Brolių Raitų lėktuvas viešėjo Pociūnuose

Pociūnuose liepos 31 rugpjūčio 9 d. vykusiame 40-ajame Europos senovinių sklandytuvų sąskrydyje didelio dėmesio susilaukė JAV išradėjų, aviacijos pradininkų, lakūnų brolių Orvilio (18711948) ir Vilberio (18671912) Raitų istorinio 1908 m. modelio „A” lėktuvo kopija. Ją iš Vokietijos treileryje atvežė konstruktorius Udo von Jorgen su žmona Ingrida. Per pora dienų lėktuvas buvo sumontuotas, išstumtas iš angaro ir pirmąkart per jo gyvavimą užvestas variklis. Sąskrydžio pabaigoje jis išvežtas į Lietuvos aviacijos muziejų Kaune. Čia jis lankytojus džiugins visus metus.

Anksčiau lėktuvas buvo demonstruotas Prancūzijoje, Le Manse, bažnyčioje, kur buvo pažymėtas brolių Raitų lėktuvo pakilimo Europoje 100-etis, ir Šveicarijoje. Ten variklis nebuvo užvestas, paskutinės jo detalės sumontuotos tik prieš išvykstant į Lietuvą.

Brolių Raitų „A” modelio 1:1 kopijos variklis yra 4 cilindrų, galingumas – 32 AJ. Lėktuvo sparnų ilgis – 12,5 m, visų sparnų plotas – 47 kv. m, greitis – 30-60 km/val. Pasaulyje egzistuoja tik vienas originalus brolių Raitų lėktuvo modelis “A” ir jis yra Vokietijos Miuncheno muziejuje. Šis lėktuvas (tikras Raitų lėktuvas, bet ne kopija) buvo pirmas skraidantis lėktuvas pasaulyje. Jis pirmą kartą Europoje pakilo 1908 m. Prancūzijoje, Le Manse, po metų – Vokietijos Berlyno Tempelhof oro uoste bei Romoje (Italija). Pociūnuose demonstruotas lėktuvas yra tiksli Miuncheno muziejuje demonstruojamo brolių Raitų lėktuvo kopija. Ją atstatė Vokietijos inžinierius-konstruktorius Udo Jorges. Iš viso jis yra pagaminęs keturis Raitų lėktuvus – vieną prietaisą, skirtą muziejui, ir tris skraidančius.

Raitų lėktuvas į Lietuvą atkeliavo Ingridos Jorges dėka. Ji kaunietė, mergautinė pavardė Franckaitytė. Ingrida yra baigusi tuometinį Kauno politechnikos institutą ir įgijusi automatikės-inžinierės specialybę. Viešėdama pas gimines Vokietijoje prieš 18 metų susipažino su aviacijos inžinieriumi-konstruktoriumi Udo von Jorges, tapo jo žmona, bendraminte, kuriant šį lėktuvą, ir pagrindine pagalbininke.

Tuo metu, kai lietuvaitė susipažino su Udo, jis gamino pirmąjį brolių Raitų lėktuvą, kurį demonstruodavo įvairiose aviacijos šventėse. Viename aerošou Vokietijoje pelno nesiekiančios organizacijos „Aviat fondo” vadovai Silvija Ingrid ir Ulrich Voswinkel pasiūlė Udo pagaminti brolių Raitų 1908 m. „A” tipo lėktuvą. Tai buvo buvo didžiulis iššūkis, pareikalavęs dešimties metų kruopštaus darbo.

Ingrida su Udo Pociūnuose viešėjo antrą kartą. Pirmąkart lankėsi Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Tuo metu kaip tik byrėjo „Sportinės aviacijos” gamykla ir liko nykus įspūdis. Apsilankę dabar buvo maloniai nustebinti geromis permainomis. Šeima palaiko glaudžius ryšius su Lietuvos aviatoriais Sauliumi Prialgausku, Jonu Čepaičiu, Gintu Končiumi ir kitais. Ryšius dar labiau sustiprino brolių Raitų lėktuvas. Jis demonstruojamas veltui ir yra puiki dovana Lietuvos aviacijos mylėtojams.

 

O. Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close