Netinkamai prižiūrimas patalpų oras: paūmėjusių ir netikėtai atsiradusių alergijų priežastis

Tyrimai rodo, kad patalpų oras gali būti užterštas net iki dešimties kartų daugiau nei lauko. Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos agentūra patalpų oro taršą įvardija net kaip vieną iš penkių pavojingiausių grėsmių žmogaus sveikatai. Tuo tarpu Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad daugiau nei trisdešimties procentų pastatų patalpos turi problemų dėl oro kokybės. Tačiau kol kas daugelis pakankamai neįvertina šios problemos mastų. Kaip reikėtų užtikrinti oro kokybę patalpose ir kokių priemonių imtis norint išsaugoti savo sveikatą patars Lietuvos alergologų ir klinikinių imunologų draugijos prezidentė Doc. dr. Jūratė Staikūnienė. 

„Svarbu tinkamai sutvarkyti savo namų ir darbo aplinką vien todėl, kad didesnis alergeno kiekis, sukelia didesnius alergijos simptomus, o minimalus alergenų kiekis gali apskritai nesukelti jokių simptomų, net jei pacientas ir yra alergiškas. Todėl alergiškiems žmonėms svarbu rūpintis savimi ne tik tuomet kai leidžia laiką lauke, bet ir namuose ir biuruose, nes čia taip pat slepiasi daugybė alergijos sukėlėjų, kurie plika akimi kartais nėra matomi“, – sako Doc. dr. Jūratė Staikūnienė. 

Taigi, ką svarbu žinoti ir kaip susikurti sveikatai palankią aplinką namuose bei darbe?

Mūsų aplinka – mūsų sveikatos rodiklis

Pirmiausia, gydytoja alergologė teigia, jog kuo daugiau namuose turėsime įvairių daiktų, tuo didesnė tikimybė, jog juose kaupsis įvairūs alergenai, kurie alergiškam žmogui yra nepalankūs. Todėl visų pirma, svarbu tinkamai pasirūpinti savo daiktų švara. 

„Kiliminės dangos, užuolaidos, atviros knygos lentynose, čiužiniai, pliušiniai žaislai ir įvairios pagalvėlės – tai vietos kur dažniausiai kaupiasi namų dulkių erkutės, kurios kitaip nei mano daugelis, yra visų žmonių namuose. Jos minta žmogaus odos pleiskanomis, tad ten, kur yra žmogus – bus ir dulkių erkučių. Nors pilnai išvengti jų sudėtinga, mes galime sumažinti jų kiekį nuolat prižiūrėdami savo namų aplinką“, – pasakoja J. Staikūnienė.  

Įsibėgėjus alergijų sezonui, reikia pabrėžti, jog būtina reguliariai rūpintis savo namų ir biuro patalpų oru bei daiktų švara. O svarbiausia atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius aspektus:

1. Namų švara

Dažniausias alergijų sukėlėjas namuose – lovos čiužinys ir patalynė. Todėl gydytoja alergologė pataria, kad patalynę reikėtų plauti ne rečiau kaip kartą per savaitę, tačiau taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į skalbimo temperatūrą. 

„Dažnai neva saugodami patalynę, mes norime ją skalbti žemesnėje temperatūroje, tačiau reikia žinoti, jog dulkių erkes sunaikina 55 ir aukštesnė laipsnių temperatūra, todėl skalbiant patalynę būtina ją skalbti kiek aukštesnėje temperatūroje. Taip pat jeigu galimybės leidžia, reikėtų keisti ir čiužinius, ypač tuos, kurie jau senesni nei keletą metų. Jeigu to padaryti negalite, naudokite akaricidines medžiagas, kurios naikina dulkių erkutes. Jas galima purkšti ant čiužinio, tačiau būtina pabrėžti, jog purkšti reikia iš abiejų pusių ir tai daryti turėtų nealergiškas žmogus. Šiomis medžiagomis nereikėtų purkšti minkštų baldų, todėl kad didelės naudos tai neduos”, – pataria J. Staikūnienė. 

2. Reguliarus patalpų vėdinimas

Reguliarus patalpų oro vėdinimas – užtikrina švarų ir kokybišką namų ir biuro orą, vadinasi ir sveikus kvėpavimo takus. Tačiau dažnai vien atsidarius lanką pravėdinti patalpų neužtenka. Tam, kad oras namuose būtų kokybiškas, būtina nuolatinė jo cirkuliacija bei tinkamas drėgmės kiekis, kitaip patalpose gali atsirasti pelėsis. 

Pelėsis yra ne tik alergenas, bet ir toksikantas, kuris stipriai veikia žmogaus sveikatą, o dar labiau kenkia tiems, kurie yra kažkam alergiški.

„Dažnai žmonės galvoja, jog visi yra alergiški pelėsiams, tačiau, mes atlikdami tyrimus tokios alergijos daugumai nerandame. Tačiau pastebime, jog ypač maži vaikai, gyvenantys aplinkoje, kurioje yra pelėsio ir sergantys astma arba atopiniu dermatitu, jaučia sunkesnius simptomus. O persikėlus į aplinką, kurioje nėra pelėsio pasijunta kur kas geriau, alergijos simptomai sumažėja“, – sako gydytoja alergologė.  

Tam, kad namuose netikėtai neatsirastų pelėsis būtina namus vėdinti ir taip pat palaikyti tinkamą drėgmės balansą. 

3. Tinkamas drėgmės balansas

Žmogui palankiausia santykinė oro drėgmė yra 40-60 procentai. Deja, dažnai  ji nukrenta žemiau rekomenduojamo lygio. Sausas oras dirgina gleivinę, didina jautrumą oru plintantiems cheminiams teršalams, virusams ir alergenams. Taip padaugėja susirgimų kvėpavimo takų ligomis, astmos bei odos alergijos paūmėjimų. O drėgnas oras dažniausiai yra atsakingas už žmogui toksiško pelėsio kaupimąsi namuose ar biure. 

„Pirmiausia, jeigu kaupiasi pelėsis, vadinasi namuose yra netinkamas drėgmės balansas. Ką reikėtų padaryti – pasimatuoti savo drėgmės lygį namuose, tam yra skirti specialūs aparatai, kurie parodo, koks yra drėgmės kiekis. Jeigu matote, kad drėgmės kiekis namuose pastoviai aukštas ir nekrinta, reikėtų gerai apžiūrėti savo būstą, galbūt kažkur drėksta siena, o galbūt jūsų namas yra pernelyg sandarus ir nevyksta vėdinimas. Bet kokiu atveju, jei pastebėjote sveikatos sutrikimus – pirmiausia apžiūrėkite patalpas, kuriose praleidžiate daugiausiai laiko. Jei namuose ant sienos matosi bent nedidelės pelėsio užuomazgos, vadinasi jo jau yra per daug ir jis yra išplitęs. Tokiu atveju reikėtų ieškoti šaltinio, kuris galėjo padaryti įtaką pelėsio atsiradimui ir tą šaltinį kaip įmanoma greičiau panaikinti. Galbūt tai kiauras stogas, ar pernelyg sandarus namas“, – sako J. Staikūnienė. 

Jeigu jūsų namai yra pernelyg sandarūs – būtina ventiliacija namuose, kuri automatiniu būdu palaikytų nuolatinę oro cirkuliaciją jūsų namuose ir taip padėtų subalansuoti drėgmę. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close