Savivaldybėje darbų apimtys nemažėja ir vasarą

Vasaros atostogų metas tęsiasi, bet Prienų rajono savivaldybėje darbai vyksta įprastu ritmu. Praėjusį antradienį surengtoje Savivaldybės administracijos vadovų spaudos konferencijoje buvo apžvelgti pastarojo laikotarpio reikšmingesni darbai ir ateities planai.

 

Biokatilinės statybai gauta 2,6 milijono litų

Spaudos konferencijoje rajono meras Vytas Bujanauskas trumpai pristatė Prienų rajono savivaldybei skirtą papildomą finansavimą, kuris turėtų kažkiek palengvinti savivaldybės naštą, sprendžiant rajono socialines bei ekonomines problemas.

Pasak mero, viena iš naujienų yra ta, kad Vyriausybės nutarimu Savivaldybė pagaliau gavo 2,6 mln. litų (ne daugiau kaip 50 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų) Prienų miesto katilinei Nr. 2 modernizuoti – 2,5 ir 5 MW šiluminės galios biokuro katilams pastatyti. Žinoma, išsvajotosios biokatilinės ir šilumos kainos sumažinimo dar teks palaukti, tačiau Savivaldybės vadovai džiaugiasi atlaikę visuomenės ir politinių oponentų spaudimą ir neskubėję pradėti statybos darbų skolintomis lėšomis. Pratęsdamas mero mintis administracijos direktorius Algis Marcinkevičius pabrėžė, kad administracija turi padaryti daug darbų, kurių dalis jau atlikta: yra statybos darbų leidimas, parengtas techninis projektas, numatytas bendrasis finansavimas, administracija rengia pirkimo sąlygas, yra sudaryta Viešųjų pirkimų komisija. Savo ruožtu AB „Prienų šilumos tinklai“ turi padaryti namų darbus ir ieškoti galimybių imti paskolą. „Intensyviai dirbdami ir atlaikydami visus spaudimus mes šį tikslą pasiekėme. Sprendimas vis tik buvo teisingas – neskubėti statyti savo lėšomis, nes būtume praradę dar 2,6 milijono litų“, – pabrėžė administracijos direktorius.

 

Lėšos socialiniam būstui, seniūnijoms ir lauko teniso aikštelės remontui

Iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Prienų rajono savivaldybei buvo skirta 300 tūkst. litų socialinio būsto pirkimui, už kuriuos, manoma, bus galima įsigyti apie 6–7 socialinius būstus. Dar per 127 tūkst. litų skirta socialinio būsto pritaikymui visišką negalią turintiems asmenims, Savivaldybės dalis – 25 tūkst. 465 litai. Šiomis lėšomis bus remontuojami 2 būstai Išlauže ir Balbieriškyje bei 2 būstai Prienų mieste, kuriuose bus įrengti keltuvai neįgaliesiems. Suma, pasak rajono vadovų, nepakankama, jos poreikis bent dešimtkart didesnis, tačiau reikėtų ir tuo pasidžiaugti, nes anksčiau per metus būdavo skiriama apie 30 tūkstančių litų. Po 5,7 tūkst. litų dar išdalinta seniūnijoms, t.y. bendruomenėms aplinkos pritaikymui visuomenės reikmėms (iš viso – 57 tūkst. litų). Investicinių lėšų bagažą papildė Kultūros ir sporto departamento skirti100 tūkst. litų sporto aikštelių su kieta danga įrengimui. Savivaldybė planuoja už šią sumą suremontuoti vieną teniso kortų aikštelę prie bažnyčios. Taip pat yra vilčių, kad, įrengus sporto stadioną buvusio karinio miestelio mikrorajone, bus galimybė įrengti ten ir bėgimo takus.

 

Švietimo tinklo pertvarka bus baigta laiku

Kaip žinoma, vasaros metu vyksta švietimo įstaigų pertvarka, mokyklų pasiruošimas naujiesiems mokslo metams. Meras V. Bujanauskas patikino ir abejojančius nuramino, kad Specialiosios mokyklos perkėlimo į „Revuonos“ vidurinę mokyklą ir Nemuno pradinės mokyklos perkėlimo į „Ąžuolo“ pagrindinę mokyklą patalpų pritaikymo ugdymui(si) darbai šiose įstaigose vyksta sklandžiai ir bus užbaigti laiku.

Mero teigimu, Savivaldybės vadovai gauna klausimų, kodėl užsitęsę Kęstučio gatvės remonto darbai. Pasak jo, šie darbai vyksta pagal planą ir turėtų būti užbaigti rugsėjo mėnesio viduryje, kitu atveju statybos bendrovei tektų mokėti baudas. Siekiama, kad iki rugsėjo pirmos būtų baigti bent dalinio asfaltavimo ar šaligatvio įrengimo darbai, kad mokiniai galėtų pasiekti Žiburio kalnelį.

 

Numatoma Prienų – Birštono kapinių plėtra

Viena iš aktualių problemų – Prienų ir Birštono kapinių plėtra. Šiuo klausimu abi savivaldybės veda diskusijas ir artimiausiu metu priims sprendimus dėl kapinių plėtros. Nauja teritorija turėtų apimti apie 4–5 ha ploto miško. Prienų rajono savivaldybė parengė Birštono savivaldybės administracijai pasiūlymų, tačiau, anot Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus, puikių minčių ir idėjų turi ir kaimynai, todėl bendrai susitarus bus priimti geriausi sprendimai. Abi savivaldybės, pasak administracijos vadovo, sutaria, kad kapinės turėtų būti modernios su visomis būtiniausiomis paslaugomis. Vėliau laukia ne mažiau svarbūs darbai: turėtų būti derinami žemės paėmimo visuomenės poreikiams, vandentiekio ir kanalizacijos kapinėse įvedimo bei kiti klausimai, todėl vėlgi, kaip ir kitų svarbių sumanymų, šių įgyvendinimų teks palaukti.

 

Automobilių kelių investiciniai projektai

Administracijos direktoriaus A. Marcinkevičiaus teigimu, rajono keliams tvarkyti šiame etape buvo numatyta gauti 4 mln. 81 tūkst. 773 litus. Dalį lėšų sumos sudaro ir Savivaldybės dalis. Kai kurie keliai yra jau sutvarkyti, kitų darbai tęsiami. Jau užbaigtas J. Brundzos g. remontas, kuriam buvo skirta 507 tūkst. litų. Suremontuota Gegužės g. (279 tūkst. Lt), baigiamas Kęstučio g. remontas, kuriam skirta 572 tūkst. Lt, sutvarkyta dalis Laisvės a. (341 tūkst. Lt).

Pasak A. Marcinkevičiaus, atsižvelgdama į didelį gyventojų poreikį, Savivaldybė buvo parengusi buvusio karinio miestelio J. Lukšos, Vytenio, J. Vilkutaičio-Keturakio gatvių remonto projektą už maždaug 3 mln. 344 tūkst. litų, tačiau ketvirtajam etapui belikę 1 mln. 170 tūkst. litų, todėl bus remontuojama tik Vytenio g. Administracijos direktoriaus paaiškinimu, Savivaldybės planų įgyvendinimą šioje teritorijoje apsunkina tai, kad ji yra saugoma Kultūros paveldo komplekso dalis, joje visi darbai, projektavimas brangsta, todėl bus remontuojama tik viena gatvė. Šiais metais, pasak A. Marcinkevičiaus, kelių tvarkymo darbai ypač pabrango, beveik nė vienas objektas nenuperkamas iš karto, kadangi pasiūlymų kainos vos ne dvigubai viršija turimų lėšų kiekį. Savivaldybei reikia išspręsti daug problemų ir tam reikia įdėti nemažai pastangų. Nepaisant to, sakė direktorius, dirbama laikantis grafikų, nes IV etapas baigiamas tik 2013 metų pabaigoje, o visi projektavimo darbai jau yra užbaigti.

Nors Savivaldybės administracija šiuo metu daug darbuotojų išleidusi atostogauti, darbų apimtys, jos vadovo teigimu, nesumažėję. Naudodamasis proga jis pakvietė gyventojus ne tik skambinti, ateiti, rašyti, bet ir naudotis visomis valdžios struktūromis, siųsti laiškus su klausimais Savivaldybės tinklalapyje skelbiamiems adresatams bei administracijos direktoriui elektroniniu paštu direktorius@prienai.lt. Šie laiškai galioja lygiai taip pat, kaip ir kreipimasis raštu. Taip pat pakvietė gyventojus kreiptis į seniūnijas, kuriose dirba Savivladybės atstovai, galintys suteikti gyventojams aiškią informaciją ir spręsti jų problemas.

 

Įgyvendinami ir planuojami VVG projektai

Mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė apžvelgė Vietos veiklos grupės projektus: pirmojo etapo, kuris eina į pabaigą, bei antrojo etapo, kuriam jau pildomos paraiškos. Savivaldybės administracija, politikai domėjosi, kokie būtų planuojami projektai, koks jų poreikis kiekvienoje seniūnijoje, ar tai viešosios erdvės sutvarkymas, ar pastatų remontas, buvo aptarta su seniūnijų darbuotojais, seniūnaičiais. „Norėjosi, kad kiekviena seniūnija turėtų galimybę dalyvauti projektuose“, – pabrėžė vicemerė.

Baigiami sporto ir laisvalaikio aikštės sutvarkymo bei parapijos namų įrengimo projektai Balbieriškyje, Išlaužo mokyklos stogo, Jiezno seniūnijos Kašonių ir Vėžionių bendruomenių pastatų remontai. Šiame etape bus įgyvendinti Žemaitkiemio, Ingavangio, Jiestrakio Mauručių, Gražbūdės, Veiverių bendruomenių pastatų, Pakuonio parapijos namų remonto, kapinių sutvarkymo ir kiti projektai. Labai didelis dėmesys buvo skirtas sportui, nes beveik visose didžiosiose seniūnijose sutvarkyti sporto aikštynai prie mokyklų, o antrajame kvietime planuojama juos įrengti visose rajono seniūnijose.

Antrame kvietime planuojama įgyvendinti Juodbūdžio bendruomenės pastato, Išlaužo parapijos namų, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro, visuomeninės paskirties pastato Naujosios Ūtos ir Klebiškio kaimuose, Skriaudžių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus pastatų remontų projektai. Vicemerės teigimu, įrengti ikimokyklinio ugdymo skyrių Skriaudžiuose, o ne Veiveriuose apsisprendė pati bendruomenė. Šiame etape ketinama įgyvendinti darbų už daugiau nei 5 mln. litų.

Be šių projektų, antrajam etapui bus teikiamos paraiškos ir vandens tiekimo, ir nuotekų sistemų rekonstrukcijos ir įrengimo projektams įgyvendinti. Šie projektai bus vykdomi Šilavote, Purvininkuose, Kašonyse, Vyšniūnuose, Pieštuvėnuose, Užuguostyje, Geruliuose, Veiveriuose.

Orientuojantis į strateginius savivaldybės tikslus, turizmo plėtrą bei jaunimo užimtumą antrajame etape turėtų būti įgyvendinti visuomeninės paskirties viešosios erdvės sutvarkymo projektai Veiverių miestelyje, Naujosios Ūtos kaime, įrengta aktyvi poilsio zona Žemaitkiemio kaime, apsaugos sistemos Išlaužo pagrindinės mokyklos teritorijoje, planuojami kurti tradicinių amatų kiemeliai Veiverių Antano Kučingio meno mokykloje bei Skriaudžių muziejuje.

 

Vienas iš intensyvių darbų prieš rugsėjį – vaikų pavėžėjimo klausimas, kurį šiuo metu intensyviai sprendžia administracija, derina vaikų ir gyventojų pavėžėjimo grafikus su seniūnijomis, seniūnaičiais. Taip pat jau vyksta klasių komplektų derinimo darbai.

L. Jakinevičienė užsiminė ir apie ketinimą dar daugiau dėmesio skirti socialiniams projektams, vaikų dienos centrų kūrimui. Vienas iš tokių laukiamų darbų – Vaikų dienos centro steigimas Veiveriuose. „Mes pasirinkę komandinę darbo strategiją“, – baigdama akcentavo mero pavaduotoja.

 

„Geriau uždegti vieną žvakę, negu keikti tamsą“

Pratęsdamas vicemerės mintis mero patarėjas Raimundas Markūnas pasidžiaugė, kad dabartinėje Savivaldybės valdančiojoje daugumoje nėra vieno lyderio, o yra darni komanda, kuri, pasitelkdama Savivaldybės specialistus, aptaria strateginius planus ir juos įgyvendina. Jis džiaugėsi ir tuo, jog Savivaldybė šiais metais išgalėjo ir su skurdžiu biudžetu (dešimčia tūkstančių litų) paremti studijų programą. Stipendijas gavo aštuoniolika studentų (maždaug po 600 litų). Ne po daug, bet stengiantis nenuskriausti bendruomenių, buvo skirta lėšų ir kultūros, sporto programoms.

Baigiantis spaudos konferencijai mero patarėjas kvietė rajono gyventojus bendradarbiauti, nes valdžia, anot jo, be žmonių yra bejėgė. „Nė vienas vadovas nenori, kad būtų blogai savivaldybėje. Pats gyventojas turėtų turėti savo mieste, bendruomenėje nors po mažą rūpestėlį, kad ir jam reikia prisidėti prie savo rajono gerovės. Geriau uždengti vieną žvakę, negu keikti tamsą“, – reziumavo R. Markūnas.

Spaudos konferencijos organizatoriai pakvietė rajono bendruomenių narius į savaitgalį vyksiantį rajono bendruomenių sąskrydį Jiezne.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close