Pankolis – ir maistas, ir vaistas

Iš Viduržemio jūros regiono atkeliavę aštraus (krapus ir anyžius primenančio) kvapo pankoliai vertinami daugelio šalių virtuvėje ir liaudies medicinoje. Valgomos visos prieskoninės daržovės dalys – šaknys, stiebai, lapai, sėklos.

 

Pankolis, dar žinomas kaip saldusis kmynas, yra salierinių šeimos augalų rūšis. Jo aukštis siekia iki pusantro metro, o žiedai pasidalina 10–25 stipinų skėčiais (panašiai kaip krapo, kmyno). Pankolį sudaro baltai žalsva šaknis, stiebai ir augalo sėklos, kurios susiformuoja žieduose liepos – rugpjūčio mėnesiais.

Jau senovės Romos ir Graikijos gyventojai šią prieskoninę daržovę vartojo inkstų, blužnies, kepenų, plaučių ir virškinimo sistemos ligoms gydyti. Šiuolaikinis mokslas patvirtino, kad pankoliuose yra gydomųjų medžiagų, kurios gali padėti nuo viduriavimo (diarėjos), nevirškinimo, dujų kaupimosi, vidurių užkietėjimo, širdies ligų, kraujospūdžio, nutukimo, menstruacijų, kvėpavimo sutrikimų.

 

Pankoliuose itin gausu fitoestrogenų, vitamino C, folatų, kalio ir skaidulų. Skaidulos, folatai ir kalis teigiamai veikia kraujotaką ir padeda pašalinti kancerogenines medžiagas iš žarnyno.

 

Palyginti su daugelių kitų daržovių ir žalumynų, salsvo, aitroko skonio pankoliai yra labai stiprūs antioksidantai. Aštrų kvapą suteikianti lakioji medžiaga anetolis, kurio taip pat yra anyžiuose, gydo uždegimą ir neleidžia formuotis vėžinėms ląstelėms.

 

Pankolių į kasdienį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti tiems, kurie nori numesti svorio. Ši prieskoninė daržovė slopina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą organizme. Taip pat manoma, kad pankoliai gali padėti išvengti potraukio tam tikriems, kaloringiems maisto produktams. Daržovėse esančios medžiagos padeda išskaidyti riebalų sankaupas kraujyje ir paversti jas energija.

 

Pankoliai skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina miego kokybę. Juose esančios medžiagos reguliuoja už miegą atsakingo hormono melatonino kiekį.

 

Pankolio šaknį ir stiebus galima naudoti sriuboms, troškiniams ruošti. Šaknis paprastai apkepama svieste ar troškinama, tačiau ne itin ilgai, nes praranda savo švelnų skonį, ji yra vienas iš pagrindinių ar pagrindinis garnyro elementas. Stiebai ar lapai dažniau naudojami kaip prieskoninė žolelė mėsai ar žuviai gardinti, marinuoti, taip pat puikiai dera prie jūros gėrybių.

Pankolio sėklos tinka daržovėms, pavyzdžiui, agurkams, pomidorams, kopūstams, marinuoti. Sėklos vartojamos pakepintos, o jei dedamos į sriubą ar troškinį jam gardinti, turi būti dedamos gaminimo pabaigoje, kad išlaikytų savo vitaminus ir naudingąsias savybes. Iš sėklų ruošiamas nuoviras, arbatos, ekstraktai ir kt.

Pankolio naudingosios savybės žmonijai žinomos nuo senų laikų. Jis, kaip grožio priemonė, moterų buvo pamėgtas Graikijoje, Romoje. Kretos moterys gamindavo veido odai gražinti skirtą kaukę, kurią sudarė stipri pankolio sėklų arbata, natūralus jogurtas ir medus. Teigiama, kad ši kaukė suteikia odai skaistumo ir lygumo.

Pankolis ir dabar yra kai kurių kosmetinių priemonių ingredientas: jo galima rasti stangrinančių kremų sudėtyje, losjonuose ir kt. Pankolis stangrina odą, lygina raukšleles, gerina odos atspalvį. Dėl gaivaus aromato jis taip pat naudojamas kaip burnos higienos priemonių ingredientas, o dėl raminamųjų savybių – populiarios garų vonelės, vonios druskos su pankoliu.

 

Pankolių salotos su žolelėmis

Reikės: 2 pankolių, 1 saujos svogūnų laiškų, 12 šakelių daržinio builio, 12 peletrūno šakelių, 24 baziliko lapelių, 12 mėtos lapelių, po 4 krapų ir kalendros šakeles, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto vyno acto, druskos, juodųjų maltų pipirų.

Pankolius nulupkite, supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite, sudėkite į dubenį, užpilkite vandeniu, įmeskite kelis kubelius ledo ir palikite 15 minučių. Per tą laiką nuo žolelių nupešiokite lapelius, svogūnų laiškus supjaustykite 5 cm ilgio gabalėliais. Pankolius nukoškite, nusausinkite ir sudėkite į salotinę, suberkite žoleles, užpilkite alyvuogių aliejumi, išplaktu su actu, įberkite druskos, pipirų.

 

Salotos su pankoliais

Reikės: fetos sūrio, pankolių, mėlynųjų svogūnų, įvairių salotų lapų, baltojo vyno ir graikinių riešutų balzamiko padažui.

Supjaustykite fetą, susmulkinkite pankolius ir svogūnus, suplėšykite salotų lapus. Viską užpilkite balzamiko padažu.

 

Rizotas su pankoliais

Reikės: ryžių, pankolių, svogūno, česnako, jūros šukučių, vištienos sultinio, baltojo vyno.

Ryžius troškinkite keptuvėje, kartais įpildami vištienos sultinio. Sudėkite smulkintus pankolius, svogūną ir česnaką, baigiant troškinti šliūkštelėkite šlakelį baltojo vyno. Patiekalą papuošite keptomis jūros šukutėmis.

 

Troškinti pankoliai

Reikės: 1 svogūno, kvietinių miltų, 40 g sviesto, grietinės, sultinio, 100 g pankolio.

Pankolių gumbus smulkiai supjaustykite ir ištroškinkite su svogūnais. Pagardinkite nedideliame kiekyje sultinio pakepintais miltais. Patiekite su grietine ir smulkiai supjaustytais pankolių lapais.

 

Trinta pankolių sriuba

Reikės: 1 didelio pankolio, 1 didelės bulvės, pusės svogūno, 0,75 litro vištienos arba daržovių sultinio arba vandens, druskos, pipirų, šlakelio aliejaus (arba sviesto), trumpai paskrudintų pankolių sėklų papuošimui.

Pankolį supjaustykite, pasilikdami žalias viršūnėles papuošimui. Bulves supjaustykite gabaliukais, svogūną susmulkinkite. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir trumpai pakepinkite svogūnus, kol jie suminkštėja, bet neparuduoja. Tada į puodą sudėkite pankolius ir bulves, porą minučių maišydami pakepinkite. Užpilkite sultiniu (vandeniu), pasūdykite, įberkite pipirų ir 10–15 minučių uždengę troškinkite, kol suminkštės bulvės. Masę sutrinkite trintuvu ir, jei reikia, dar kartą pašildykite. Patikrinkite, ar pakanka druskos.

Patiekdami papuoškite žaliomis pankolių viršūnėlėmis ir pabarstykite skrudintomis pankolių sėklomis.

 

Įdarytas pankolis

Reikės: 1 didelio pankolio, 2 mažų morkų, 100 g varškės, 1 v. š. grietinės, 50g tarkuoto sūrio, druskos, pipirų.

Pankolį perpjaukite pusiau, išskobkite vidų. Pankolio dubenėlius pasūdytame verdančiame vandenyje garinkite apie 5min. Morkas ir likusį pankolį supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite aliejuje. Tada daržoves sumaišykite su varške, grietine, prieskoniais ir šia mase įdarykite pankolio dubenėlius, užbarstykite sūrio ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min.

 

Bulvių ir pankolių apkepas

Reikės: 1 pankolio, 1 kg bulvių, 2 skiltelių česnako, 1 svogūno, čiobrelių, 1 v. š. sviesto, 200 g grietinės, druskos, 1 citrinos žievelės, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 100 g džiūvėsėlių.

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, pankolį taip pat apvirkite. Svieste pakepinkite svogūną ir česnaką, įberkite druskos, čiobrelių ir supilkite grietinę. Virkite, kol pradės tirštėti. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, išmaišykite. Bulves supjaustykite mažais gabaliukais, supilkite padažą, sudėkite apvirtą pankolį. Ant viršaus užberkite džiūvėsėlių ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 min.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close