Prienų ligoninė VIII. Kad šypsena vėl būtų patraukli…

Turbūt dar pamename vaikystės laikus, kai iškritęs dantis bylojo, kad geroji dantukų fėja jau ruošia dovaną. Tačiau šiandien bedantė bendraamžio šypsena džiugesio nebeteikia… Kokiais būdais susigrąžinti gražią ir patrauklią šypseną bei puikią savijautą, taip pat apie protezavimo galimybes bei naujienas kalbėjomės su Prienų ligoninės Prienų ir Jiezno protezavimo kabinetuose dirbančia gydytoja odontologe Eleonora Darčanovaite. Šiuose kabinetuose iš viso dirba devynių žmonių komanda: du gydytojai odontologai, dvi odontologo padėjėjos ir penki dantų technikai.

 

Kas yra dantų protezavimas? Kokie gali būti dantų atkūrimo variantai?

Protezavimas reikalingas dantims, kai jie yra stipriai pažeisti ėduonies, kai nudyla ar nukenčia dėl traumos ar ligos ir jų nebeįmanoma atkurti plombuojant, taip pat esant dantų eilių defektams, kurie susidarė pacientui praradus vieną ar keletą dantų. Laiku atliktas protezavimas ne tik sugrąžina dantims tvirtumą ir estetiką, bet ir leidžia išvengti tolimesnių sveikatos sutrikimų, tokių kaip psichologinis diskomfortas, veido odos sukritimas, veido formos pakitimas ar net dėl prarastų dantų sutrikusi kalba.

Protezai skirstomi į išimamus ir neišimamus (fiksuotus). Jų parinkimas priklauso nuo burnoje likusių dantų skaičiaus ir būklės.

Kaip pastaraisiais metais pasikeitė dantų protezavimas?

Pastaraisiai metais dantų protezavimas patobulėjo ir pacientai turi gana platų pasirinkimą. Jie gali rinktis dantų implantus ar protezavimą išimamais protezais ant mini implantų. Liejimo technologija pakeitė štampavimo metodą. Vis dažniau protezuojama metalo keramika ar bemetale keramika.

Kokios paslaugos teikiamos Prienų ir Jiezno protezavimo kabinetuose?Kas jas gali gauti?

Prienų ir Jiezno protezavimo kabinetuose teikiamos šios paslaugos: profesionali burnos higiena (apnašų bei viršdanteninių ir podanteninių akmenų pašalinimas); dantų gydymas ir plombavimas (kompozicinėmis ar stiklo jonomerinėmis plombomis); dantų šaknų kanalų gydymas; protezavimas; rentgeno paslaugos (atliekamos dentalinės rentgeno nuotraukos).

Pacientams galime pasiūlyti išimamus ir fiksuotus protezus. Išimamos plokštelės gaminamos dalinės ar pilnos, iš kietos plastmasės ar minkštos termoplastinės medžiagos. Fiksuoti protezai (vainikėliai ir tiltai) gali būti pagaminti iš metalo, metalo plastikos ar metalo keramikos. Taip pat gaminame kultinius įklotus.

Šios paslaugos prieinamos visiems jų norintiems pacientams, tiek darbingo, tiek pensinio amžiaus žmonėms.

Ką reikia daryti žmogui, norinčiam gauti dantų protezavimo paslaugas, kompensuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto?

Pagal nustatytą tvarką teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto, turi šių kategorijų apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu: asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius;vaikai iki 18 metų; nedarbingi arba iš dalies darbingi asmenys.

Asmuo, kuriam nustatytas dantų protezavimo reikiamumas, kreipiasi į Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigą, prie kurios prisirašęs, ir pateikia prašymą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, dokumentą, įrodantį teisę gauti dantų protezavimo paslaugas, ir gydytojo odontologo išvadą dėl dantų protezavimo reikiamumo (forma 027/a).

Prašymai yra registruojami ir pateikiami Teritorinei ligonių kasai (TLK), o ši įtraukia asmenis į savivaldybės gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto pagal faktines dantų protezavimo išlaidas, tačiau yra ir apribojimų.

Dažnai lyginamos „valdiškų“ ir privačių protezavimo kabinetų paslaugų kainos ir kokybė. Kuo jūs galite pasigirti?

Prienų ir Jiezno protezavimo kabinetų teikiamų paslaugų kainas nustato Sveikatos apsaugos ministerija, o kuo jos skiriasi nuo kainų privačiuose kabinetuose, deja, pasakyti negaliu, nes neturiu tokios informacijos.

Kalbant apie paslaugų kokybę, mes galime pasigirti, kad turime savo dantų technikų laboratoriją ir čia atliekami visi protezų gaminimo darbai.

Prienų ir Jiezno protezavimo kabinetuose yra nauja odontologinė įranga, kuri suteikia daugiau galimybių atlikti gydymo ir protezavimo darbus greitai ir kokybiškai. Taip pat neseniai įsigijome rentgeno aparatą, tad dabar teikiame rentgeno paslaugas. Tai labai palengvina darbą. Dabar rengiant paciento gydymo planą, nereikia blaškytis ir ieškoti, kur būtų galima pasidaryti rentgeno nuotrauką. Deja, neteikiame implantavimo paslaugų.

Ar labai apleisti mūsų dantys?

Kadangi teikiame protezavimo paslaugas, dažniausiai atvyksta pacientai su rimtais dantų ar dantų eilių defektais. Visgi reikia pripažinti, kad pacientams trūksta žinių apie taisyklingą dantų priežiūrą, o dantys ir apydantis būna gerokai apleisti. Nevalant ar neatidžiai nuvalius dantis, apnašas kaupiasi tarpdančiuose, dantų vagelėse, ties dantų kraštu, o dėl ilgalaikio dantų minkštojo apnašo poveikio atsiranda blogas burnos kvapas, dantys ir dantenos atrodo neestetiškai, vystosi dantų ėduonis ir apydančio audinių ligos, kartais net netenkama dantų.

Ačiū už pokalbį.

——————

TLK duomenimis, spalio mėnesį dantų protezavimui buvo pakviesti tie Prienų rajono gyventojai, kurie prašymus pateikė 2014 m. balandžio mėnesį, t. y. po 3 metų ir 5 mėnesių nuo prašymo pateikimo. Pernai kompensacijos buvo išmokėtos beveik 300 pacientų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close