Į Birštoną – tik su šypsena

Gruodžio 20 dieną prie įvažiavimo į Birštoną buvo iškilmingai atidengtas naujas kelių eismo ženklas – „Įsijunk šypseną“. Birštonas tapo pirmuoju miestu, kurio teritorijoje pastatytas šis informacinis kelio stendas, kviečiantis  pasipuošti šypsena tiek vairuotojus, tiek atvykusius į kurortą svečius bei raginantis visus būti draugiškesniems.

Atidengti naująjį ženklą atvyko Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, Alytaus AVPK Birštono PK viršininkas Rolandas Stiklius ir šio informacinio kelio stendo įrengimą inicijavusios didžiausios šalies draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Privačių klientų regiono vadovė Loreta Pilkienė bei „Dainavos“ poskyrio vadovė Birutė Kavaliauskienė.

„Džiaugiamės, kad Birštonas bus pirmasis Lietuvos miestas, kuriame stovės informacinis kelio stendas „Įsijunk šypseną“. Jis primins į kurortą atvažiuojantiems lankytojams šypsotis ir tikėtis gerų emocijų. Manau, kad šis gyventojų išrinktas ženklas taip pat skatins vairuotojus kultūringiau ir mandagiau elgtis ne tik su kitų keturračių transporto priemonių vairuotojais, bet ir dviratininkais. Birštone įrengta apie 22 kilometrai dviračių trasų, kuriomis važinėja poilsiautojai, tad gera nuotaika spinduliuojantis kelio stendas atkreips ir jų dėmesį“, – sakė Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė.

Šio informacinio kelio stendo įrengimas yra didžiausios šalies draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ inicijuotos pykčio mažinimo keliuose kampanijos „Nulis pykčio“ dalis.
Stendą kurortui dovanojusios „Lietuvos draudimo“ įmonės atstovė L. Pilkienė pažymėjo, jog šiais metais bendrovė vykdė  socialinę kampaniją „Nulis pykčio“, kurios tikslas – skatinti vairuotojus susimąstyti apie savo emocinę būklę prie vairo ir naudotis ekspertų patarimais, kaip ją pagerinti, kaip mažinti pykčio lygį šalies keliuose, didinti saugumą, komfortą ir malonumą vairuoti. Pasak L. Vilkienės, „Lietuvos draudimas“ inicijavo naujo informacinio kelio ženklo, skatinsiančio vairuotojus valdyti pyktį, rinkimus. Taigi šiandien ženklas, išrinktas remiantis daugumos apklaustųjų nuomone, pastatytas ir Birštone. Anot „Lietuvos draudimo“ atstovės, tai svarbus šio projekto etapas, kai informacinis kelio ženklas iš užmiesčio persikelia į miesto teritoriją, nes susierzinimo ir neigiamų emocijų miesto gatvėse yra gerokai daugiau.

„Džiaugiuosi, kad Birštonas pirmasis iš Lietuvos miestų prisidėjo prie socialinės kampanijos, ir tikiuosi, kad ši iniciatyva 2014 metais pasklis ir po kitus šalies miestus“, – sakė L. Pilkienė. Ji priminė, kad gruodžio pradžioje pirmasis socialinės kampanijos „Nulis pykčio“ informacinis stendas, skatinantis nusišypsoti, o ne pykti prie vairo, buvo įrengtas kelio A1 Vilnius–Kaunas aikštelėje, ties posūkiu į Žiežmarius. Kiti du nauji „Įsijunk šypseną“ ženklai įrengti aukščiausioje Vilnius–Klaipėda automagistralės vietoje ir Panevėžio–Šiaulių A9 kelio 66,1 kilometre. „Nulis pykčio“ projektą įgyvendina „Lietuvos draudimas“, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.
Alytaus AVPK Birštono PK viršininkas R. Stiklius pastebėjo, kad rūpinantis vietinių  gyventojų ir poilsiautojų saugumu Birštone transporto priemonių greitis buvo sumažintas iki 40 km/val. Kurorte daugėja poilsiautojų bei turistų, taip pat dviratininkų, tad eismas darosi vis intensyvesnis. „Be to, būsime pirmieji mieste pastatę naują informacinį kelio ženklą „Įsijunk šypseną“, kuris skatins atvykstančius į kurortą vairuotojus važiuoti ramiau ir mieste maloniau bendrauti su kitais eismo dalyviais“, – teigė R. Stiklius.
„Lietuvos draudimo“ atstovė L. Pilkienė pasakojo, kad informacinio kelio stendo dizainą viešai balsuodama rinko visuomenė. Atviruose rinkimuose gyventojai iš šešių pasiūlytų dizaino variantų išrinko geriausias emocijas keliuose žadinantį ir pyktį mažinantį informacinį kelio stendą „Įsijunk šypseną“. Jį uždarame profesionalių dizainerių konkurse sukūrė prekės ženklus kuriančios įmonės „Brandworks“ kūrybos vadovė Giedrė Lisauskaitė.

L. Pilkienė informavo, kad prieš pradedant kampaniją „Nulis pykčio“, draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ atliko išsamų tyrimą, kuris atskleidė, kad 95 proc. Lietuvos vairuotojų yra susidūrę su pykčio protrūkiais ir neigiamomis emocijomis. Kaip rodo tyrimo duomenys, apie 61 proc. vairuotojų vienaip ar kitaip reaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį. Jo lygį Lietuvos keliuose vairuotojai vertina kaip aukštesnį nei vidutinį – 6,6 balo iš 10 galimų.
Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad 1 iš 9 Lietuvos vairuotojų pripažįsta, jog transporto spūsčių metu bando įvažiuoti į sankryžą, net jeigu tenka užkirsti kelią kitiems automobiliams ar dega geltonas šviesoforo signalas. Bent trečdaliui kitų eismo dalyvių toks savanaudiškas vairuotojų elgesys sukelia pyktį, o apskritai labiausiai vairuotojus supykdo įžūliai užlendantys eismo dalyviai. Reikia pripažinti, kad mūsų keliuose dar trūksta geranoriškumo, atidumo ir paprasčiausio džentelmeniškumo.

Nacionalinį vairuotojų tyrimą „Lietuvos draudimo“ užsakymu 2013 metų pirmą pusmetį atliko tyrimų bendrovė „Spinter“. Tyrimo metu apklausta daugiau nei 1,1 tūkst. vairuotojų visoje Lietuvoje.

Ir merė N. Dirginčienė, ir pavaduotojas J. Aleksandravičius džiaugėsi, kad Kultūros centro direktoriaus Z. Vileikio interneto tinklalapyje pamatyta idėja rado atgarsį savivaldybėje. Kaip sakė pavaduotojas, Savivaldybės saugaus eismo komisija greitai pritarė tokiai idėjai, o netrukus buvo įrengtas ir pats ženklas. Iš tikrųjų labai malonu, kad toks nuotaiką keliantis stendas atsirado dar prieš didžiąsias metų šventes, kad daugiau žmonių apie jį sužinos ir ….nusišypsos vieni kitiems.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close