Kūčių stalui

Kūčios ir šv. Kalėdos – labiausiai laukiamos metų šventės. Nors šios šventės skirtos, kad pabūtume su šeima, pasidalintume vieni su kitais gerumu, prisimintume artimuosius, kurių jau nebėra kartu, su viltimi pažvelgtume į ateitį, jos nepraeina be valgių stalo ir apeigų.

Kūčių stalas: ypatingas ryšys su tradicijomis

Kūčios nuo senų laikų būdavo didelė šventė, lydima apeigų, burtų, o kiekvienas ant stalo dedamas valgis turėjo savo simboliką. Kūčių vakarienę lietuviai tradiciškai pradėdavo valgyti užtekėjus Vakarinei žvaigždei. Stalą buvo priimta apkloti šienu (dalį jo dėdavo ir pastalėn), o ant šieno tiesdavo staltiesę ir statydavo lėkštes su valgiais. Nuostabu, nors lauke buvo labai šalta, o ant stalo puikavosi „tik“ krosnyje troškinti kopūstėliai, bulvytės su lupenom, virtos pupelės, obuoliai, medus, silkutė (be nieko)…    Įprastai visi stalą dengiame tradiciniais lietuviškais kūčių vakarienės valgiais. Ant stalo būtinai turi būti kisieliaus, kalėdaičių (kūčiukų), burokėlių mišrainės su pupelėm, silkutės su džiovintais grybais, keptos žuvies, galima pasigaminti ir pyragėlių su grybais, blynų su silke ar silkių salotų.

Pavyzdžiui, silkių salotas galima gaminti taip: silkės filė, nuluptus pomidorus supjaustom kubeliais, tada smulkiai supjaustome porą, pakepiname kubeliais pjaustytą duoną. Viską dedame į dubenėlį sluoksniais, ant viršaus duoną ir (kas negali be majonezo) majonezo. Salotas galima pagardinti tik pipirais ir aliejumi. Taip pat galima pasigaminti salotų su pupelėmis, keptais svogūnais ir pakepinta kubeliais supjaustyta juoda duona.

Kūčių vakarienei galima iškepti lietinių su obuoliais, pateptų medumi ir pabarstytų aguonomis, išvirti barščių su baravykais, pasigaminti silkės su cinamonu ir razinomis…

 

Silkė su cinamonu ir razinomis

Reikės: 500 gramų sūdytos silkės filė, 2 nedidelių svogūnų, 3 gvazdikėlių, 3 juodųjų pipirų žirnelių, 3 kvepiančiųjų pipirų žirnelių, 2 lauro lapų, saujos razinų, 1 stiklinės sauso baltojo vyno, 1 cinamono lazdelės, 120 mililitrų vandens, 1/2 arbatinio šaukštelio cukraus.

Gaminimas: silkės filė supjaustyti nedideliais gabalėliais. Puode užvirinti vandenį su cukrumi ir visais išvardintais prieskoniais. Puodą uždengti ir, marinatui užvirus, pavirinti 5 minutes. Marinatą nukošti, supilti vyną ir dar kartą užvirinti. Nukelti nuo viryklės ir suberti razinas. Palikti atvėsti.

Nuluptus svogūnus supjaustyti žiedeliais ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Stiklainyje (arba kitame turimame inde) susluoksniuoti silkę ir svogūnus. Užpilti ataušintu marinatu. Uždengti ir viską dėti į šaldytuvą, kad pasimarinuotų mažiausiai per naktį.

Tobulas žemaitiškas Kūčių valgis – karštos, su lupena virtos bulvės

Reikės: saujos (150 gramų) linų sėklų, 1 arbatinio šaukštelio rupios jūros druskos
virtų bulvių su lupenomis.

Gaminimas: linų sėklas keletą minučių pakepinti keptuvėje storu dugnu. Dar karštas suberti į prieskonių grūstuvą kartu su druska. Viską smulkiai sugrūsti.
Patiekti su karštomis bulvėmis, jas gausiai apibarstant grūstais ar maltais sėmenimis.

 

Ypač gardus patiekalas – pyragėliai su grybais (ausytės)

Reikės: 20 g džiovintų baravykų, 1 nedidelio svogūno, 1/2 a. š. druskos, aliejaus virimui/kepimui, taip pat koldūnų tešlos (ši tešla labai tinka ir koldūnams virti vandenyje).

Gaminimas: baravykus užmerkti iš vakaro arba ryte užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 3–4 val. pastovėti. Išbrinkus baravykams, susmulkinti svogūną ir pakepinti šlakelyje aliejaus, suberti baravykus ir dar šiek tiek pakepinti. Pagardinti druska. Pakepintus grybus su svogūnais susmulkinti trintuvu.
Užminkyti tešlą. Tešlai reikės: 3 puodelių miltų (puodelis – apie 250 ml), 3 v. š. aliejaus, 1 puodelio verdančio vandens.
Į miltus supilti aliejų, pamaišyti ir viską užpilti verdančiu vandeniu, tada pamaišyti šaukštu. Maždaug po 10 min., kai pravės, minkyti, kol gausis elastinga tešla. Šios proporcijos būtent tokios, kokių reikia, svarbiausia naudoti vienodos talpos puodelį miltams ir vandeniui.

Tešlą plonai iškočioti, stikline išspausti skrituliukus ir dėti po 1/2 ar 1 arbatinį šaukštelį paruošto įdaro. Apspausti kraštelius ir dėti į gerai įkaitintą aliejų. Kepti ant vidutinio karštumo ugnies, kol gražiai paruduoja.

Galima naudoti ir parduotuvėje pirktą bemielę tešlą.

Kaip išsikepti Kalėdoms minkštą ir sultingą žąsį?

 Daugelis yra tos nuomonės, kad kepta žąsis būna labai kieta ir sausa. Ką daryti, kad žąsis visada būtų minkšta, nuostabaus skonio ir tiesiog tirpstanti burnoje? Pasidalinsime keletu receptų.

 Pirmasis receptas

Žąsis turi būti įtrinama prieskoniais ir laikoma šaldytuve ar vėsioje patalpoje. Jei laikysite lauke, ji neturi sušalti į ledą. Taip paruoštą žąsį reikia laikyti 3–4 dienas. Čia yra minkštos ir sultingos mėsos esmė! Marinavimui nenaudokite jokio vyno, nes jis išsausins mėsą. Jį galite pilti kepimo pabaigoje, kai mėsa jau bus minkšta.

Jums reikės: bet kokio dydžio žąsies, kmynų, pipirų, taip pat galite įberti ir prieskonių paukštienai, 1/2 citrinos sulčių, česnako, 1/3 a. š. cukraus, druskos, mažų bulvyčių. Skaniausia kepti mažas bulvytes, kurių nereikėtų perpjauti.

Troškintiems kopūstams: raugintų kopūstų, svogūno galvutės, kvepiančių ir juodųjų pipirų grūdelių, lauro lapų. Jei norite, galite įdėti kelis džiovintus ir išmirkytus vandenyje baravykus, šiek tiek cukraus (jei kopūstai pirkti, o ne namuose rauginti), truputį žąsies riebalų, atsiradusių kepant žąsį. Kopūstus galite troškinti atskirai arba jais įdaryti žąsį.

Žąsį išvalykite iš vidaus ir nuplaukite. Nukirpkite pačius sparnelių galiukus (pirmąją dalį per sąnarį). Išspauskite 2–3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską išmaišykite. Pusę citrinos sulčių išspauskite ant žąsies ir įtrinkite. Užbarstykite prieskonių mišinį ir juo įtrinkite paukštį iš išorės ir vidaus. Dėkite žąsį į polietileno maišą ir, paguldę krūtinėle žemyn, padėkite šaltai.

Po trijų keturių dienų žąsį išimkite iš maišo, kiškite į kepimo rankovę krūtinėle į viršų, po to į kepimo skardą. Jei žąsis didelė, ji netilps į rankovę, todėl teks apgaubti folija. Įpilkite į skardos dugną vandens ir kepkite 200C temperatūroje geras 3 val. Viskas priklauso nuo žąsies dydžio – kuo ji didesnė, tuo ilgiau kepa.

Nuskustas bulvytes apibarstykite prieskoniais ir sudėkite į kepimo formą (jei žąsis kepama ne kepimo rankovėje, tada prieskoniais barstyti nereikia, prieskonių prisigers iš žąsies sulčių) tada, kai pabadžius pasijaus, kad žąsis jau nebe tokia kieta. Maždaug po valandos žąsis jau turėtų būti iškepusi. Pabandykite pakreipti žąsies šlaunelę į šoną, ji turi lengvai pasisukti.

Patiekite žąsį su keptomis bulvytėmis ir troškintais kopūstais. Galite patiekti ir su bruknių ir kriaušių uogiene.

Jei kepsite dalimis supjaustytą žąsį, atskirkite kulšeles. O krūtinėlę būtinai atkirpkite su visu kaulu, kad būtų vienas gabalas. Stenkitės, kad pačios krūtinėlės mėsa niekur nebūtų įpjauta, t.y. kirpkite geriau ties šonkauliais ir už sparnelių, ties sąnariais. Visas marinavimas ir kepimas toks pats.

 

Antrasis receptas – žąsis „greituoju būdu“

Gaminant žąsį šiuo būdu, tereikia pasigaminti mažiau kaip pusę litro marinato (priklausomai nuo žąsies dydžio). Marinatą gaminti galima iš sojos padažo, praskiedus jį vandeniu (skiesti tol, kol nebus per sūru). Į šį marinatą dar reikia įspausti citrinos ir įdėti cukraus arba įpilti Vorčesterio padažo, kuris yra rūgštokas. Svarbu, kad marinatas gautųsi saldžiarūgštis.

Šį marinatą švirkštu ir adata (kuo storesne) suleiskite į žąsies raumenis. Taip marinatu „prigirdykite“ visą žąsį.

Po to ją gausiai įtrinkite prieskoniais, česnaku, kmynais (kas kaip įpratę) ir palikite keletą dienų sandariai (geriau polietileno maiše) šaltoje vietoje, kad pasimarinuotų. Prieš kepdami aptepkite šiek tiek medumi ir kepkite uždengę, kol iškeps. Kiekviena šeimininkė žino, kada žąsis iškepusi. Tokiu būdu keptos žąsies mėsa būna minkšta ir sultinga.

 

Visoms ir visiems linkime taupių, skanių, bet šiltų Kūčių ir saikingų, bet linksmų Šv. Kalėdų!

 

Parengė Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close