Judėjimo sveikatos labui dieną – profesionalo pamokos ir patarimai

Sveika gyvensena, judėjimas, įvairios dietos šiandien tampa tokia populiaria tema, kaip ir emigracija. Skambiname pavojaus varpais apie nemažėjančias, o dargi ir jaunėjančias ligas – širdies ir kraujagyslių, diabetą ir kitas , kurias sukelia netinkama mityba, stresas bei fizinio aktyvumo stoka, bet keisti ką nors savo gyvenime neturime valios, motyvacijos, gal ir noro.

Daugelis sako, kad sportuoti būryje, grupėje yra daug geriau negu vienam. Bet į Prienų sveikuolių klubo ,,Versmenė“ kvietimą susirinkti Prienų Revuonos parke (šalia Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro) atsiliepė tik patys sveikuoliai. Gal parinktas netinkamas laikas (12 val.), gal ne visus pasiekė informacija, bet, nors buvo tikėtasi, nei dirbančiųjų, kurie esą galėjo naudingai išnaudoti pietų pertrauką, nei nedirbančiųjų nesulaukta.

Į svečius atvyko ir savo patirtimi pasidalijo Rytų kovos menų ir fizinės gerovės mokytojas Virginijus Valuckas. Daug metų sportą ir sveiką gyvenseną propaguojantis mokytojas pasidalino savo asmenine patirtimi einant šiuo keliu, kuris neatsiejamas nuo sveikos mitybos, teigiamų minčių, sporto arba judėjimo. Pasak V. Valucko, judėjimas teigiamai veikia smegenų veiklą, sužadina kognityvines funkcijas (atmintį, dėmesio koncentraciją), gerina nuotaiką, mažiną stresą bei didina darbingumą, priešingai – lėtinis nuovargis, išsekimas, įtampa perauga į ilgalaikį stresą, kuris sukelia daugybę ligų. Vienareikšmiškai – judėjimas ir tinkama mityba (ne dietos) padeda sureguliuoti kūno svorį ir stiprinti sveikatą. Jeigu užsiminta apie dietas, tai vertėtų pakartoti gerbiamo svečio žodžius, kad dietų pasaulyje suskaičiuojama apie 4,5 milijardo!.. Kas pasakys, kuri geriausia ir tinkamiausia? O fiziniai pratimai – nesvarbu, kokie pagal galimybes atliekami, svarbu, atliekami teisingai – stiprina fizinę ir dvasinę sveikatą.

Rytų kovos menų ir fizinės gerovės mokytojas V. Valuckas pasakojo, kad yra sudaręs treniruočių kompleksus iš 80 pratimų, kuriuos parenka tikslinėms grupėms (vaikams, suaugusiesiems, aktyvaus sporto atstovams ar mėgėjams), atsižvelgdamas į tai, ko žmogus nori: ar stiprinti sveikatą, ar dailinti kūną, ar numesti svorio? Savo darbe mokytojas naudoja aerobinius, tempimo ir jėgos pratimus, o dalyvavusiems renginyje patarė daryti vidutinio intensyvumo pratimus, kurie geriausiai degina riebalus ir neišeikvoja visos energijos.

Kadangi susitikimas vyko gamtoje, tai ir pratimai buvo pritaikyti lauko sąlygoms, atliekami stovint. Daliai pratimų buvo pasitelkti aplinkui augantys medžiai. Susirinkusiesiems buvo pademonstruoti tempimo pratimai, kurie, anot lektoriaus ir trenerio, geriausiai veikia atliekant juos neskubant, iki 30 sekundžių. Kokybiškai atlikti tempimo pratimai gerina audinių elastingumą, mažina raumenų įtampą, gerina sąnarių lankstumą, mankština raiščius ir sausgysles, taip pat gerina kraujotaką. Pasak V. Valucko, tuo metu, kai kūnas, užfiksuotas tam tikroje padėtyje, laikomas maždaug pusę minutės, organizmo viduje vyksta ne tik riebalų deginimo, bet ir gydymo procesas.

Iš pažiūros lengvi fiziniai pratimai pasirodė gana sunkūs net ir daug judantiems, sportuojantiems sveikuoliams. Bet labai veiksmingi, nes po nepilnos valandos trukusio užsiėmimo visi pajuto energijos antplūdį, atsipalaidavo raumenys, pagerėjo nuotaika. Sveikos gerovės mokytojas pasidalijo ir kitais naudingais patarimais apie mitybą, judėjimą, patarė, kokiu maistu ir kokiu ypatingu pratimu, išjudinančiu visą kūną, reikėtų pradėti dieną.

Sveikuoliai dėkojo V. Valuckui už teorinę ir praktinę sveikatingumo pamoką, naudingus patarimus. O pademonstruoti pratimai (tie, kurie dar nebuvo įtraukti į nuolatinius sporto užsiėmimus) paįvairins sveikuolių sporto užsiėmimus. Gėlių puokštė bei didelis ačiū tartas ir „Versmenės“ klubo narei, Nemuno kilpų RP specialistei, Lankytojų centro Prienuose administratorei L. Šaltienei, kuri pakvietė svečią atvykti į Prienus.

 DSC_0020

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close