Kalendoriniai metai skaičiuoja paskutines dienas ir valandas. Gamta jau baigia pasislėpti po sniego patalu. Žemės kelias aplink Saulę taip pat eina į pabaigą. Saulė jau baigia apkeliauti savo kelią per žvaigždynus Žemės atžvilgiu – ekliptiką.

Gruodžio 17 d. ji paliks Gyvatnešio žvaigždyną – vienintelį, kuris nepatenka į Zodiako sąrašus ir horoskopo prognozes. Tą pačią dieną ji įžengs į paskutinę savo kelio atkarpą – Šaulio žvaigždyną. Savo metus laiko užtrukusią kelionę Saulė baigs jau kitais – 2014 metais, sausio 20 d. Ir vėl pradės kelionę dangumi iš naujo. Žemėje pasibaigs dar vieneri metai, kosmose – Saulė, kartu su visomis jos sistemai priklausančiomis planetomis, bus nuskriejusi dar vieną savo kelio atkarpą aplink mūsų galaktikos centrą. Kiekvieną sekundę Saulė įveikia 220 km, kartu ir aplink ją skriejančios planetos. Netgi nieko neveikdami ir sėdėdami prieš mirgantį televizoriaus ekraną mes lekiame beprotišku greičiu.
Beprotiškas greitis įsuka ir mūsų gyvenimą. Daugelis turbūt net nespėjame skaičiuoti, kiek dienų, kiek mėnesių praskrieja pro šalį. Turime tik keletą progų, kai pastebime, kad metai praėjo beveik nepastebėti.
Jau besibaigiančius 2013-uosius – Gyvatės metus – vainikuos Slibino ugniniai spjūviai. Beveik šv. Kūčių išvakarėse – gruodžio 22 d. naktį, norintieji pamatyti šį iškilmingą krentančių žvaigždžių fejerverką turėtų užversti galvas aukštai į dangų. Pačiame viršuje žybsinti ryškiausia žvaigždė – Šiaurinė žvaigždė, Polaris, ko gero, geriausiai padės jums surasti meteorų lietaus židinį. Polaris nuo tikrojo Žemės poliaus nukrypęs tik 1,25 laipsnio, todėl jo regimoji vieta danguje niekada nesikeičia ir surasti jį visada paprasta. Nesunku atskirti ir žvaigždyną, kuriam jis priklauso. Daugelis turbūt atmintinai žino Mažųjų Grįžulo Ratų žvaigždyną – nedidelį samtį. Būtent šio žvaigždyno „uodegos“ ryškiausia žvaigždė ir yra Polaris. Ir ne veltui ryškiausia, nes Polaris yra 2500 kartų ryškesnis už Saulę. Kartu su dar dviem žvaigždėmis jis priklauso trijų žvaigždžių sistemai. Aplink Mažųjų Grįžulo Ratų žvaigždyną rangosi Slibino žvaigždynas, kurio pagrindinė žvaigždė Tubanas ir pažers krentančių žvaigždžių. Tubanas taip pat kadaise buvo arčiausiai Žemės poliaus ir buvo laikomas Šiaurine žvaigžde. Jis ir dieną, ir naktį buvo matomas net iš kelių Egipto piramidžių centrinio įėjimo koridorių. Tuo metu Slibino galvoje esantis Eltaninas daugiau kaip prieš 5000 metų buvo matomas iš Hatoro šventyklos centrinio įėjimo Egipte. Patys egiptiečiai Slibino žvaigždyną vadino „hipopotamu“. „Kapa drakonidai“ efektyviausiai atrodys būtent gruodžio 22 d., tačiau po vieną – po kelias žvaigždeles šis žvaigždynas mestelės jau nuo gruodžio 18 d. iki gruodžio 29 d.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close