Diskusijų festivalis „Būtent!“ skelbia renginio programą. Ji ir telefone!

Rugsėjo 6–7 dienomis vyksiantis visiems atviras ir nemokamas trečiasis diskusijų festivalis „Būtent!“ skelbia renginio programą ir praneša, jog per dvi dienas Vytauto parke Birštone įvyks daugiau nei 100 renginių ir diskusijų svarbiomis Lietuvai ir visuomenei temomis, o pranešėjų skaičius viršys 300. Tikimasi, jog lankytojų skaičius sieks 8000.

Diskusijų festivalis „Būtent!“ auga, šiemet Birštone svečius jis pasitiks atverdamas 10 diskusijų erdvių, kurios dvi dienas pulsuos tradiciniu ritmu – valanda diskusijai, pusvalandis pertraukai. Taip temos kiekvienoje erdvėje keis viena kitą, o festivalio svečiai rinksis, kurioje diskusijoje iš dešimties, vykstančių vienu metu skirtingose erdvėse, norisi dalyvauti labiausiai. Mobilioji programėlė leis paprastai ir patogiai susikurti savo asmeninę diskusijų programą. Susipažinti su dviejų dienų festivalio programa galima ir svetainėje www.diskusijufestivalis.lt.

Nuo seksualumo iki kibernetinio saugumo

Augančio festivalio temų spektras šiemet itin platus: nuo seksualumo iki kibernetinio saugumo greitojo reagavimo pajėgų, nuo kalėjimų žalos iki Lietuvos verslo, atsidūrusio kryžkelėje tarp Kinijos ir JAV, nuo investicijų į darbuotojų sveikatą iki patarimų, į ką investuoti, kai tau – 18 metų. Trečdalį renginio programos sudaro visuomenės pasiūlytos temos.

„Festivalio nuotaika kuriama taip, kad renginyje jaukiai jaustis ir idėjomis keistis galėtų įvairių sričių atstovai, o visi festivalio svečiai turėtų galimybę aktyviai dalyvauti ir įsitraukti į pokalbius su skirtingų sričių lyderiais, – sako vienas iš festivalio organizatorių Arnas Marcinkus. – Ypač didžiuojamės mūsų suburtu partnerių ratu, kurie inicijuoja šalies gerovei svarbias diskusijas ir kelia klausimus, dėl kurių visuomenei būtina susitarti. Drąsinu lankytojus ne tik stebėti, bet atrasti asmeniškai dominančią diskusijų temą ir dalyvauti aktyviai.“

Festivalis kviečia įkvėpti šviežių idėjų

Festivalio diskusijose dalyvausiantys kalbėtojai – Gintaras Grušas, Linas Pernavas, Aušrinė Armonaitė, Dalius Misiūnas, Ainius Lašas, Raimondas Kuodis, Kęstutis Jusčius, Paulius Tamolė, Živilė Kropaitė, Eugenijus Laurinaitis, Dovilė Grigienė, Rima Urbonaitė – ir kiti iš 300 diskusijų pranešėjų – atvykdami į Birštoną išreiškia palaikymą nuomonių įvairovės ir demokratijos šventei.

Festivalio turinį kuria daugiau nei 50 įvairių organizacijų, tarp jų – URM, „Arimex“, Jungtinių tautų pabėgėlių agentūra, Lietuvos kariuomenė, Šiaurės šalių ambasados ir prekybos rūmai, DELFI, INVEGA, „Go Forward“, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, „Jaunimo linija“, Pramonininkų konfederacija, LRT, „Versli Lietuva“, „Lietuvos verslo paramos agentūra“ ir kitos.

Užsienio svečių patirtys – iš pirmų lūpų

Įkvėpimu festivalyje dalinsis svečias iš Londono Laurence Kemball-Cook, startuolio „Pavegen“ įkūrėjas ir vadovas, 2009-aisiais išradęs grindų dangos technologiją, kuri žmonių žingsnius paverčia elektros energija. Verslą jis įkūrė turėdamas vos 200 svarų, o šiandien jo įmonė kuria tvarius sprendimus tokiems milžinams kaip „Adidas“, „Samsung“, „Google“ ir „Siemens“. Festivalyje „Būtent!“ Laurence Kemball-Cook kalbės apie tai, kodėl verslas negali likti nuošalyje, kai kalbame apie tvarumą.

Vyriausioji Švedijos architektė Helena Bjärnegård savo šalyje yra atsakinga už tvarų ir pažangų architektūros planavimą bei sveikatos priežiūros įstaigų ir mokyklų aplinką Švedijos savivaldybėse. Už savo darbus ji apdovanota daugybe prizų. Festivalyje ji kels klausimą, ar gali Šiaurės ir Baltijos šalių regionas tapti inovatyvaus miestų planavimo pavyzdžiu pasauliui.

Marcin Gerwin – tvarios plėtros ir svarstomosios demokratijos ekspertas, Piliečių asamblėjos Gdanske koordinatorius ir Noelle O‘ Connell – Europos judėjimo Airijoje vykdančioji direktorė papasakos apie inovatyvias piliečių dalyvavimo sprendimų priėmimo procesuose formas. Štai Gdansko gyventojams pavyko susitarti ir įtikinti miesto valdžią dėl potvynių mažinimo, oro taršos bei pilietinio dalyvavimo politikos pokyčių. Noelle O‘ Connell pasakos, kaip šimtui nepažįstamų žmonių per Piliečių asamblėją pavyko pasiekti nacionalinio susitarimo referendumų organizavimo tvarkos pakeitimų, Airijos senėjimo iššūkių sprendimų ir naujų kovos su klimato kaita lyderystės būdų.

Patogumui – mobilioji programėlė

Kiekvienas diskusijų festivalio lankytojas, besinaudojantis mobiliuoju telefonu, iš „App store“ arba „Google Play“ parsisiuntęs diskusijų festivalio „Būtent!“ programėlę, gali itin paprastai susipažinti su bendra renginio programa, o tuomet žymėti diskusijas, kurių jokiu būdu nesinorės praleisti, ir taip susikurti savo asmeninę diskusijų programą, o vėliau – diskusijoms pasibaigus – jas įvertinti.

Šeimoms draugiškas renginys

Festivalyje laukiamos šeimos su vaikais. Jiems renginio organizatoriai dovanos nepamirštamą smagių veiklų savaitgalį: nesudėtingi programavimo užsiėmimai e. nindzių akademijoje, skautiški žaidimai, robotų konstravimas, dronų pilotavimas, stebuklų atradimas gamtoje, kūrybinės architektūros dirbtuvės, stalo žaidimai, estafetės šeimai, mokslo laboratorija ir daug kitų įdomių veiklų.

Mažuosius festivalio lankytojus nuo trejų metų tėveliai galės palikti pramogauti Vaikų erdvėje, kur juos prižiūrės profesionalūs animatoriai, kol tėveliai dalyvaus diskusijose.

Apie diskusijų festivalį „Būtent!“

Nemokamą ir visiems atvirą renginį inicijuoja viešoji įstaiga „Visos idėjos“, festivalio miestas – Birštonas, festivalio mecenatai – Britų taryba, bankas „Swedbank“, „Telia“, festivalio didieji partneriai – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje drauge su Europos Parlamento biuru Lietuvoje, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, partneriai – Atviros Lietuvos fondas, Vilniaus politikos analizės institutas.

Diskusijų festivalio iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet minias žmonių pritraukiančio „Almedalen“ diskusijų forumo Švedijoje, sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje, kitose Skandinavijos šalyse ir kaimyninėse Estijoje bei Latvijoje. Festivalis „Būtent!“ yra vienas iš 9 Šiaurės ir Baltijos šalių demokratijos festivalių šeimos narių ir Tarptautinės demokratijos festivalių asociacijos steigėjų. Jo organizatoriai įsitikinę, jog aukšta diskusijų kultūra padeda visuomenei susitarti dėl valstybės raidos prioritetų ir lemia geresnę priimamų sprendimų kokybę.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close