Pavasario hitas – žalieji žirneliai: virkite sriubas, gaminkite salotas, kepkite apkepus
Švieži žalieji žirneliai jau pasiekė parduotuvių lentynas. Žirneliai – ne tik puikus užkandis, ši daržo gėrybė puikiai dera kitomis daržovėmis, be to, dažnai puošia ir mėsos ar žuvies patiekalus, o ypač pavasarį, kai norisi skanaus, lengvo ir gaivaus maisto. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šviežio derliaus žalieji žirneliai, kaip ir kitos šviežio derliaus daržovės, sulaukia pirkėjų dėmesio.
Ne tik skanūs, bet ir vertingi
„Pirmieji šviežio derliaus žalieji žirneliai parduotuves pasiekia dar ankstyvą pavasarį. Ne tik žirneliai, bet ir kitos šviežio derliaus daržovės kiekvieną sezoną sulaukia didelės paklausos. Sveikatai palankesnės mitybos rekomendacijomis besivadovaujantys pirkėjai valgo daugiau organizmui naudingų produktų ir daržovės sudaro kasdienio pirkinių krepšelio dalį“, – teigia V. Budrienė.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad švieži žalieji žirneliai yra labai maistingi, juose gausu skaidulų ir antioksidantų. Be to, žaliuose žirneliuose yra didelis kiekis širdžiai naudingų mineralų, tokių kaip magnis, kalis ir kalcis.
„Vartojant produktus, kuriuose gausu šių medžiagų, galima išvengti pakilusio kraujospūdžio, kuris yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys. Žirneliuose taip pat yra vitamino A, C. Ši daržovė turi geležies ir fosforo, juose gausu baltymų, angliavandenių ir skaidulų bei randama labai mažai riebalų“, – kalba „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.
Kaip sako J. Sabaitienė, kadangi žaliuosiuose žirneliuose yra palyginti mažai kalorijų, tačiau jie yra gausūs skaidulų bei baltymų kiekiu, ši daržovė yra puikus maistas metantiems svorį. Dėl gerųjų savybių ir naudos organizmui bei didelio baltymų kiekio žirnelius turėtų valgyti ir tie, kurie laikosi vegetariškos ar veganiškos mitybos principų.
Ką iš jų pasigaminti?
Žalieji žirneliai – labai universaliai virtuvėje panaudojamas ingredientas. Jie puikiai dera su kitomis daržovėmis: šparagais, avokadais, paprikomis, brokoliais, morkomis, žiediniais kopūstais, kukurūzais, pankoliais, česnakais, svogūnais, kopūstais, porais, pomidorais, bulvėmis, ridikėliais, špinatais, ropėmis. Žirneliai ir riešutai – taip pat puikus derinys, juos derinti galite su makadamijos, graikiniais, pekano, kedro riešutais, pistacijomis.
„Dar ypatingesnio skonio žirneliams suteks įvairiausios prieskoninės žolelės: bazilikai, mėtos, kalendra, krapai, petražolės, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai. Žirneliai taip pat puikus garnyras prie visos rūšies mėsos ar žuvies, jūros gėrybių, jie puikiai dera su sūriais – rikota, mocarela, parmezanu, taip pat ir kiaušiniais, bulguro, bolivinės balandos kruopomis, ryžiais ar grikiais. Ypatingo skonio žirneliams suteikia ir sezamų sėklos, citrinos sultys“, – sako J. Sabaitienė.
Žirnelius galima naudoti labai įvairiai: jais gardinti sriubas, netgi gaminti piurė – apvirtus ar apkeptus žirnelius tereikia sutrinti su sviestu, česnaku, apkeptais svogūnais, mėgstamais prieskoniais, jeigu norite sotesnės košės – žirnelius galite maišyti su bulvėmis. Žineliais taip pat skanu gardinti omletus, kišus, įvairiausius apkepus, troškinius, sriubas, salotas.
J. Sabaitienė patiekalų su žirnaliais siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi net 4 receptais, kuriuose išradingai juos panaudosite.
Daržovių sriuba su žirneliais
Jums reikės:
1 svogūno
2 česnako skiltelių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 bulvės
150 g šviežių morkų
500 g šparaginių pupelių
100 g šviežių žirnių
700 ml daržovių sultinio
¼ a. š. druskos
2 v. š. smulk intų petražolių
1 v. š. citrinos sulčių
Gaminame:
Nuplaukite ir susmulkinkite svogūną bei česnako skilteles, nuskuskite bulvę ir morkas. Puode pakaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir maišydami kepkite. Po penkių minučių sudėkite pupeles, žirnius ir smulkiai pjaustytas morkas, suberkite kubeliais susmulkintą bulvę. Įpilkite sultinį, paskanintą prieskoniais, ir virkite apie 15 minučių, kol daržovės taps minkštos. Dalį daržovių išimkite iš puodo ir įdėkite į lėkštę. Likusias – sumalkite trintuve. Lėkštėje buvusias daržoves supilkite atgal į puodą, pagardinkite petražolėmis ir citrinos sultimis. Viską išmaišykite ir patiekite.
Kreminė žirnelių sriuba
Jums reikės:
žaliųjų žirnelių
kokosų aliejaus
svogūno
sultinio
šviežių mėtų lapelių
šviežių petražolių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio pipirų
mėgstamo sūrio
grietinėlės
Pagaminimas:
Pirmiausia puode išlydykite kokosų aliejų, suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet supilkite sultinį, viską išmaišykite ir užvirinkite. Paskui suberkite žirnelius ir virkite dar 3–5 minutes. Tada suberkite mėtų lapelius, petražoles ir prieskonius, viską sutrinkite maisto trintuvu. Galiausiai išpilstykite į dubenėlius, pilkite po šaukštelį grietinėlės, pabarstykite tarkuotu sūriu ir įberkite šviežių žirnelių.
Makaronų salotos su lašiša ir žirneliais
Jums reikės:
250 g makaronų
250 g avokadų
200 g mažųjų špinatų
150 g žirnelių
300 g rūkytos lašišos filė
1 citrinos arba žaliosios citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
žiupsnelio pipirų
Gaminame:
Išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje. Išvirus – leiskite jiems atvėsti. Nulupkite avokadą ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Dubenyje sumaišykite paruoštus makaronus, žirnelius, avokadą, špinatus ir smulkintą lašišą. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis bei pagardinkite druska ir pipirais.
Ridikėlių morkų ir žirnelių apkepėlė
Užkepėlės pagrindui:
250 g miltų
1/2 a. š. druskos
1/2 a. š. kepimo miltelių
120 g sviesto
2 kiaušinių trynių
1 v. š. grietinės
Įdarui:
2 kiaušinių
150 g šviežio sūrio
200 g grietinės
100 g tarkuoto Ementalio sūrio
250 g morkų
250 g ridikėlių
kelių saujų žirnelių
saujelės petražolių
1 a. š. druskos
1/4 a. š. kumino
žiupsnelio juodųjų pipirų
Gaminame:
Į miltus įmaišykite kepimo miltelius, kubeliais supjaustytą sviestą bei druską. Maišykite tešlą rankomis kol tešla pavirs į trupinius. Įmuškite kiaušinių trynius ir įdėkite grietinės. Maišykite tol, kol ingredientai taps vientisa mase. Jei reikia, įpilkite šlakelį vandens. Gautą tešlą suformuokite į ploną disko formą, įsukite ją į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Kol tešla šąla – pasiruoškite įdarą.
Nulupkite morkas, išilgai jas supjaustykite kartu su ridikėliais. Pavirkite daržoves lengvai sūdytame vandenyje apie 5-7 minutes. Nusausinkite ir leiskite joms atvėsti. Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius, šviežią ir Ementalio sūrius, grietinę, pipirus, druską ir smulkintas petražoles, žirnelius. Atvėsintą tešlą plonai iškočiokite ir išklokite ja kepimo indą. Tešlą lengvai subadykite šakute. Pilkite į tešlą daržovių ir sūrio įdarą. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 30 minučių, kol tešla gražiai pagels. Skanaus!