Gyventojai, būkite budrūs apledėjus keliams ir šaligatviams!

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos („Sodra“) ragina gyventojus būti atsargiais, budriais ir išvengti traumų, kurios atšalus orams patiriamos pargriuvus ant apledėjusio kelio ar šaligatvio. Kasmet šaltuoju metų laiku padaugėja gyventojų kreipimųsi į ligonines ir poliklinikas dėl įvairių traumų – rankų, kojų lūžių, galvos sutrenkimo.

Skaudžių nelaimių įvyksta ir skubant ant dar gerai neužšalusio ledo. Ypač reikėtų saugoti vaikus, juos įspėti.

Be to, eismo sąlygoms tapus sudėtingoms, padaugėja eismo įvykių, kai sužalojama vis daugiau pėsčiųjų, avarijose nukenčia ir patys vairuotojai. Žiemą vairuotojai turėtų būti budresni, atkreipti dėmesį į besikeičiančias eismo sąlygas, transporto priemonių būklę, o pėstieji – nepamiršti atšvaitų, būti drausmingais. Pasitaiko pėsčiųjų, kurie perėjose jaučiasi itin drąsiai ir į kelią išbėga staiga, kai automobilio, esant slidžiai kelio dangai, sustabdyti beveik neįmanoma. Taip jie rizikuoja ne tik savo, bet ir kitų gyvybe.

Tuo tarpu „Sodra“ primena, kad gyventojams, kurie dėl traumos ar ligos tapo laikinai nedarbingi, priklauso ligos pašalpa. Ja kompensuojamas dėl laikino nedarbingumo negaunamas atlyginimas. Patogiausia prašymą pateikti internetu, per elektroninę bankininkystę, prisijungus prie asmeninės paskyros „Sodros“ gyventojų portale http://www.gyventojai.sodra.lt/.

Ši pašalpa į žmogaus nurodytą sąskaitą pervedama per 15 darbo dienų nuo visų dokumentų ir duomenų, reikalingų ligos pašalpų skyrimui, gavimo. Šios pašalpos skiriamos, jei dėl jų kreipiamasi ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo ligos pabaigos. Ligos pašalpą už dvi pirmąsias kalendorines laikinojo nedarbingumo dienas moka darbdavys, nuo trečios dienos – „Sodra“. Nuo pirmosios dienos „Sodra“ moka ligos pašalpą žmonėms, slaugantiems šeimos narius.

Lina Bušinskaitė
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close