Turbūt visi žinome, kad šv. Kalėdos – stebuklų metas. Netgi ir tie, kurie netiki stebuklais, kartais pripažįsta, kad bent jau netikėtumų reikia laukti visada. Niekad nežinai, kieno skambučio, laiško ar vizito sulauksi šiuo šventiniu laikotarpiu. Ne mažiau nustebo ir Kristina, sulaukusi Evelinos skambučio.

Šv. Kalėdų laikotarpis ir tikintiems, ir netikintiems yra dvasingumo metas, kai būdamas kartu su šeima gali pamatyti, koks esi laimingas. Jeigu esi vienišas, tai – puiki proga pamąstyti, ką galėtum pradžiuginti, kam dar galėtum sukurti jaukią šventę. Didžiausia dovana – kai esi laimingas ir nori ta laime pasidalinti su kitais. Dar prieš Kūčias suskambėjęs Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus telefonas priminė, kad dar yra žmonių, galinčių padovanoti tokią dovaną.

Atsiliepusi mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Kristina Belenavičienė išgirdo paprastą ir kartu iki širdies gelmių sujaudinantį sakinį: „Norėtume Jums padėti. Kuo galime padėti? Ko Jums reikėtų?“ Kitoje Lietuvos vietoje buvusi Evelina Veličkienė tuo metu laukė atsakymo ir tikėjosi, kad pavyks neįgaliems vaikams padovanoti tai, kas juos galėtų džiuginti kasdien, ne tik per šventes.

Nespėjus peržengti Naujųjų metų slenksčio, Evelinos dovanos jau laukė vaikų Specialiojo ugdymo skyriuje. Atvyko ir pati Evelina pažiūrėti, ar po žiemos atostogų sugrįžusius vaikus tikrai pasitiks jos ir bendradarbių sugalvotas kalėdinis stebuklas.

Kartais netikėta staigmena tampa lengva paaiškinama. Evelina pati yra baigusi „Revuonos“ mokyklą. Ją baigė ir dvi jos sesės. Šiuo metu Evelina gyvena Kaune, tačiau niekad nepamiršta gimtinės, kur mokėsi, kur užaugo. Prieš šventes ji kartu su savo bendradarbiais iš UAB „Dentline“ nusprendė kam nors padovanoti bent šiek tiek džiaugsmo, priversti bent šiek tiek nusišypsoti. Tada ir prisiminė vasarą prie buvusio Prienų specialiosios mokyklos pastato, kuriame dabar laikinai įrengtas Specialiojo ugdymo skyriaus bendrabutis, matytus vaikus, kuriems lemtis davė šiek tiek mažiau negu jų bendraamžiams. Tuomet sustabdžius automobilį ir šnektelėjus su vaikus lydėjusia auklėtoja, abejonių neliko. Vos po kelių dienų neįgalius vaikus pasiekė Evelinos parūpinti žaislai. Šie vaikai Evelinos akyse iškilo ir prieš šv. Kalėdas. Evelinos ir jos bendradarbių gerumo dėka Specialiojo ugdymo skyrių pasiekė du sofos dydžio sėdmaišiai. Jie pakeitė apiplyšusią, ne vieną dešimtmetį skaičiavusią kietą sofą. Naujieji sofos formos sėdmaišiai ne tik minkšti ir patogūs, jie ir lengvai plaunami. Evelina atvežė ir kompiuterį. Naujasis kompiuteris labai pagelbės vaikams, nes skyriuje trūksta kompiuterių – prie vieno tenka sėdėti keliems. Mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė labai džiaugėsi šiomis dovanomis. Nors mokykla stengiasi aprūpinti viskuo savo skyrių, tačiau neturi daug lėšų, kurias galėtų neribotai naudoti neįgalių vaikų patogumui. Tačiau šią misiją kartais įvykdo rėmėjų gerumas.

Prieš šventes skyrių pasiekė ir Prienų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro (VSB) dovana – minkštas ir žaismingas baldų komplektas vaikams. Dabar skyriaus ugdytiniai pertraukas siaurame koridoriuje gali leisti sėdėdami ant jo, o ne ant senų kietų kėdžių. Laikinai einanti VSB direktorės pareigas Jurga Minajevienė kartu su šiuo linksmu siurprizu padovanojo ir šiaurietiško ėjimo pamokas Tarptautinės neįgaliųjų žmonių dienos proga.

Kasmet neįgalius vaikus aplanko ir kalėdinės „Senukų“ labdaros ir paramos fondo dovanos. Anksčiau jos būdavo skiriamos Prienų specialiajai mokyklai, bet jau antri metai lengvai atranda ir Specialiojo ugdymo skyrių.

Pavasarį už gerų žmonių paaukotas Labdaros ir paramos fondo „ParaMedia“ lėšas šalia įrengtos krepšinio aikštelės turėtų išdygti ir naujos medinės sūpynės.

Kol kas labiausiai vaikams dabar trūksta vietos jų ugdymui. Evelina, išgirdusi apie Prienų rajono savivaldybės Specialiojo ugdymo skyriui žadėtą liftą, kuris padėtų ugdytinius pakelti į antrą pastato aukštą, domėjosi, kaip pati su bendradarbiais galėtų pasistengti pagelbėti ir liftą įrengti kuo greičiau.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close