SAUGIOS UGDYMO APLINKOS UŽTIKRINIMAS MOKYKLOSE

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja apie pagrindinius reikalavimus, skirtus užtikrinti saugią ugdymo aplinką mokyklose.

               Sveikatos saugos reikalavimų užtikrinimas mokyklose turi neabejotiną reikšmę vaikų sveikatos išsaugojimui ir stiprinimui. Yra daug mokslinių duomenų, straipsnių, įrodančių, kad netinkama mokyklos aplinka atsiliepia vaikų sveikatai, lankomumui, dėmesio koncentracijai. Todėl labai svarbu užtikrinti vaikams saugią mokymosi aplinką. Bendrojo ugdymo mokyklų teritorijos, patalpų įrengimo ir priežiūros reikalavimus reglamentuoja higienos norma HN 21:2011 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

PAGRINDIAI REIKALAVIMAI

DARBUOTOJAMS:                  

– Gali dirbti tik pasitikrinę sveikatą, bei įgiję žinių higienos ir pirmosios pagalbos teikimo klausimais.

– Asmens medicininės knygelės (forma Nr. F048/a) Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimai ar jų kopijos turi būti laikomi mokykloje

– Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl COVID-19 metu švietimo įstaigų darbuotojai turi pasitikrinti prieš pradėdami dirbti ir (ar) vykdyti veiklą ir (ar) atnaujindami veiklą po veiklos draudimų ar ribojimų panaikinimo ir periodiškai tikrintis, ar neserga COVID-19. Darbuotojams, kurie persirgo šia liga arba buvo paskiepyti pagal skiepijimo schemą, tyrimų atlikti nereikia. Jie darbdaviui turi pateikti dokumentus, patvirtinančius šias aplinkybes.

KLASEI:

– Stalai ir kėdės turi atitikti mokinių ūgį, kad sėdinčių mokinių laikysena būtų taisyklinga

– Turi būti tiesioginis natūralus apšvietimas, išskyrus specialios paskirties mokymo kabinetuose

– Oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 18 °C ir šaltuoju metų laikotarpiu ne aukštesnė kaip 22 °C, o šiltuoju metų laikotarpiu ne aukštesnė kaip 26 °C;

– Ypatingai svarbu esant valstybės lygio ekstremaliai situacijai dėl COVID-19 užtikrinti natūralaus vėdinimo per atidaromus langus galimybę. Rekomenduojama patalpas vėdinti prieš pamokas ir po kiekvienos pamokos bei vėdinant patalpas vaikams neleisti būti klasėje.

PATALPOMS:

– Ant patalpų sienų, lubų neturi būti matomų pelėsių

– Kiekviename mokyklos aukšte turi būti įrengti tualetai, atskirai moterims ir vyrams. Tualetų išorinės durys neturi būti priešais mokymo klasių ir mokymo kabinetų duris

– Mokyklos patalpų grindų danga turi būti neslidi, lygi, lengvai valoma drėgnu būdu ir atspari valymo priemonėms.

– Grindų aukščio pokyčiai turi būti pažymėti įspėjamaisiais ženklais arba kontrastinga spalva.

– Tualetuose kabinos turi būti įrengtos su rakinamomis ar užkabinamomis durimis. Tualeto patalpoje turi būti praustuvas ir asmens higienos priemonių (tualetinio popieriaus, muilo, vienkartinių rankšluosčių ar rankų džiovintuvas).

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, primena kad nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. ugdymas mokyklose organizuojamas kontaktiniu būdu, užtikrinant jose saugos reikalavimus mokyklose sudaromos sąlygos mokiniams savanoriškai testuotis vienu iš pasirinktų būdų (kaupiniai, antigenai ar savikontrolė). Testuotis nereikia tiems vaikams, kurių tėvai nėra pateikę sutikimo testuotis, vaikams kurie yra persirgę arba vakcinuoti pagal pilną vakcinavimo schemą (12 metų ar vyresni).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close