Žolinės Pakuonyje. Bendruomeniškumo aukuras liepsnoja

Rugpjūčio 11 d. Pakuonyje praūžė bene svarbiausia ir populiariausia šiame krašte tapusi bendruomeninė Žolinių šventė. Jau trečius metus šio krašto žmonės puoselėja tradiciją Žolines švęsti parapijos parke, susirinkus viso miestelio ir aplinkinių kaimų žmonėms. Šiemet pasibūti prie šildančios bendruomeniškumo aukuro liepsnos sukvietė didelis būrys organizatorių ir talkininkų: Pakuonio parapijos ir krašto bendruomenės, Prienų KLC Pakuonio laisvalaikio salė, Pakuonio seniūnija ir pagrindinės mokyklos atstovai.

 

Jau nuo paties ryto Pakuonyje ir aplinkiniuose kaimuose skambėjo muzika, Kvieslio ir jo svitos šventėn kviečiantys balsai. Iš miestelio ir iš atokesnių parapijos kaimelių atvykstančius žmones sutiko jaunatviška Palemono vid. mokyklos liaudiškos muzikos kapela „Bitula“ (vadovai Ramunė Baniulienė ir Jonas Misevičius).

– Sveiki visi, kvieslio paraginti, gerai nusiteikę, skilandžiais, sūriais ir pyragais nešini sugužėję švęsti! – svetingai, kaip ir dera šeimininkams, svečius pasitiko šventės vedėjos Giedrė ir Zita.

Ir išties – šventėje netrūko, rodos, nieko: nei gero ūpo, nei valgių, nei nuoširdumo bei gražių žodžių vieni kitiems. Pirmasis sveikinimo žodžiais į susirinkusius parapijiečius kreipėsi klebonas Rimas Pilypaitis. Bendruomenių narius sveikino seniūnas Audrius Narvydas, svečiai, tarp kurių galima buvo išvysti kraštiečius ir dabartinius savivaldybės Tarybos narius Alvydą Vaicekauską, Arvydą Bijaminą, Joną Vilionį.

Šventės metu, kas norėjo, galėjo pasivaikščioti po Žolinių mugę, įsigyti meno dirbinių, suvenyrų, kulinarinio paveldo šedevrų. Atvykusieji į Žolines nepraleido progos pasigėrėti spalvingais floristikos kūriniais, kuriuose įpintas žmonių gerumas, meilė, fantazija, išmonė, kruopštumas ir rankų šiluma. Juose – Pakuonio krašto laukų žolynai ir javų varpos, žmonių darželių gėlės, sodų vaisiai ir uogos.

Vaikai ir suaugusieji buvo kviečiami piešti, kurti žolinių šventės paveikslą „Noriu piešti ir piešiu“.

 

Žmonių kūrybingumas beribis

Tradiciškai visos bendruomenės buvo parengusios originalius prisistatymus. Dvylikių kaimo bendruomenė pristatė savo kaimo vėliavą ir pasveikino aštuoniasdešimtmečius, Pašventupio bei pirmą kartą šventėje dalyvavę Pagermuonio gyventojai džiugino šmaikščiomis kalbomis ir dainomis. Gamtos dovanotomis arbatžolėmis vaišino Pakuonio miestelio Tylos gatvės atstovai, o Sodybų gatvė pagerbė savo darbščias, darnias šeimas. Viena iš tokių – nugyvenusi ilgą, meilės ir supratimo, pagarbos ir sutarimo, užuojautos ir atlaidumo lydimą gyvenimą Kazimieros ir Juozo Krupštų šeima, kuriai kaimynai skyrė pačius šilčiausius sveikinimus ir linkėjimus.

Ne mažiau puikūs ir dainingi buvo ir Sodų, kartu pasirodymą surengusių Kranto bei Aušros, taip pat Žaliosios, Pievų, Liepų, Balsėnų, Laukų gatvių atstovų prisistatymai.

 

Šventę kuria ne vienas žmogus…

Šventei besitęsiant susirinkusiųjų dar laukė sporto rungtys, žaidimai, siurprizai bei prizai. Daugelį jų įsteigė rėmėjai: Kredito unija „Prienų taupa“ (vadovas Donatas Seilius), Prienų kultūros ir laisvalaikio centras (direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius), Antanas Astrauskas, Jūratė Beliūnienė, Alvydas Bortkūnas, Vidas Valiūnas, Arvydas Bijaminas, Kęstutis Grabauskas. Padėkos ir nuoširdūs žodžiai buvo skirti ne tik rėmėjam, bet ir jaunosioms Pakuonio šokėjoms, vadovaujamoms S. Valčiukienės, Kauno Palemono vid. mokyklos jaunimo liaudiškos muzikos kapelai „BITULA“, jos vadovei Ramunei Baniulienei už skambią dainą, muziką ir jaunatvišką energiją, entuziazmą ir puikią nuotaiką, dovanotą Pakuonio krašto žmonėms.

Šilčiausi padėkos žodžiai tarti visiems miestelio ir kaimų žmonėms už palaikymą ir pasitikėjimą, už tai, kad susitelkę, geranoriškai visi atsakingai darė pačius gražiausius darbus, kviesliui Virgilijui Kedžiui ir jo svitai, garso operatoriui Romui Šyvokui, kuris dažniausiai būna mažiausiai regimas, tačiau be kurio jokia šventė neapsieitų.

Organizatorių vardu ačiū tarta už idėjas, asmeninę iniciatyvą, kūrybines ambicijas ir nuoširdų triūsą floristinių kilimų kūrėjams, mažiems ir dideliems, kūrusiems Žolinių šventės paveikslą, visiems atvykusiems iš toli, grįžusiems šia nuostabia proga susitikti su jaunystės draugais, pabendrauti, padainuoti, taip pat sporto rungčių organizatoriams bei dalyviams. Prizus žaidimų nugalėtojams, padėkas organizatoriams bei rėmėjams įteikė Pakuonio krašto bendruomenės pirmininkė Aušra Tamošiūnienė.

Na, o po padėkų ir dovanų lietaus bendruomenės nariams dar laukė Aleksoto bendruomenės centro liaudiškos muzikos ansamblio „Svirbė“ koncertas, nakties šokiai ir rėmėjų dovanotas fejerverkas.

 

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Nuotraukos iš Pakuonio laisvalaikio salės albumo

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close