Saldumynų ir kepinių mėgėjams: natūraliai saldūs desertai

Svajojate apie gardų desertą, tačiau vengiate pridėtinio cukraus? „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad dėl šios priežasties visai nebūtina pamiršti saldžių kepinių. Ji siūlo puikią tradicinių kepinių ir saldainių alternatyvą – desertus iš daržovių ir vaisių, kurie bus ne tik saldūs, bet ir praturtins organizmą naudingomis medžiagomis.

Bananai

Bananai – tai vienas geriausiai žinomų cukraus pakaitalų, kilęs iš Pietryčių Azijos. Šie vaisiai papildo organizmą kaliu, stiprinančiu širdį, gerinančiu nervų sistemos veiklą bei padedančiu neutralizuoti raumenyse susikaupusią pieno rūgštį, todėl ypač praverčia sportuojantiems. Dėl šios priežasties mėgstamiausiu sportininkų desertu dažnai tampa ne kas kitas, o bananų duona.

„Bananų duonos tėvyne laikoma Šiaurės Amerika. Šiame žemyne ji kepama kaip kasdienis užkandis arba ypatingomis progomis, nes puikiai tinka ir ant vaišių stalo. Bananai suteikia duonai natūralaus saldumo ir malonaus aromato, todėl šis kepinys gali tapti puikia pradžia tiems, kurie nori sumažinti vartojamo cukraus kiekį“, – sako V. Juodkazienė.

Bananų duona

Jums reikės:

3 sunokusių bananų

2 kiaušinių

60 g sviesto

250 g maltų avižinių dribsnių

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. cinamono

1 a. š. druskos

Paruošimas:

Išplakite kiaušinius, sutrinkite bananus, suberkite cinamoną, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę sumaišykite su ištirpintu sviestu ir miltais. Pagamintą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.

Kriaušės

Kriaušės nuo seno vertinamos Rytų šalių medicinoje, nes švieži ir jauni jų lapai pasižymi gydomosiomis, priešgrybelinėmis savybėmis, o kriaušių vaisiai padeda greičiau atgauti jėgas – juos valgant organizmas pasisavina gliukozę ir paverčia ją energija.

„Kriaušės pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu – kiekviename vaisiuje yra maždaug 25 procentai dienos skaidulų normos. Šios medžiagos teigiamai veikia virškinimo traktą ir mažina skrandžio vėžio riziką, todėl iš jų gaminami kepiniai ir desertai būna ne tik natūraliai saldūs, bet ir lengvai virškinami“, – sako V. Juodkazienė.

Kriaušių pyragas

Jums reikės:

1 kg gerai prinokusių kriaušių

3 kiaušinių

250 g miltų

250 g manų kruopų

250 g sviesto

300 ml pieno

Paruošimas:

Sviestą palaikykite šaldiklyje apie 1 valandą. Atšaldžius stambiai jį sutarkuokite ir sumaišykite kartu su pienu, miltais, manų kruopomis ir kiaušiniais. Kriaušes stambiai supjaustykite ir suberkite į sviestu išteptą kepimo formą. Ant jų užpilkite tešlą ir kepkite apie 50 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Morkos

Morkos naudojamos daugelio šalių virtuvėse. Jos ne tik papildo įvairius daržovių ir mėsos patiekalus, bet ir pagardina desertus, suteikdamos jiems natūralaus saldumo. Pavyzdžiui, Indijoje iš šių daržovių gaminama išskirtinio skonio chalva, o Portugalijoje ruošiamas ypatingas morkų ir apelsinų džemas.

„Morkos yra ypač saldžios daržovės, todėl kepiniuose puikiai pakeičia cukrų. Kepinyje cukrų pakeitę į porą stiklinių tarkuotų morkų, sumažinsite jame cukraus kiekį perpus, o pačiam desertui suteiksite išskirtinę spalvą ir aromatą. Ruošdami keksiukus ar įvairius pyragus, taip pat galite naudoti ir morkų sultis, kurios papildys jūsų kepinius vitaminu A, kaliu ir naudingomis skaidulomis“, – sako V. Juodkazienė.

Morkų keksiukai

Jums reikės (10-12 keksiukų):

3 stiklinių tarkuotų morkų

400 g miltų

440 ml aliejaus

5 kiaušinių

2 v. š. skysto medaus

Vanilės, cinamono

Paruošimas:

Išplakite kiaušinius su medumi, supilkite aliejų, dar kartą išplakite. Pagardinkite vanile, cinamonu ir dar kartą išmaišykite. Sudėkite visą masę į riebalais pateptas keksiukų formeles, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes.

Datulės

Datulių medžiai nuo seno auginami daugelyje pasaulio šalių. Šie kultūriniai augalai jau prieš kelis šimtus metų augo Irane ir Pakistane, o arabai iki šiol datules laiko pagrindiniu valgiu, pakeičiančiu netgi duoną. Tačiau datulių vaisiai valgomi ne tik vieni, bet ir derinami įvairiuose patiekaluose ar desertuose.

„Šių vaisių minkštimą sudaro net apie 70 procentų cukraus, todėl jų nerekomenduojama valgyti kasdien, tačiau kartais pasilepinti tikrai galima. Juolab, kad iš jų pagaminti saldainiai papildys mūsų organizmą tokiomis medžiagomis kaip baltymai, kalio druska, magnis ir geležis“, – sako V. Juodkazienė.

Datulių saldainiai su kokoso drožlėmis

Jums reikės (15 saldainių):

 120 g datulių

 160 g kokoso drožlių

 Vandens

Paruošimas:

Išimkite datulių kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir įpilkite šiek tiek vandens. Datules sutrinkite iki vientisos masės. Šią masę sumaišykite su kokoso drožlėmis ir gaminkite mažus rutuliukus. Gautus saldainius apvoliokite kokoso drožlėse ir kelioms minutėms palikite šaldytuve.

Burokėliai

Burokėliai pradėti auginti dar Romos imperijos laikais. Nors pirmiausia buvo valgoma geltonoji jų rūšis, dabar ypač populiarūs raudonieji burokėliai, kurie pasižymi išskirtinėmis savybėmis, padedančiomis žmonėms, kovojantiems su žemu hemoglobino kiekiu. Be to, šios daržovės valo inkstus, mažina mūsų organizmo rūgštingumą ir padeda iš kepenų pašalinti toksinus.

„Burokėliai kepiniuose puikiai dera su juoduoju šokoladu. Sumaišius šiuos du skonius, sunku suprasti, jog valgomas desertas pagamintas iš daržovių, todėl patiks net vaikams, kurie dažnai šios daržovės vengia. Taip pat, burokėliai kepiniams suteikia drėgnumo, todėl neverta baimintis, kad iškeptas keksas ar kiti desertai bus sausi ir beskoniai“, – sako V. Juodkazienė.

Šokoladinis burokėlių keksas

Jums reikės:

 500 g burokėlių

 150 g migdolų miltų

 3 kiaušinių

 100 g sviesto

 1 stiklinės vandens

 200 g juodojo šokolado

 150 ml skysto medaus

 1 a. š. kakavos miltelių

 250 g graikinių riešutų

Paruošimas:

Burokėlius stambiai supjaustykite, sudėkite į didelį indą, užpilkite vandeniu, uždenkite plėvele ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 12 minučių, kad burokėliai suminkštėtų. Ištraukite juos ir įdėkite į trintuvą kartu su stambiai supjaustytu sviestu, šokoladu, kiaušiniais ir medumi. Gautą masę papildykite miltais, pagardinkite kakavos milteliais, graikiniais riešutais ir gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close