Turkija – viena seniausių Europos ir Azijos valstybių. Jos amžius siekia apytiksliai 7000 metų. Ji traukia turistus iš viso pasaulio. Čia atvykstama siekiant atrasti unikalias gamtos vietas, sužinoti daugiau apie Bizantijos istoriją, paragauti tradicinių turkiškų patiekalų arba padaryti instagramines nuotraukas. Šiame straipsnyje mes papasakosime, ką verta pasiimti keliaujant į Turkiją, jei vykstate į paplūdimį, kalnus ar pasivaikščioti po miesto gatves.

Antalija – paplūdimio poilsis

Antalija – vienas populiariausių Turkijos kurortinių miestų, įsikūręs Viduržemio jūros pakrantėje. Čia galima rasti smėlio, žvyro, akmenų, laukinių paplūdimių. Dauguma paplūdimių turi mėlynąją vėliavą, kas reiškia, kad smėlis ir vanduo atitinka standartus.

Tokios atostogos tiks visiems, mėgstantiems ilsėtis saulėje, maudytis jūroje ir įdegti. Jos taip pat bus geras variantas šeimoms su vaikais, nes Antalijos apylinkių paplūdimiuose yra viskas, ko reikia komfortiškam poilsiui su vaikais.

Poilsis Antalijos pakrantėje patiks tiems, kurie mėgsta smaguriauti saulėje ir plaukioti Viduržemio jūros bangose. Tai vienas tinkamiausių atostogų variantų šeimoms su vaikais, nes Bodrumo, Sidės ar Kemerio paplūdimiai yra pritaikyti mažiesiems turistams, o viešbučiai kasvakarą siūlo įdomią vaikų programą. Be to, Antalija turi tiesioginį skrydį iš Lietuvos. Vilnius Antalija skrydis kursuoja kasdien.

Ką pasiimti su savimi į Antaliją:

● Drabužiai ir avalynė: du ar trys maudymosi kostiumėliai, šortai, marškinėliai, palaidinės, tunika, pareu, kepurė ar panama, kremas nuo saulės su pakankama apsauga, akiniai nuo saulės, patogi avalynė pasivaikščiojimui paplūdimiu ir miestu.

● Higienos priemonės: šampūnas, dušo gelis, muilas, tualetinis popierius, burnos priežiūros priemonės.

● Vaistai: vaistinėlė su vaistais nuo karščiavimo, skausmo malšinimo, pirmosios pagalbos priemonėmis.

Kapadokija – kalnų peizažai

Kapadokija – tai regionas centrinėje Turkijoje, žinomas nuostabiu kraštovaizdžiu, susidariusiu dėl ugnikalnių išsiveržimų prieš milijonus metų. Čia yra išlikę bizantinės tvirtovės ir XI a. pastatyto Nevšehiro miesto griuvėsiai. Taip pat galima pamatyti šimtus požeminių bažnyčių, datuojamų VII-XIII a.

Atostogos Kapadokijoje patiks tiems, kurie mėgsta gamtą, domisi istorija ir nori praleisti aktyvias atostogas. Geriausias būdas pajusti Kapadokijos dvasią – pasirinkti pėsčiųjų turizmą. Čia yra daug įvairaus sudėtingumo pėsčiųjų maršrutų, vingiuojanciu pro olis ir uolas. Taip pat siūlomos dviračių ar keturračių ekskursijos, skrydžiai oro balionu. Pastarasis variantas – vienintelė galimybė pamatyti visą vietovės grožį iš paukščio skrydžio aukščio.

Ką pasiimti su savimi į Kapadokiją:

● Drabužiai ir avalynė: šilta apranga vėsesniems vakaro valandoms; trekinginiai batai ar kita patogi avalynė ilgiems pėsčiųjų žygiams.

● Higienos priemonės: šampūnas, dušo gelis, muilas, tualetinis popierius, burnos priežiūros priemonės, kremas nuo saulės.

● Vaistai: vaistai nuo pykinimo, galvos skausmo, peršalimo ir viduriavimo.

Stambulas – imperija mieste

Stambulas – Turkijos sostinė, išsidėsčiusi dviejuose žemynuose – Europoje ir Azijoje. Jos istorija prasidėjo prieš 2500 metų. Per šį laiką mieste atsirado dešimtys paminklų, tokių kaip Sofijos soboras, Mėlynoji mečetė ir pagrindinis Osmanų imperijos Topkapio rūmai.

Savaitgalis Stambule patiks tiek besidomintiems byzantine istorija ir kultūra, tiek norintiems padaryti gražias nuotraukas. Miestas vilioja gurmanus, nes turkiška virtuvė, kurios patiekalai sudaro daugelio Stambulo restoranų pagrindą, yra viena skaniausių pasaulyje.

Ką pasiimti su savimi į Stambulą:

● Drabužiai ir avalynė: patogi apranga ir avalynė, kad būtų galima patogiai vaikščioti po miestą; uždara apranga ar šalis, dengianti pečius ir kelius lankant sakralines vietas.

● Higienos priemonės: dantų pasta, dantų šepetėlis, šampūnas, dušo gelis, muilas, tualetinis popierius, repelentai nuo vabzdžių.

● Vaistai: nuolat vartojami vaistai; tabletės nuo pykinimo, galvos skausmo, peršalimo, viduriavimo; tvarstis, pleistras ir antiseptikas.

Nepriklausomai nuo to, kur vykstate, net jei ne į Turkiją, pasiimkite įdomią knygą, planšetę ar stalo žaidimus, jei keliaujate kompanijoje. Taip pat nepamirškite fotoaparato, vaizdo kameros bei jų įkroviklių. Taip malonūs kelionės momentai liks su jumis daugelį metų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close