5 paprasti patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti dantų protezus

Nesvarbu, ar turite dantų protezus, ar implantus, Jūs tikriausiai norite, kad jūsų dantų protezai išliktų geros būklės. Dantų protezų priežiūra reikalauja tam tikro kruopštumo, tačiau įdėję šiek tiek pastangų galėsite jais džiaugtis daugelį metų ar net dešimtmečių. Šv. Kristoforo odontologijos klinikos specialistai sutiko pasidalinti penkiais paprastais patarimais padėsiančiais išsaugoti geriausią Jūsų protezų būklę.

1. Laikykitės gerų higienos įpročių

Visi žinome, kaip svarbu valyti dantis du kartus per dieną, tačiau net jai turite tik kelis dantis, kasdienė dantų higiena yra gyvybiškai svarbi jūsų ir jūsų protezų sveikatai. Valykite likusius dantis šepetėliu ir siūlu, švelniai valykite dantenas, kad pašalintumėte maisto daleles.

Jei dantenose atsiras infekcija, bus ne tik nepatogu nešioti dantų protezus, bet tai ir neigiamai paveiks jų prigludimą. Ankstyvosiose infekcijos stadijose dantenos paburksta ir sudirgsta. Negydomos dantenos gali sunykti. Abiem atvejais dantų protezai netinkamai priglus, todėl atsiras diskomfortas ir skausmingumas.

2. Valykite dantų protezus tinkamu būdu

Gali kilti pagunda dantų protezus valyti naudojant įprastą dantų šepetėlį ir dantų siūlą – juk turite juos po ranka. Tačiau, jei norite, kad jie tarnautų ilgai, turite elgtis su jais itin kruopščiai. Atidžiai įsiklausykite, ką jums pasakys gydytojas odontologas, kai pasiimsite dantų protezus, ir įsigykite priemones, kurių reikia jiems prižiūrėti. Tai gali būti specialus šepetėlis, valymo tirpalas ir specialus skalavimo skystis.

Kita vertus, jei turite dantų implantą, specialių priemonių gali neprireikti. Šis dantų atkūrimo būdas yra sukurtas taip, kad veiktų kaip tikras dantis, o tai apima ir dantų valymą šepetėliu bei siūlu. Rūpinkitės jais taip pat, kaip ir savo natūraliais dantimis, ir jie bus visiškai sveiki.

3. Nevartokite tabako gaminių

Nesvarbu, ar tabakas rūkomas, ar kramtomas, dėl jo vartojimo dantų protezai lieka dėmėti, be to, jis yra žinomas dantenų ligų sukėlėjas. Dėl dantų protezų ir savo sveikatos atsisakykite bet kokio tabako vartojimo.

4. Venkite dažančių maisto produktų ir gėrimų

Kaip ir tikri dantys, taip ir dantų protezai laikui bėgant gali nusidažyti. Kad tai sumažintumėte, turėtumėte atsargiai elgtis su tam tikrais maisto produktais ir gėrimais. Tamsūs dalykai, tokie kaip kava, gazuoti gėrimai, raudonas vynas ir tamsios uogos, yra žinomi dantų ir dantų protezų dėmių kaltininkai. Rūgštūs maisto produktai ir gėrimai, pavyzdžiui, spagečių padažas ir karis, taip pat gali turėti įtakos.

Stenkitės riboti šių žinomų dažančių medžiagų vartojimą. Jei vis dėlto juos vartojate, netrukus po valgio ar gėrimo išplaukite dantų protezus.

5. Reguliariai registruokitės į dantų apžiūras

Standartinė rekomendacija tikrintis dantis yra kas šešis mėnesius, tačiau, esant tam tikroms sveikatos problemoms, jums gali būti nurodyta lankytis dažniau. Reguliarių vizitų metu odontologas patikrins, ar jūsų dantų protezai ir dantų implantai gerai priglunda ir yra geros būklės. Jei reikės ką nors pakoreguoti, jie galės atlikti tinkamas pataisas. Jie taip pat gerai išvalys dantis, kad jūsų dantenos būtų sveikos.

Tinkamai prižiūrint dantų protezus, jie gali tarnauti visą gyvenimą. Kadangi juos turėsite daugelį metų, labai svarbu, kad dantų protezai ir dantų implantai būtų gerai pagaminti ir patogiai priglustų. Jeigu turite papildomų klausimų apie dantų protezus bei jų priežiūrą parašykite mums adresu info@kristoforoklinika.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close