Kaip suderinti vaistus ir efektyviausiai išgyti nuo peršalimo?

Atšalus orams ne vieną ima kamuoti kasmetinis rudens palydovas – peršalimo ligos. Sveikatos specialistai sako, kad sunerimti dėl to neverta: gydytis peršalimą galima ir namų sąlygomis, tačiau tai reikia daryti atsakingai, konsultuojantis su specialistais. Labiausiai susirūpinti vertėtų tiems, kurie neapdairiai imasi peršalimo simptomus mažinančių preparatų arba visiems gerai pažįstamo paracetamolio ir nepastebimai suvartoja per dideles jo dozes.

 

Vaistininkai visada patars

 

„Peršalę žmonės, jausdamiesi blogai ir norėdami greito efekto, neretai griebiasi vaistų. Vien tik savo požiūriu. Dažniausiai vartoja paracetamolio tabletes ir papildomai „karštus gėrimus“ peršalimo simptomams palengvinti. Ir vienas, ir kitas preparatas vartojamas atsakingai tikrai gali padėti greičiau išgyti, tačiau reikia įsitikinti, ar tai, ką vartojate, nėra tik vienas ir tas pats paracetamolis. Visada paklauskite vaistininko patarimo, net ir dėl atrodo paprasčiausių kylančių klausimų, sveikatoje smulkmenų nėra“, – pabrėžė „Gintarinės vaistinės“ vedėja -vaistininkė Rosita Lastauskienė.

 

Ji pataria visuomet skaityti vartojamų vaistų sudėtį – mat geriamuosiuose karštu vandeniu užpilamuose milteliuose ar peršalimą lengvinančių vaistų tabletėse, paracetamolis dažnai būna viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių.

 

„Jei papildomai vartojate gryno paracetamolio tabletes, o ankstesnį vaistą geriate kaip arbatą, rizikuojate susidurti su rimtomis sveikatos problemomis. Dvigubos ar net trigubos paracetamolio dozės gali sukelti tam tikrus kepenų veiklos sutrikimu, pavyzdžiui: fermentų pakitimai, o tai dar labiau slopina imunitetą, „apnuodija“ organizmą. Šį vaistinį preparatą ypatingai atidžiai reikėtų vartoti vaikams, nėščiosioms, senyvo amžiaus žmonėms, kurių vidaus organų veikla yra jautresnė ar ne tokia sklandi“, – primena vaistininkė.

 

Dar vienas preparatas, kurio beveik visuomet griebiasi su peršalimu kovojantys žmonės, yra vaistai nuo skausmo ir uždegimo. Jų nesaikingas vartojimas, pasak specialistės, taip pat gali sukelti neigiamų pasekmių organizmui.

 

„Jei skauda galvą ir tai trukdo atlikti kasdienius darbus, galima išgerti ibuprofeno ar kt. skausmą malšinančių vaistų, tačiau reiktų įvertinti, ar galvą skaudą ne nuo užgultos nosies , kylančios temperatūros ar padidėjusio kraujospūdžio. Nuskausminamieji – ibuprofenas, diklofenakas, turi ne tik skausmą malšinantį, bet ir uždegimą slopinantį poveikį, todėl kartu jų vartoti su paracetamoliu ar visų kartu negalima, nebent tai būtų išskirtinis atvejis, kada taip paskyrė gydytojas. Verta žinoti, kad didžioji dalis skausmą ir uždegimą veikiančių vaistų, gan agresyviai veikia skrandžio gleivinę ir jų negalima užgerti kava, nes kofeinas gali ženkliai sustiprinti tokių vaistų poveikį“, – sako R. Lastauskienė.

 

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus: slogą, galvos skausmą, kaulų „laužimą“, bendrą silpnumą, šiek tiek pakilusią kūno temperatūrą, vaistininkė pataria gydymą pradėti pirmiausia nuo poilsio ir padidinto skysčių vartojimo.

 

„Artėjant peršalimo sezonui, pasirūpinkite vitaminu C, kininio kordicepso, ežiuolės ir kitais imuninę sistemą stiprinančiais preparatais. Užsiplikykite šalavijo, aviečių arbatos, pasigaminkite citrinos, medaus ir imbiero šaknies mišinį iš kurio vėliau pasiruošite arbatą, nes sergant ypač svarbu gerti kuo daugiau skysčių ir ilsėtis.“, – pataria „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

 

Nemokamai pasitikrinkite vaistų suderinamumą

 

Specialistė primena, kad nesuderinti ir neapdairiai vartojami vaistai, gali iš esmės sutrikdyti sveikatą, tačiau yra nesudėtingų būdų, padėsiančių to išvengti.

 

„Jei pradedate vartoti naujus vaistus, būtinai informuokite vaistininką, apie tai, kokius medikamentus vartojate įprastai ir kokius ketinate vartoti gydydamiesi peršalimą, paklauskite ar tie vaistai dera ir ar nebus šalutinio poveikio. Gali būti, kad suvartojate dvigubas ar trigubas preparatų dozes, patys to nė nežinodami ir taip keliate grėsmę savo organizmui. Viso šito jums padės išvengti tik „Gintarinėje vaistinėje“ nemokamai atliekamas vaistų suderinamumo patikrinimas“, – primena vaistininkė R. Lastauskienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close