Prisiglauskime prie krašto istorijos ir žmonių

Sekmadienio popietę Birštono kultūros centre prisirinko tiek žmonių, kiek retai kada tiek ateina į žvaigždžių koncertus. Proga buvo neeilinė – Prienų ir Birštono krašto žmonės nuoširdžiai ir šiltai sutiko knygos „Žmonės ir darbai. Prienų krašto šviesuoliai“ II tomą.

Gražią sutiktuvių šventę lietuviška daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“ pradėjo Kauno valstybinio muzikinio teatro baritonų trio. Scenoje puikavosi abu knygos tomai, o renginio vedėja, Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė pristatė naują leidinį.

Knygos nuo amžių buvo žmogaus žinių ir istorijos šaltinis. Knyga, kurioje užfiksuoti paprastų žmonių gyvenimai ir likimai, jų įspaustos pėdos krašto istorijoje – tai pagarba gimtinei, pamoka ateinančioms kartoms.

Kiekvienas miestas ar kaimas turi savo istoriją, tačiau kartais ji užklojama užmaršties šydu, taip ir nugrimzta amžinybėn. Kartais išgirstame vienokius ar kitokius atsiminimų fragmentus ir pasigailime, kad neatsirado žmogus, kuris tai būtų įamžinęs.

Galime didžiuotis ir džiaugtis, kad turime tokias darbščias biteles: Antaniną Aleknavičienę ir Anarsiją Adamonienę, kurios po trupinėlį, po mažą žiedadulkę lipdo mūsų praeities paveikslą, įamžina gražius ir prasmingus žmonių darbus.

Gera širdžiai, kai matai, kad pas Siponių krašto žmones atkeliavo Juozo Palionio ir Valės Petkevičienės knyga „Kur Nemunas vingiuoja“, Šilavoto krašto gyventojai irgi džiaugiasi turėdami savo enciklopedinį leidinį, prie kurio daugiausia plušėjo Jonas Mikučiauskas, džiaugiasi Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai ir jų artimieji sulaukę antrojo „Žmonės ir darbai. Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai“ tomo.

V. Petkevičienė paminėjo, kad knygos atėjimas pas Prienų ir Birštono krašto žmones sutampa su šviesios atminties Seimo nario Juozo Palionio gimtadieniu. Juk kaip tik šis žmogus paragino, kad mūsų kaimų ir miestelių žmonių gyvenimo istorijos ir likimai sugultų į knygas. Į tokias knygas, kuriose kiekvienas rastų savo artimus žmones, sužinotų, kokie jie buvo, kuo gyveno ir apie ką svajojo. Būdamas Seimo nariu, jis kalbėjo, kad reikia surinkti medžiagą ir išleisti enciklopedinio pobūdžio knygas, kuriose būtų įamžinti Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai, garsinantys savo kraštą. 2007 metais buvo išleistas pirmasis šio krašto enciklopedijos tomas. Versdami knygos puslapius matome, kad daugelio čia aprašytų žmonių jau nėra tarp mūsų. Tačiau jų gyvenimo istorijos jų pačių žodžiais užrašytos.

Renginio metu buvo parodyta videomedžiaga, kaip naują knygą vertina Prienų Just. Marcinkevičiaus bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė bei muziejaus direktoriaus pareigas laikinai atliekanti Roma Zajančkauskienė. Visos jos pripažino, kad tai išliekamąją vertę turinti knyga, kurią skaito ir skaitys mūsų vaikai ir anūkai, giminės, artimieji, juos pažįstantys ir gerbiantys žmonės. Toje knygoje mūsų gimtojo kaimo, mūsų žmonių istorija. Daug ką leidžianti suprasti, kai nuo įvykių nutolstame bent 50 metų. Tada ir įvykiai atrodo kitaip, viskas įgyja kitą prasmę.

Šviesios atminties J. Palionis sugebėjo pamatyti aplink jį esančiuosius, sugebėjo uždegti prasmingiems darbams. Viskas sutilpo į jo dėmesio lauką, viskas buvo numatyta. Gal tik nebuvo numatytas toks greitas išėjimas. Tačiau liko šeima, kuri tęsia jo pradėtus darbus, sąžiningai tarnauja šio krašto žmonėms. Už tai, kad šiandien turime šios enciklopedinės knygos II tomą, turime būti dėkingi J. Palionio paramos ir labdaros fondui, kuriam vadovauja Edita Palionytė, nuoširdžiai dirba Julija Palionienė.

Šiandien atlydėtą ir gražiai Birštono kultūros centre sutiktą knygą „Žmonės ir darbai. Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai“ į gyvenimą palydėjusi Anarsija Adamonienė savo kalbą pradėjo K. Donelaičio žodžiais, paskui citavo Maironio, Vinco Mykolaičio Putino pasakytas mintis, o vėliau ir mūsų kraštiečio Justino Marcinkevičiaus žodžius: „Jei kuo ir šviečiam, tai gerais darbais“.

A. Adamonienė priminė, kad didžiausią darbą stengiantis išgarsinti mūsų krašto geriausius žmones, mūsų šviesuolius, padarė Antanina Aleknavičienė. Tą darbą ji dirba seniai – nuo tada, kai pradėjo kurti Prienų krašto muziejų, kai pradėjo kryžiaus kelius siekdama įamžinti kraštiečio, garsaus kalbininko, baltisto profesoriaus Jono Kazlausko atminimą. Ji parašė knygelę apie Prienų „Žiburio“ gimnaziją, vėliau surinko daug medžiagos ir aprašė savo giminės istoriją. Nuo 2005 metų prisidėjo prie Seimo nario J. Palionio minties išleisti knygą apie geriausius, garsiausius ir šviesiausius žmones. 2007 metais buvo išleista pirmoji knygos dalis. O šiandien jau sutinkame kitą, kurioje aprašoma 18 žinomų šeimų ir daug pavienių žmonių.

Tikimasi, kad bus ir trečia knyga, nes pas mus yra daug gražių ir šviesių žmonių.

A. Adamonienė palinkėjo tvirtybės, geros sveikatos ir ištikimybės savo kraštui ir žmonėms.

Vėliau kalbėjo žmonės, kurie irgi prisilietė prie šios knygos. Tai spaustuvės ir leidyklos darbuotojai. Jų vardu kalbėjo leidyklos „Trys žvaigždutės“ kalbos redaktorė Marija Stanionienė ir vyriausiasis redaktorius Jeronimas Laucius, daug metų leidęs knygas su J. Palioniu. J. Laucius pastebėjo, kad nė vienas Lietuvos rajonas neturi tiek daug knygų apie savo krašto žmones, kiek Prienai ir Birštonas. Pasak vyr. redaktoriaus, J. Palionis vis kalbėdavo, kad reikia dirbti žmonėms. Išleisti knygą daug kainuoja, tad tie žmonės, kurie jas rašo ir leidžia, nusipelno didelės pagarbos.

Antanina Aleknavičienė, knygos sudarytoja, kalbėdama labai jaudinosi. Pasak jos, dar daug liko žmonių, kurie netilpo į antrąjį tomą, tad reikia tikėtis, kad jų likimai ir geri darbai suguls į trečiąją knygą.

Edita Palionytė padėkojo fotografui Rimvydui Strikauskui už viršelio nuotraukas, Magdalenai, Neringai ir Ovidijui Balčiūnams už paramą, Valei Petkevičienei, Anarsijai Adamonienei, Antaninai Aleknavičienei, kultūros centro renginių organizatorei Romai Žentelienei, gėlių salono savininkei Ritai Naujalienei.

Onutė ir Petras Beitnarai skaitė Just. Marcinkevičiaus ir J. Palionio eiles.

Šiltai ir gražiai tą vakarą prisiglaudėme prie Prienų ir Birštono krašto istorijos, prie ją kūrusių ir kuriančių žmonių. A. Adamonienė priminė lotynišką posakį: „Jei nori gyventi ir po mirties – daryk gerus darbus“.

Pirmosios knygos iškilmingai buvo įteiktos daugiausia prie jų kūrimo prisidėjusiems žmonėms: A. Adamonienei, A. Aleknavičienei, M. Stanionienei, J. Lauciui. Vėliau ir O. Ir P. Beitnarams bei koncertą dovanojusiems Laurai Budreckytei, Gyčiui Nivinskui, Kauno Valstybinio muzikinio teatro baritonų trio.

Pasibaigus renginiui, knygos buvo padovanotos ir visiems šviesuoliams. Kiti, norintys paskaityti šią knygą, turės dar palaukti. Po Naujųjų metų ją bus galima įsigyti „Pegaso“ knygyne.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close