su savimi širdies dažnio matuoklį ar laikrodį, kuris padėtų sekti fizinį aktyvumą, miego kokybę. Sustyguokite mitybą. Tai atlikę ir stebėdami savo būseną, galėsite būti tikri, kad organizmui nepakenksite ir nedideliais etapais sieksite savo tikslo. Jei turite tam tikrų sveikatos problemų ar sutrikimų, prieš pradėdami sportuoti pasitikrinkite savo fizinio krūvio toleranciją. Tai padės pasirinkti optimalų krūvį, tinkamą būtent jums.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close