Metai buvo paženklinti prasmingais darbais

Gruodžio 28 dieną į Nemajūnų dienos centrą susirinkę bendruomenės santalkos nariai ne tik palydėjo senuosius metus, paminėjo bendruomenės veiklos dešimtmetį, bet ir pašventino vėliavą, išklausė pirmininkės ataskaitą bei išrinko naują valdybą.

Šioje neeilinėje sueigoje dalyvavo LR Seimo narys Andrius Palionis, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys ir Birštono parapijos klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys ir Matiešionių krašto bendruomenės pirmininkė Jolanta Mizgerienė.

Susirinkimui pirmininkauti buvo pasiūlyta Vida Žukauskienė, sekretoriauti – Irena Šliaužienė, išrinkta balsų skaičiavimo komisija.

Prieš pradėdama susirinkimą, bendruomenės vadovė Angelė Kederienė supažindino su renginio darbotvarke ir perskaitė ištrauką iš Šventojo Tėvo palinkėjimų Kalėdų proga. Po to klebonas monsinjoras J. Dalinevičius pašventino bendruomenės vėliavą, palinkėjo ją gerbti ir toliau daryti gerus ir prasmingus darbus.

Bendruomenės pirmininkė A. Kederienė apžvelgė viso bendruomenės dešimties metų gyvavimo ir veiklos laikotarpį, pasidžiaugė ženkliais laimėjimais gerinant kaimo žmonių gyvenimą.

Bendruomenė iniciatyvinės grupės dėka įsikūrė ir buvo įregistruota 2003 metų gruodžio 22 dieną. 26 narius jungiančios bendruomenės pirmininke tapo Gražina Bunevičiūtė. Iš pradžių žmonės burdavosi atgaivinti ir švęsti tradicinių šio krašto švenčių – Sekminių, Jurginių, Rudens ir derliaus šventės bei kt. Per veiklos dešimtmetį buvo padaryta daug darbų, kurie pakeitė kaimo žmonių gyvenimą, pradžiugino juos kultūros ir sporto renginiais, paskatino dalyvauti projektinėje veikloje.

2004 m. bendruomenė dalyvavo ALF projekte „Skaitmeninių bendruomenių link“, „Ryžtamės naujiems darbams“, organizavo kompiuterinio raštingumo kursus pradedantiesiems ir jau šiek tiek pažengusiesiems.2008 m. ŽŪM valstybės paramos kaimo bendruomenių ir vietos veiklos grupių veiklai remti projekte „Kartu mes galime daugiau“ įsigijo muzikinio ansamblio moterims tautines palaidinukes, vyrams – tautinius marškinius, liemenes, juostas ir muzikos instrumentus.

2012 m. vykdydami projektą pagal veiklos sritį „Parama socialinėms, kultūrinėms kaimo gyventojų ir organizacijų iniciatyvoms“ „Kad neužgestų kaimo židinys“ bendruomenė įsigijo naujus dzūkų krašto tautinius rūbus, kuriais pasipuošė muzikinio ansamblio dalyviai.

Kad Nemajūnų bendruomenė stipri ir perspektyvi, turi ką parodyti ir pasidžiaugti, rodo ir Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės viešnagė. Nemajūniečiai gražiai, pagal dzūkiškus papročius, priėmė garbingą viešnią – padainavo dvi dainas iš edukacinės programos „Lino kelias“ (parengtos dalyvaujant tarptautiniame projekte „Malonumai judant“), supažindino su savo veikla.

Kalbėdama apie projektinę veiklą, pirmininkė paminėjo, kad šiuo metu vykdomas projektas „Nemajūnų bendruomenės santalka amatų centro įkūrimas“. Tai didelis ir ambicingas projektas, kurio tikslas – sutvarkyti prie Nemajūnų bendruomenės santalkos amatų centro viešąją erdvę, kad būtų sukurta patraukli aplinka gyventi ir dirbti kaimiškoje vietovėje. Pasak pirmininkės, įgyvendinus projektą ši erdvė taps pagrindine renginių vieta ir supažindins atvykstančius į šį kraštą žmones su senaisiais amatais, nes prieškario laikais Nemajūnai buvo ne tik kultūros, bet ir klestinčių amatų centras.

Po išsamios bendruomenės santalkos pirmininkės ataskaitos ir padėkojimo visiems už gerus ir prasmingus darbus, vyko pirmininko ir valdybos rinkimai. Pirmininke vėl buvo pasiūlyta išrinkti A. Kederienę, kuri moka sutelkti žmones bendriems darbams, organizuoja puikius renginius. Į valdybą dar buvo išrinkti Saulius Bendaravičius, Aušra Šliaužienė, Vida Žukauskienė, Irena Šliaužienė, Aldona Bunevičienė, Asta Mockevičienė. Revizijos komisijoje darbuosis Anelė Grybauskienė, Jūratė Leščinskienė ir Aušra Rinkevičienė.

Sveikinimo žodžius tarė ir dešimtojo gimtadienio dovanas teikė savivaldybės atstovai – merė Nijolė Dirginčienė ir mero pavaduotojas J. Aleksandravičius, Seimo narys A. Palionis, seniūnas J. Kederys. Nemajūniečius sveikino ir dovanas įteikė bendruomenių atstovai V. Kederys ir J. Mizgerienė, onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ atstovė Ona Lankevičienė bei buvusi bendruomenės pirmininkė Julija Stankevičienė. Kaimo poetė Ona Valerija Grybauskienė renginį papuošė savo kūrybos eilėmis apie gražią draugystę.

Dešimt metų žmogui – nedidelis laiko tarpas, o bendruomenei – didelis žingsnis, jeigu jis matuojamas darbais. Tad bendruomenės padėką gavo ilgametis muzikinio ansamblio vadovas ir siela Romualdas Žukauskas, padėkos raštas buvo skirtas ir renginyje nedalyvavusiai Gražinai Bunevičiūtei, Irenai Šliaužienei, Aldonai ir Valentinui Bunevičiams, Vidai Žukauskienei, Astai ir Valdui Mockevičiams, Ritai Baranauskienei, Anelei Grybauskienei, Aušrai Simonaitienei, Onutei Valerijai Grybauskienei, Vaida Jančiauskienei, Onutei Rinkevičienei, Algiui Bartusevičiui ir Aušrai Šliaužienei bei nuolatinei bendruomenės rėmėjai Magdalenai Balčiūnienei, be kurios pagalbos nepraeina nė vienas renginys.

Renginio metu koncertavo bendruomenės santalkos ansamblis, o Birštono kultūros centro moterų choras „Aušrinė“, vadovaujamas Aldonos Armonienės,  padovanojo visą puokštę gražių dainų.

Po oficialiosios dalies ir nuotaikingo koncerto vyko bendra vakaronė su dainomis, muzika ir šokiais. Kai per metus nuveikta tiek gražių ir prasmingų darbų, galima ir pasilinksminti.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close