Sinoptikų prognozuoti bjaurūs su lietumi, sniegu prasidedančios žiemos orai savaitgalį daugumą privertė nekišti nosies iš namų. Tik ne liaudiškų šokių gerbėjus. Šeštadienį į Balbieriškyje rengiamą respublikinį vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių festivalį Ringio ringiaismagiai klegančių šokėjų pulkeliai su palydomis atvyko ne tik iš Prienų, Birštono, Garliavos, Elektrėnų, Žiežmarių, bet ir Vilniaus, Vilkaviškio, Klaipėdos. Visus juos draugėn sukvietė pomėgis liaudies šokiui, taip pat noras sutikti seną bičiulį, save parodyti, į kitus pasižvalgyti, smagiai pabendrauti.

Festivalis Balbieriškyje surengtas jau šeštą kartą. Ir jo dalyviai ne naujokai. Tai Birštono „Jievaras“, ,,Elektėnų „Vijūnas“, Žiežmarių „Skaisgija“, Garliavos „Ąžuolas“, Vilniaus „Vilnis“, Vilkaviškio „Lelija“, Klaipėdos „Vėtra“ Tik patys artimiausi – „Trapuko“ šokėjai iš Prienų atvyko pirmą kartą. Tikriausiai ne paskutinį. Švytintys veidai  bylojo, kad jiems čia patiko. Kartu su gausiomis šokėjų grupėmis balbieriškiečiai sulaukė garbingų svečių būrio. Lietuvos liaudies kultūros centro choreografijos poskyrio vadovė Snieguolė Einikyte su vyriausiąja specialiste Gražina Kasparavičiūte atvažiavo iš sostinės. Reta miestelio šventė apsieina be Balbieriškyje gimusio Prienų rajono savivaldybės mero Vyto Bujanausko bei Administracijos direktoriaus balbieriškiečio Algio Marcinkevičiaus. Į šventę atvyko ir Pienų rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimos skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, būrelis tarybos narių. Festivalis sulaukė ir vietinių gyventojų dėmesio – erdvi miestelio pagrindinės mokyklos aktų salė buvo pilnut pilnutėlė…

Smagia „Šleivapolke“ šventę pradėjo šeimininkai  –  Balbieriškio vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių grupė „Ringis“. Renginio vedėjai Ligitai Gediminienei pristačius dalyvius, sveikinimo žodį tarė V. Bujanauskas. Meras, pasidžiaugęs gražiu renginiu, palinkėjęs visiems sėkmės, įteikė padėkos raštą šventės organizatoriui ir „Ringio“ vadovui Raimundui Markūnui.

Užgrojus „Gaspadorių polką “ scenoje vėl pasirodė ringiečiai. Pašokę estafetę jie perleido „Jievarui“. Šie  – „Vijūnui“ ir t.t. Scenoje dvidešimt viename šokyje ringių ringius ringiavo devyni kolektyvai – apie du šimtai šokėjų. Visi šokiai skirtingi, vienas už kita gražesni, įdomesni! Pasibaigus parodomajai programai, šventės dalyviai neskubėjo namo. Balbieriškiečiai – svetingi žmonės, o vienas iš šventės tikslų – bendravimas. Jis buvo pratęstas seklyčioje.

„Ringis“ gyvuoja dar tik trylikti metai, bet jau spėjo pelnyti ne vieną svarų apdovanojimą. Pats reikšmingiausias kolektyvo įvertinimas  – 2010 metais laimėta  „Aukso paukštė“. Ji teikiama Lietuvos geriausiam metų kolektyvui. Prizą įsteigė Lietuvos  liaudies kultūros centras.

Balbieriškiečiai koncertuoja ir liaudies šokį populiarina ne tik rajone, Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų. Jau šokta Baltarusijoje,  Estijoje, Latvijoje, Suomijoje, Švedijoje, Turkijoje… Kitais metais „Ringio“ šokėjai smagiai suksis ir Vilniuje vyksiančioje Pasaulio lietuvių dainų šventėje.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close