Daugiavaikės motinos gaus valstybines pensijas

Nuo šių metų sausio daugiavaikėms motinoms, užauginusioms ir gerai išauklėjusioms 5 ir daugiau vaikų, bus mokama 2-ojo laipsnio valstybinė pensija.

„Mūsų skyriuje jau yra priimti ir užregistruoti 130 tokių motinų dokumentai.

Savivaldybė priima sprendimą teikti motinos kandidatūrą pensijos skyrimui ir per 20 dienų pateikia Valstybinių pensijų komisijai“,– sakė Prienų savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Sadauskienė.

Daugiavaikės motinos turi būti sulaukusios Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyto senatvės pensijos amžiaus arba joms turi būti pripažintas 0–40 proc. darbingumo lygis.

Pensijos dydis – 400 litų, Ji bus skiriama nuo kito mėnesio dienos, mokama už praeitą mėnesį.
Valstybinę pensiją motinos gaus tik su viena sąlyga – vaikai turi būti išauklėti dorais piliečiais. Tai motinos turės įrodyti dokumentais. Kaip sakė Socialinės paramos skyriaus vedėja, motinos raginamos greičiau kreiptis į seniūnijas ar savivaldybę ir pristatyti reikalingus dokumentus. Dokumentus gali pristatyti ne tik motinos, bet ir jų vaikai. Būtini dokumentai:

● motinos gyvenimo aprašymas;

● LR piliečio pasas ar asmens tapatybės kortelė;

● motinos ir visų vaikų charakteristikos, išduotos mokymo įstaigų, darbdavių ar seniūnų;

● visų vaikų gimimo liudijimai;

● mirusių vaikų mirties liudijimų nuorašai;

● dokumentai, įrodantys motinos ir jos vaikų pavardės keitimą, jeigu pavardė buvo keista;

● banko sąskaitos sutartis arba numeris.

Taigi, į savivaldybės Socialinės paramos skyrių pensinio amžiaus motinos, išauginusios 5 iki aštuonerių metų vaikus, turės pristatyti ne tik savo biografiją, vaikų gimimo liudijimus, bet ir jų charakteristikas iš darboviečių ar mokymo įstaigų. Socialinės paramos skyriaus vedėja priminė, kad dėl valstybinės pensijos negali kreiptis tos motinos, kurių vaikai augo vaikų namuose.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close