Nemunas vėl grasina užlieti pakrantes

Nors esame pripratę prie rudenį pasirodančių pirmųjų šalnų ir šlapdribos, o iškentę ilgus žiemos šalčius visada sulaukdavome didesnio ar mažesnio potvynio, jau kelintą žiemą net ir meteorologams belieka gūžčioti pečiais.

DSC_4149

Temperatūrai nuolat svyruojant ties nuliu – tai pašąlant, tai vėl atšylant, rodos, ir žiemos samprata išsibalansavo. Žiemos, kurią pažinojome ir prie kurios priprasti mokėme vaikus, – nebeliko. Prieš Naujuosius metus apsilankęs šaltukas daugeliui pakėlė nuotaiką – sugrįžo ilgai laukta žiema. Deja, tik iššovus paskutinius fejerverkus, tarsi jie būtų turėję įtakos atšilimui, sniegas vėl pradėjo tirpti. O su juo pradėjo tirpti ir ledas, kaustantis Nemuną.

Nemunas šią žiemą pavasariškai atšyla ir pakyla jau antrąjį kartą. Reikia tikėtis, žiema dar grįš. Taigi vietoje vieno Nemuno „paleidimo“ šiemet turėsime mažiausiai tris.

Vandens lygis pakilęs pavojingai. Ledo luitai artėja prie Prienų tilto arkų, o šonuose vanduo pamažu liejasi į visada užliejamus krantus ir estradą. Dar prieš keletą metų Nemunas laikinai savo vagą buvo nusprendęs pasukti į estrados slėnį ir juo ritosi Lietuvos upių tėvo vandenys.

Pasak hidrometeorologų, vanduo ties Birštonu labiausiai pakilęs buvo gruodžio 30 d. – jo lygis siekė daugiau kaip 6 metrus. Šiuo metu vanduo nusileidęs šiek tiek žemiau – iki 5,5 metrų. Tačiau ir žvejai, ir Nemuno pakrančių gyventojai turėtų būti atsargūs ir pasiruošę netikėtumams.

Prieš 16 metų, ankstų kovo 9 d. rytą, vanduo ties Birštonu buvo pakilęs ypač aukštai ir trūko tik vieno centimetro iki katastrofos, kuri galėjo nusinešti daugelį Birštono pastatų ir gyvybių. Grėsmingas ledonešis užfiksuotas ir 2007 m. pavasarį. Stichiniu vandens lygiu prie Birštono laikoma 9,5 metrų padala.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close