Imunitetui palankūs prieskoniai ir žolelės: kas padeda išvengti peršalimo?
Šaltuoju metų laiku virusai ir peršalimo ligos tampa dažnesni, o organizmui būtina papildoma pagalba atremti ligų sukėlėjus. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė atskleidžia, kad imuninę sistemą galime sustiprinti į savo mitybą įtraukdami prieskonius ir žoleles, kurie turi stiprių antioksidantinių, antivirusinių ir priešuždegiminių savybių. Tad ji atskleidžia, kokių produktų šį sezoną reikėtų valgyti daugiau.
Ciberžolė
Ciberžolė daugeliui gerai žinoma dėl savo ryškiai geltonos spalvos ir išskirtinio skonio, tačiau retas žino, kad ji yra naudinga imuniteto stiprinimui.
„Ciberžolėje esantis kurkuminas turi stiprų priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti organizmui kovoti su infekcijomis. Kurkuminas taip pat veikia kaip antioksidantas, neutralizuodamas laisvuosius radikalus ir mažindamas oksidacinį stresą, kuris gali susilpninti imuninę sistemą. Norint geriau pasisavinti kurkuminą, rekomenduojama ciberžolę vartoti kartu su juodaisiais pipirais, kuriuose yra piperino – junginio, didinančio kurkumino biologinį prieinamumą“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Imbieras
„Imbieras – tai dar vienas prieskonis, dažnai vartojamas peršalimo sezono metu. Imbiere esančios veikliosios medžiagos, tokios kaip gingerolis, turi stiprų priešuždegiminį ir antivirusinį poveikį. Jis gali padėti sumažinti gerklės skausmą bei palengvinti kvėpavimo takų uždegimus“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.
Tuo tarpu norintiems sustiprinti imunitetą, vaistininkė atskleidžia, kad tai galima padaryti papildomai geriant imbierinę arbatą su medumi ir citrina.
Česnakas
„Turbūt daugelis nuo vaikystės žino, kad česnakas gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Acilinas, pagrindinė česnako veiklioji medžiaga, pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, kurios padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Taip pat atsiranda naujų tyrimų, rodančių, kad reguliarus česnako vartojimas gali sumažinti peršalimo ligų trukmę ir simptomų sunkumą“, – pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė E. Ramaškienė.
Vaistininkė įvardija, kaip reikia teisingai vartoti česnaką: sutraiškykite jį ir palaukite 15 minučių. Tuomet jį vartokite arba žalią, arba dėkite į jau pagamintą maistą. Priešingu atveju, termiškai apdorojus česnaką, jis netenka teigiamo poveikio.
Raudonėlis
Raudonėlis yra dar viena stipri žolelė, galinti prisidėti prie imuniteto stiprinimo. Anot vaistininkės, raudonėlyje yra medžiagų, kurios turi stiprias antivirusines ir antibakterines savybes.
„Raudonėlyje esančios medžiagos, tokios kaip karvakrolis ir timolis, gali padėti kovoti su peršalimo virusais, mažinti uždegimą ir skatinti gleivių išsiskyrimą, todėl raudonėlis gali palengvinti kvėpavimo takų ligų simptomus. Taigi, pavyzdžiui, raudonėlio arbatą galima gerti tiek profilaktiškai, tiek jau prasidėjus peršalimo požymiams“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.
Nepamirškite svarbiausių
Vaistininkė primena, kad be visų minėtų prieskonių ir žolelių svarbu nepamiršti poros svarbiausių produktų – medaus ir citrinos.
„Medus yra žinomas dėl savo antibakterinių savybių ir gali būti derinamas su daugeliu anksčiau minėtų prieskonių. Taip pat citrina, kurioje gausu vitamino C, gali būti puikus papildymas, padedantis stiprinti imunitetą. O svarbiausia nepamiršti, kad sveika ir subalansuota mityba, pakankamas poilsis ir reguliarus fizinis aktyvumas irgi atlieka svarbų vaidmenį stiprinant organizmo apsaugines funkcijas“, – primena vaistininkė E. Ramaškienė.