Naujovės organizuojant vaikų maitinimą

Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo naujas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2018 m. balandžio 10 d. įsakymu Nr. V-394 patvirtintas Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas, kuriuo reglamentuojamas maitinimo organizavimas ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklose, vaikų poilsio stovyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose.

Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę. Nustatyta, kad vaikų, o ypač paauglių, mityba pasižymi ne tik nepakankamu ir nereguliariu vaisių, daržovių vartojimu, bet ir gausiu ne tokio sveiko ar greitojo maisto vartojimu. Pastebima, kad vis daugiau vaikų turi antsvorio, yra nutukę, daugėja susirgusiųjų cukriniu diabetu. Viena iš pagrindinių vaikų ir paauglių nutukimo priežasčių yra prasti maitinimosi įpročiai, t. y. didelės energinės bei mažos maistinės vertės produktų ir gėrimų vartojimas, taip pat gausus sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus, druskos, nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas. Per didelis svoris ir nutukimas yra papildomi rizikos veiksniai asmens sveikatai, padidina sergamumą ir net gali sukelti priešlaikinę mirtį. Su nutukimu siejami lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksniai, kurie vienodai veikia tiek suaugusiuosius, tiek ir vaikus. Vaikų nutukimas sietinas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Nutukusį vaiką lydi įvairios gretutinės ligos, nutukimas taip pat daro reikšmingą neigiamą įtaką bendrai vaiko ar paauglio psichologinei būsenai. Tai apima: depresiją, patyčias dėl didelio svorio, dalinę socialinę izoliaciją, diskriminaciją ir kt. Nutukimas vaikystėje dažnai pereina į nutukimą vėlesniame amžiuje. Nutukimo problemai spręsti valstybės narės kviečiamos prisidėti prie vaikų nutukimo plitimo sustabdymo. Siekiama skatinti sveiką aplinką, ypač ugdymo įstaigose, užtikrinti sveikos mitybos galimybes, apriboti maisto produktų, kuriuose gausu druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų ir cukraus, prieinamumą.

Nuo šių mokslo metų įmonėms, teikiančioms maitinimo paslaugas ugdymo įstaigoms, taip pat vaikams ir jų tėveliams įsigaliojo šios naujovės:

– papildytas vaikams draudžiamų tiekti maisto produktų ir grupių sąrašas. Draudžiamų produktų sąraše: valgomieji ledai, sūreliai su glaistu, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

– numatytas leidžiamas cukraus, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekis produktuose ir patiekaluose, pvz., bus galima tiekti tuos pyrago ir konditerijos gaminius, kurių 100 g cukraus kiekis ne daugiau kaip 16 g; maitinimo paslaugos teikėjo pagamintus patiekalus, kurių 100 g cukraus kiekis ne daugiau kaip 5 g, o druskos ne daugiau kaip 1 g;

– sukonkretintas maisto produktų ir patiekalų vaikams maitinti patiekimas ir patiekimo dažnumas, pvz., ugdymo įstaigoje, kuri organizuoja vieną arba du maitinimus, ne mažiau kaip vieną kartą per savaitę turės būti gaminamas žuvies patiekalas;

– šaltais užkandžiais, pvz., bandelėmis, javainiais, sausainiais ir pan., bus galima prekiauti tik gavus raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą.

Įmonė, tiekianti maitinimą kelioms ugdymo įstaigoms, suderinusi vieną valgiaraštį kitose ugdymo įstaigose, galės naudotis tuo pačiu pakartotinai jo nederindama. Taip pat nereikės pakartotinai derinti valgiaraščio, jei jis bus keičiamas tik minimaliai, pvz., pakeitus vieną tos pačios maisto produktų grupės maisto produktą ar patiekalą kitu maisto produktu ar patiekalu, kai maisto produkto ar patiekalo maistinė ir energinė vertė išlieka tokia pati arba pakinta ne daugiau kaip 5 %, arba keičiant patiekalo sudėtines dalis pagal metų laikus (pvz., raugintų kopūstų sriubą keičiant šviežių kopūstų sriuba, burokėlių sriubą – šaltibarščiais).

Vaikams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai; grūdiniai (viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai); ankštinės daržovės; pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); kiaušiniai; liesa mėsa (neužšaldyta); žuvis ir jos produktai (neužšaldyti); aliejai; turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: kur įmanoma riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.

 

Vaikų maitinimui mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai; valgomieji ledai; pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultinių, padažų koncentratai; padažai su spirgučiais; šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); strimelė, pagauta Baltijos jūroje; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis); džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai; maisto papildai; maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

 

Rūpinkimės vaikų maitinimu kartu!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close