Lapkričio 11–22 dienomis Prienų „Žiburio“ gimnazistai A. Ulinauskaitė, A. Biesevičius, E. Pilipavičiūtė, I. Urbaitis, M. Barkauskaitė, K. Mickevičiūtė, V. Matusevičiūtė ir M. Dobilaitė kartu su anglų kalbos mokytoja J. Barkauskiene ir ekonomikos mokytoja L. Raudonikiene dalyvavo 10 dienų mokinių mainų programoje su universitetine privačia akademine gimnazija Sietle, Vašingtono valstijoje. Projekto iniciatorė ir koordinatorė – Prienų „Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Kačinauskienė. Ši mokinių mainų programa su Sietlo privačia akademine gimnazija vykdoma nuo 2014 metų rudens.

Gimnazistai buvo atrinkti pagal kriterijus: laisvai kalba angliškai ir komunikuoja, geba dirbti komandoje, yra tolerantiški kitoms kultūroms ir tradicijoms, didžiuojasi Lietuva ir savo gimnazija, puikiai ir gerai mokosi, be to, prioritetine tvarka buvo atrinkti abiturientai.

Mūsų gimnazistai gyveno šeimose, kur susipažino su tradicijomis ir kultūriniais šeimų skirtumais, mėgavosi šeimų tradiciniais patiekalais. Taip pat dalyvavo pamokose ir mokinių organizuotose veiklose, aplankė įžymias Sietlo vietas: istorinį miesto turgų, kinų kvartalą, spalvingąjį stiklo muziejų ir vieną žinomiausių miesto bokštų – Kosmoso Adatą. Lankydamiesi Vašingtono universiteto Baltų kalbos ir kultūros departamente turėjo galimybę pabendrauti su profesoriumi Guntis Šmidchens, studijų programų iniciatoriumi ir vadovu, puikiai kalbančiu lietuviškai. Gimnazistai ten dalyvavo lietuvių kalbos paskaitoje, kurioje keletas studentų, turinčių lietuviškų šaknų, mokosi lietuvių kalbos.

Laikas, praleistas Sietle, mokiniams ir jų mokytojoms suteikė ne tik istorinių ir kultūrinių žinių, bet ir gyvenimiškos patirties. Gimnazistams buvo puiki proga pasitikrinti savo anglų kalbos lygį bendraujant su juos priėmusia šeima ir bendraminčiais, gebėjimą išlikti komandos dalimi ir toleranciją. Buvo svarbu ir naudinga pajusti kultūrinius skirtumus ir skirtingų žmonių bendravimo subtilybes.

Nuoširdus ačiū gimnazijos direktorei už suteiktą galimybę dalyvauti tarptautiniame mainų projekte, vieninteliame tokio tipo Lietuvoje. Taip pat dėkojame Prienų savivaldybei už mokytojų kelionės Sietlą finansavimą ir galimybę susipažinti su JAV švietimo sistema.

Kita Prienų „Žiburio“ gimnazistų komanda iš Lietuvos į Sietlą išvyks kitų metų rudenį, o iš Sietlo mokiniai į Prienų „Žiburio“ gimnaziją atvyks 2024 metų pavasarį.

J. Barkauskienė ir L. Raudonikienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close