Šv. Mikalojus paminėtas Veiveriuose

Krikščionybėje arklių ir arklininkų globėjais laikomi Šv. Floras ir Šv. Lauras. Šv. Mikalojus laikomas keliauninkų globėju, tačiau būtent jo vardo diena gruodžio 5 paskelbta Arklių diena.  Paminint šią dieną susirinkome į Veiveriuose esantį Rimorystės muziejų. „Ateinančiais metais labai pritinka prisiminti ilgą laiką buvusį tikrą pagalbininką“, kalbėjo gerb Klebonas Kazimieras Skučas. Jo įrengtame muziejuje esančios karietos, tikras lobis mūsų istorijoje. Tikimės, kad visos jos išvažiuos trumpam iš muziejaus ir švenčių metu pradžiugins tiek vaiką tiek senjorą.

Lietuvių kalboje senoliai žodį „mirti“ taikė žmogui, bitei ir arkliui. Sakydavo: mirė kieme vaikas – nieko, gims kitas, bet jei mirė kieme arklys – į kiemą ateina badas: nei arsi, nei sėsi, nei kermošiun važiuosi…
Arkliui – geriausias šienas; o avižų sauja – kaip vaikui šokoladas…
Jeigu nuo kiemo iki bažnyčios mažiau nei 3 km, save gerbiantis ūkininkas niekada sekmadienį nekinko arklio…
Į kalną tempiamame pakrautame vežime ūkininkas nesėdės, o išlipęs stums jį, kad Sarčiui ar Bėriui būtų lengviau…

Padavimas „Arklio žemospirgiai“

Kai Adomas išėjo iš rojaus, jis neturėjo jokių gyvulių. Tai jam Dievas davė visokių gyvulių ir arklį. Dievas kai sutvėrė arklį, tai jo kojos buvo suaugusios į krūvą, taip kad jis turėjo šokte šokti, kaip supančiuotas. Tokį Adomui ir atidavė. Adomas aria, o arklys šokte šoka. Ir ateina Dievas. „O ką, ar geras gyvulys, katrą aš tau daviau ?” Adomas atsakė: „Geras Pon Dieve, tik kad prastai eina”. Dievas išsiėmė iš kišenės peiliuką, kojų suaugas papjovė, ir arklys pradėjo gerai vaikščioti. Padavęs tokį arklį Adomui, Dievas pasakė: „Kai paleisi iš žuobrio, supančiok, kad nepabėgtų”. Nuo to sykio pradėjo arklį pančiot. Tose vietose, kur buvo kojų susegimai, yra ir dabar kauliniai znokai tarpkojėse, vadinami žemospirgiai. LMD I 315 (3)

Keletas įdomių faktų apie arklius:

  • Išradus pirmąsias mašinas, jų galingumas pradėtas lyginti su arklio galia. 1 AJ (arklio jėga) lygi 75 Kg m/s. Vieno žmogaus jėga apytikriai lygi 0,3 arklio jėgos.
  • Ilgiausiai gyveno Napoleono Bonaparto žirgas Marengas – 63 metus.
  • Didžiausias pasaulyje arklys – brabansonų veislės sunkiasvoris Bruklinas Siupremas.(198 cm, 1374 kg).
  • Mažiausias pasaulyje arklys – Argentinoje išvestas miniatiūrinis arklys (40 cm, 25 kg).
  • Lietuviai yra išvedę dvi arklių rūšis: žemaitukus ir lietuvių sunkiuosius.
  • Lietuvos didieji kunigaikščiai Kęstutis ir Algirdas po mirties buvo sudeginti kartu su jų žirgais.
  • XV a. pab. indėnai, pamatę ispanų raitelius, arklius palaikė dievais.
  • Balti arkliai Japonijoje dalyvaudavo religinėse apeigose.
  • Senovės germanai tikėjo, kad baltas arklys gali išvaikyti piktąsias dvasias.
  • Lietuviai pagonys sausio 15 d. švęsdavo kumeliuko krikštynas. Tikėta, kad kumeliuko pavidalą įgyja augmeniją prikeliantis požemių dievas. Balto plauko arkliais tuo metu buvo leidžiama jodinėti tik žyniams.
  • Daugelyje pasaulio šalių paplitę įvairūs raitelių žaidimai – jų galima suskaičiuoti iki 50. Populiariausias iš jų – polo – raitųjų žolės riedulys.
  • Lietuvoje, Niūronyse (Anykščių raj.), 1978 m. įkurtas Arklio muziejus. Jo įkūrėjas – agronomas prof. Petras Vasinauskas.
  • Veiveriuose 2006 m. įkurtas vienintelis pasaulyje Rimorystės muziejus. Jo įkūrėjas- Klebonas Kazimieras Skučas.

Parengta pagal Arklio muziejaus informaciją

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close