Idėjos Naujametiniam vakarui
Tik prabėgo šv. Kalėdos, o jau ant slenksčio Naujieji metai. Jeigu Kalėdas daugelis šventėme su šeima ir artimaisiais, tai Naujuosius norisi sutikti daug triukšmingiau ir linksmiau – draugų ir bendraminčių būryje. Bet ir šį vakarą reikia gražiai padengti stalą ir susirinkusiuosius pamaloninti gardžiais patiekalais.
Silkė pataluose po granatų užklotu
200 g virtų tarkuotų burokėlių, 200 g virtų tarkuotų morkų, 200 g virtų tarkuotų bulvių, 200 g pjaustytos silkės gabaliukų, 100 g kepintų pjaustytų kubeliais svogūnų ir 200 g granatų.
Pirmiausia reikia paimti didelę lėkštę, į vidurį lėkštės pastatyti stiklinę ir sluoksniuoti salotas: aplink stiklinę dėti silkės gabaliukus, pusę tarkuotų burokėlių, kepintų svogūnų, barstyti druskos ir pipirų, uždėti majonezo.
Antras sluoksnis: sudėti silkės gabaliukus, dėti sluoksnį bulvių, vėl barstyti druskos, pipirų ir padengti majonezu. Taip sudėti visus produktus (stengtis, kad aplink stiklinę gautųsi žiedas).
Paskutinis sluoksnis: sudėti burokėlius ir gausiai aptepti majonezu, išimti stiklinę ir ant viršaus išdėlioti granatų sėklas.
Ešerys su vyno padažu
1 nedidelis poras, nedidelė cukinija, 1 morka, 2 česnakai, 600 g jūrinių ešerių filė, 1 šaukštas citrinų sulčių, truputis druskos ir baltųjų pipirų, 50 g sviesto, 100 g žirnelių, pusė stiklinės sauso baltojo vyno, 1,5 stiklinės žuvų sultinio (išvirto iš žuvų kaulų), 1 kiaušinio trynys, 0,5 stiklinės grietinės ir žalumynų papuošimui.
Nulupti porą, morką, cukiniją, česnaką ir supjaustyti šiaudeliais. Ešerio filė nuplauti ir nusausinti, apšlakstyti citrinų sultimis, apibarstyti druska ir pipirais.
Pusę sviesto ištirpinti karščiui atspariame inde ir apkepinti česnakus. Suberti daržoves, žaliuosius žirnelius ir pakepinti dar 1 min. Ant daržovių sudėti žuvų filė, apipilti sausu vynu ir sultiniu. Viršuje išdėlioti likusius sviesto gabaliukus.
Indą uždengti folija ir orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kepti 15 min. Išimti, apšlakstyti sultiniu ir laikyti šiltoje vietoje.
Į nedidelį puodelį supilti likusį sultinį, vyną ir kaitinti, kol pusė skysčio išgaruos. Tada puodelį nukelti nuo ugnies ir supilti išplaktą su grietine kiaušinio trynį. Padažu užpilti žuvį su daržovėmis ir papuošti žalumynais. Į stalą patiekti karštą.
Vištienos pjausnys su sūriu
4 pjausniai po 150 g, druskos ir baltųjų pipirų. Pjausniams apvolioti – 4 šaukštai kvietinių miltų, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai pieno, 2 šaukštai maltų džiūvėsių, 4 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio ir 4 šaukštai lydyto sviesto (60 g).
Kiekvieną pjausnį nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti ir iš abiejų šonų pamušti, pabarstyti druska ir pipirais.
Miltus suberti į lėkštę, dubenėlyje suplakti kiaušinius, supilti pieną ir gerai išmaišyti. Gilioje lėkštėje maltus džiūvėsius sumaišyti su tarkuotu parmezanu.
Pjausnius pavolioti miltuose, pamirkyti kiaušinio plakinyje, apvolioti džiūvėsių ir sūrio mišiniu.
Keptuvėje įkaitinti sviestą, sudėti vištienos pjausnius ir kiekvieną pusę gerai apkepti (kol pasidengs gelsva plutele). Išimtus iš keptuvės pjausnius sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Į stalą patiekti su bulvėmis ir pomidorų salotomis.
Spalvingosios salotos
2 ryšeliai ridikėlių, 2 pomidorai, 1 nedidelė cukinija, 2 saldžiosios paprikos, 1 nedidelis ropinis kopūstas, saujelė svogūnų laiškų, šiek tiek krapų ir 2 šaukštai pipirnių. Užpilui: 3 šaukštai grietinės, 1 šaukštas acto, 1 šaukštas vidutinio aštrumo garstyčių, 5 šaukštai alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, įvairių rūšių salotų lapų.
Daržoves reikia gerai nuplauti. Ridikėlius supjaustyti griežinėliais, pomidorus susmulkinti kubeliais, cukiniją supjaustyti šiaudeliais. Saldžiąsias paprikas perpjauti pusiau, išvalyti sėklas ir supjaustyti šiaudeliais. Nuluptą ropinį kopūstą sutarkuoti stambia trintuve.
Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinti, pipirnes sukarpyti žirklėmis. Prieskonines žoleles ir daržoves gerai išmaišyti.
Paruošti užpilą: sumaišyti grietinę, actą ir garstyčias, pagal skonį pagardinti druska ir pipirais. Plakant šluotele, pamažu supilti alyvuogių aliejų.
Daržoves ir prieskonines žoleles apipilti užpilu ir gerai išmaišyti. Palaikius 10 min. galime nešti į stalą, prieš tai papuošus įvairių spalvų salotų lapais.
Varškės pyragas su cinamonu
3 šaukštai razinų, 3 šaukštai romo, 250g maltų migdolų, 4 šaukštai cukraus (50 g), 1,5 šaukštelio cinamono ir šiek tiek kardamono, 1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės, 5 šaukštai grietinėlės ir 150 g marcipanų masės.
Tešlai: 250 g liesos varškės, 6 šaukštai pieno, 1 kiaušinis, 125 g aliejaus, 100 g cukraus, žiupsnelis druskos, 1 šaukštas vanilinio cukraus, 2,5 stiklinės miltų, 1 pakelis kepimo miltelių, sviesto ir cukraus pudros.
Razinas užpilti verdančiu vandeniu, nusausinti, supjaustyti ir užpilti romu. Suberti migdolus, cukrų, cinamoną, kardamoną, tarkuotą citrinos žievelę, supilti grietinėlę ir viską gerai išmaišyti. Marcipanų masę supjaustyti.
Varškę sumaišyti su pienu, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, suberti cukrų. Gerai išmaišius suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Iškočiojame 40×25 cm tešlos lakštą. Nuo ilgojo krašto nupjauti2 cmjuostelę. Tešlą iškloti sviestu išteptoje formoje, o ant jos paskleisti marcipanų masę ir įdarą. Ilguosius kraštus sulenkti iki pusės. Tešlos juostelę supjaustyti į keturias dalis, sudėti skersai pyrago ir lengvai įspausti į tešlą. Kepti 1 val. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Iškepusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.
Įdomios formos skanėstas su marcipanų įdaru labai papuoš šventinį stalą.
Linksmų, laimingų ir jaukių Naujųjų metų….