Keliaujantieji turėtų nepamiršti maliarijos profilaktikos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad š. m. liepos 29 d. Kauno m. gyventojui grįžusiam iš Ugandos nustatyta reta užkrečiamoji liga – maliarija, todėl visus keliautojus kviečia atkreipti dėmesį į šią ligą ir jos profilaktiką.

PSO duomenimis 2019 m. buvo registruoti 229 mln. maliarijos atvejai, iš kurių panašiai kaip ir per paskutinius ketverius metus 409 tūkst. baigėsi mirtimi. 94 proc. visų susirgimų ir mirčių nustatyti Afrikos regione. Daugiau nei pusė jų registruota 6 šalyse: Nigerijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Tanzanijoje, Burkina Fase, Mozambike ir Nigerijoje. Lietuvoje 2015-2020 m. laikotarpiu maliarija sirgo 32 asmenys, iš kurių trys žmonės mirė. Dauguma susirgusiųjų maliarija viešėjo Afrikos žemyno šalyse, darbo ar pažintiniais tikslais. Užsikrėtimo priežastis – nereguliariai ar visai nenaudojami vaistai nuo maliarijos prieš kelionę, kelionės metu bei nepakankama individuali apsauga nuo uodų.

Maliarija – tai parazitinė kraujo liga, perduodama įkandus Anopheles genties uodo patelei bei pasireiškianti reguliariai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais.

Gyventojams planuojant keliones į svečias šalis, NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė primena, kad:

 ruošiantis keliauti į egzotines šalis ir norint išvengti užsikrėtimo maliarija reikėtų pasidomėti, ar šalis nėra endeminė maliarijos atžvilgiu ir pasitarti su gydytoju dėl vaistų nuo maliarijos vartojimo;

 svarbiausia maliarijos profilaktikos priemonė yra reguliarus vaistų nuo maliarijos vartojimas ir apsauga nuo uodų įkandimų;

 viešint maliarijos paveiktose teritorijose būtina nešioti drabužius, dengiančius rankas ir kojas, veido ir drabužiais nepridengtų kūno vietų apsaugai naudoti uodus atbaidančias priemones, uždengti tinkleliais patalpų duris, langus ypač naktimis, nakvynei pasirinkti lovas su baldakimais. Uodai labiausiai puola saulei leidžiantis ir tekant, tad šiuo metu rekomenduojama būti uždarose, nuo uodų patekimo apsaugotose patalpose.

 keliautojams, kuriems pakiltų temperatūra ar atsiradus simptomų (šaltkrėtis, karščiavimas, galvos, raumenų skausmai, silpnumas) kelionės metu ar iki vienų metų grįžus iš maliarijos endeminės vietovės, rekomenduojama nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos į gydymo įstaigą ir informuoti savo šeimos gydytoją apie lankymąsi maliarijos rizikos zonoje, net jeigu ir vartojo vaistus nuo maliarijos.

Nors maliarija šiuo metu viena opiausių visuomenės sveikatos problemų pasaulyje, tačiau perspektyvos ligos valdymui skiepų pagalba labai geros. Šiuo metu Europos vaistų agentūroje autorizuota vakcina nuo maliarijos, skirta aktyviai 6 sav. – 17 mėn. kūdikių imunizacijai tropinės maliarijos endeminėse vietovėse. Maliarijos vakcina apsaugos ne tik nuo tropinės maliarijos, bet ir hepatito B.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close