Praėjusio penktadienio vakarą Birštono viešojoje bibliotekoje vyko muzikos ir poezijos vakaras, „To džiaugsmo, kuris svaigino, nė pėdsako neliko“ iš projekto „Po žvaigždėtu rugpjūčio dangum“, skirtas pažymėti žymiausių poetų: Kazio Bradūno 95-osioms, Liūnės Sutemos 85-osioms ir Bernardo Brazdžionio 105-osioms gimimo metinėms.

Nors vakaro renginys turėjo vykti prie „Tulpės“ sanatorijos, tačiau dėl lietingo oro, teko renginio vietą pakeisti.

Bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė gausiai susirinkusiems birštoniečiams ir miesto svečiams pristatė vakaro dalyvius – aktorę Olitą Dautartaitę ir klarnetistą Valdą Andriuškevičių. Po muzikinės įžangos O. Dautartaitė vakarą pradėjo K. Bradūno eilėmis, o vėliau skaitė ir dalijosi prisiminimais apie šį lietuvių tautos poetą. Pasak aktorės, K. Bradūną pažinojo tik epizodiškai, o liaudžiai skaitė tik jo kūrybą.

K. Bradūnas gimė 1917 m. vasario 11 d. Vilkaviškio rajone. Vėliau Kauno ir Vilniaus universitetuose studijavo lituanistiką, o pokario metais emigravo į Jungtines Amerikos valstijas. Yra išleidęs 16 poezijos rinkinių bei kritikos darbų, pelnęs svarbius apdovanojimus, tarp jų ir Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordiną. 1992 m. jam buvo įteikta Nacionalinė premija, o 1994 m. – priimtas į Lietuvos Rašytojų sąjungą. K. Bradūnas 1995 m. grįžo į Lietuvą. 2002 m. jis tapo poezijos pavasario laureatu. Mirė 2009 m. vasario 10 d., sulaukęs 96 metų.

Apie kitą poetę, tragiško likimo moterį Liūnę Sutemą, parašiusią ne tiek daug, aktorė sakė: „Rašo skūpiai, bet talpina daug.“ Liūnė Sutema (Zinaida Katiliškienė) gimė 1927 m. Mažeikiuose, karo metais išvyko į Vakarus. Šiuo metu gyvena JAV. Už poezijos knygą „Badmetis“ buvo apdovanota V. Krėvės literatūros premija, už rinkinį „Vendeta‘ – lietuvių rašytojų draugijos premija. Už eilėraščių rinkinį „Tebūnie“ jai buvo skirtas aukščiausias įvertinimas – Nacionalinė kultūros ir meno premija. Aktorė O. Dautartaitė skaitė eiles iš poezijos rinkinio „Tebūnie“.

Labiausiai mūsų skaitytojams žinomas ir pažįstamas poetas Bernardas Brazdžionis. Apie jį, kaip apie asmenybę ir paprastą žmogų, aktorė prisiminė įvairių atsitikimų ir nutikimų. Nuo pat pirmojo poeto atvykimo į Lietuvą 1989 m. O. Dautartaitė kartu keliavo su B. Brazdžioniu po jo gimtąsias vietas, viešėjo ir Los Andžele, kur poetas gyveno paskutiniais savo gyvenimo metais. B. Brazdžionį mes prisimename ir kaip didį poetą, ir kaip pilietį patriotą, savo kūryba padariusį didelę įtaką lietuvių tautai siekiant nepriklausomybės. Jis buvo dažnas ir renginių dalyvis, savo poetiniu žodžiu uždegantis liaudį laisvės siekiui.

Vakaro metu aktorė dalijosi gražiais prisiminimais, skaitė eiles, o pertraukėlių metu skambėjo klarnetu atliekamos melodijos.

Renginyje dalyvavęs Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius padėkojo svečiams už puikiai praleistą vakarą, už eiles ir muziką.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close