Kokios atliekos yra petardos? Pavojingos!

Prieš porą savaičių, vos prasidėjus prekybai naujamečiais fejerverkais ir petardomis, Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre nugriaudėjo sprogimas, sukėlęs gaisrą naujuose, ką tik pradėtuose eksploatuoti mechaninio rūšiavimo įrenginiuose. Sprogimo metu užsidegusios atliekos liepsnodamos keliavo guminiu transporteriu. Laimė, kad nuo sprogimo, kurį sukėlė į smulkintuvą kartu su kitomis atliekomis patekusi nesprogusi petarda, nenukentėjo žmonės.

Gaisras buvo operatyviai likviduotas, tačiau atliekų tvarkymo technologijų centre dirbantiems specialistams padaugėjo nerimo. „Mums baisu net pagalvoti, kas laukia po Kalėdų ir Naujųjų metų, kai į konteinerius pateks kalnai nuolatinių švenčių palydovų – petardų ir fejerverkų. Tarp jų bus ir nesprogusių, kurie, patekę į smulkintuvą, kels didžiulį pavojų žmonių ir įrenginių saugumui“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Anksčiau petardos kartu su perdirbimui netinkamomis komunalinėmis atliekomis patekdavo į sąvartyną. Nuo šių metų rudens pradėjus eksploatuoti pirmuosius šalyje mechaninio rūšiavimo įrenginius, visos atliekos juose yra ne tik rūšiuojamos, bet ir smulkinamos, taip saugant aplinką nuo nereikalingos taršos ir ilginant sąvartyno eksploatacijos laiką.

Yra labai didžiulė grėsmė, kad nesprogusios petardos ar jų dalys, patekusios į smulkintuvą, gali sprogti. Jei petarda sprogtų ant transporterio, ji pataikytų į čia dirbantį žmogų. „Kiekvienas iš mūsų privalome padaryti viską, kad didžiosios metų šventės ir laikotarpis po jų nevirstų tragedija“, – priminė A. Reipas.

Kad to būtų išvengta, jis prašo visas panaudotas petardas ir fejerverkus gabenti į stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikšteles. Tuomet jos būtų tvarkomos kaip pavojingos atliekos ir nepatektų į komunalinių atliekų smulkintuvą, kuriame sprogusios petardos gali turėti ne tik liūdnų, bet ir tragiškų pasekmių.

„Švenčių visi laukiame su gražiais lūkesčiais. Tegu jų neaptemdo nereikalingi sprogimai atliekų tvarkymo įrenginiuose, tų sprogimų sukelti gedimai ar net žmonių traumos“, – sako A. Reipas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close