Psichiką veikiančių medžiagų vartojimo žala

Psichoaktyvios arba psichiką veikiančios medžiagos – medžiagos, kurios veikia žmogaus psichiką, sutrikdo žmogaus elgesį ir gali sukelti psichinę ir (ar) fizinę priklausomybę. Psichoaktyviųjų (veikiančių psichiką) medžiagų samprata apima ne tik narkotikus, veikiančius psichiką, bet ir alkoholį, nikotiną, kofeiną bei lakiąsias medžiagas.

Psichoaktyvios medžiagos pagal poveikį organizmui gali būti skirstomos į tris kategorijas:

1. Slopinančiosios – tai tokios medžiagos, kurios slopina centrinę nervų sistemą. Prie šios grupės priskiriama: opiatai (opiumas, heroinas, morfijus), raminamieji ir migdomieji vaistai, alkoholis.

Ilgalaikis slopinančiųjų medžiagų vartojimas dažniausiai sukelia: impotenciją, vidurių užkietėjimą, perdozavimą, infekcines ligas, tokias kaip hepatitai, ŽIV ir kt., fizinį ir psichinį išsekimą, trofines opas, galūnių gangreną, sepsį.

2. Nervų sistemą stimuliuojančios medžiagos – tai tokios medžiagos, kurios centrinę nervų sistemą veikia stimuliuojamai. Prie šios grupės priskiriama: kokainas, krekas, ekstazi, amfetaminas, nikotinas, kofeinas ir daugelis kitų. Stimuliantai greitina širdies veiklą, trikdo kvėpavimą, sukelia traukulius, o tai gali baigtis mirtimi. Ilgalaikio stimuliuojančiųjų medžiagų vartojimo pasekmės pasireiškia: apetito praradimu, svorio sumažėjimu, išsekimu, psichozėmis, trombozėmis, infarktu, staigia mirtimi.

3. Haliucinogenai – tai medžiagos, galinčios paveikti pojūčius, mąstymą, sukeldamos haliucinacijas. Prie šios grupės priskiriamos kanapės, marihuana, hašišas, kanapių ekstraktas, meskalinas, taip pat sintetinės medžiagos, ketaminas. Ilgalaikis haliucinogenų vartojimas pasireiškia iškreipta logika, giliais asmenybės pokyčiais, nusilpusia imunine sistema. Atsiranda širdies negalavimų, krūtinės skausmas, sulėtėja brendimas (jei vartoja jauni asmenys), atsiranda nevaisingumo rizika, apsigimimai, kartais išsivysto plaučių vėžys.

 

Alkoholis. Nors alkoholis paprastai vartojamas siekiant malonumo, jis padidina įvairiausių socialinių žalų riziką. Be priklausomybės, alkoholis sukelia apie 60 skirtingų ligų ir sutrikimų, įskaitant traumas, psichikos ir elgesio sutrikimus, skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimus, įvairios lokalizacijos vėžines ligas, širdies ligas, imunologinius sutrikimus, plaučių ligas, skeleto ir raumenų ligas, reprodukcinius sutrikimus, prenatalinius pakitimus, įskaitant padidėjusią priešlaikinio gimdymo riziką ir mažą svorį gimimo metu. Egzistuoja tiesioginė priklausomybė tarp alkoholio dozės ir jo sukeliamų pažeidimų.

Nikotinas. Nikotinas, esantis cigaretėse, gali veikti ir slopinančiai, ir stimuliuojančiai. Pirmiausiai nikotinas sustiprina širdies plakimą, dėl to žmogus pasijunta žvalesnis. Vėliau žmogus pajunta nuovargį, apima slogi nuotaika. Narkotinės medžiagos pasišalinimas iš organizmo verčia žmogų griebtis kitos cigaretės. Anot specialistų, tabake esantis nikotinas sukelia tokią pat stiprią priklausomybę, kaip ir kokainas ar heroinas.

Kofeinas. Kavoje, taip pat ir arbatoje, šokolade, energetiniuose gėrimuose, esantis kofeinas yra organizmą stimuliuojanti, kitaip dar vadinama legali narkotinė medžiaga. Ji gali sukelti ir psichologinę, ir fizinę priklausomybę. Kofeinas nesuteikia energijos, jis yra tik cheminis stimuliatorius ir tai gali sukelti irzlumą, nuotaikos svyravimus ir net panikos priepuolius. Kofeinas duoda klaidingą padidėjusios energijos pojūtį išplėsdamas vyzdžius, pagreitindamas širdies ritmą ir pakeldamas kraujo spaudimą. Iš tikrųjų, kofeinas nepagerina protinės veiklos aktyvumo.

Lakiosios medžiagos – tai lipofilinės kilmės cheminių medžiagų grupė, kurios garų pavidalu įkvėpiamos per nosį ar burną, siekiant suaktyvinti psichinę veiklą ar pakelti nuotaiką. Tokių medžiagų uostymas lengvai gali sukelti ūmų apsinuodijimą, kuris pasireiškia atminties praradimu, vangumu, nuovargiu, kvėpavimo ir širdies veiklos sutrikimu, sąmonės praradimu. Sistemingai uostant lakiąsias medžiagas pažeidžiama kepenų, inkstų, skydliaukės veikla.

Grėsmės, kylančios dėl visų rūšių narkotikų vartojimo:

  • Nelaimingi atsitikimai, kurie ištinka narkotikams sutrikdžius žmogaus suvokimą ir elgesį.
  • Neišgydomi smegenų pažeidimai ir protinių galių nusilpimas bei psichikos ligos.
  • Gyvybiškai svarbių organų, t. y. plaučių, širdies, kepenų ligos, staigi mirtis uždusus ar nuo infarkto.
  • Priklausomybė nuo narkotikų, kai narkomanai nebegali patys atsispirti poreikiui nuolat vartoti narkotikus, jų negaudami tiesiog nepajėgia gyventi.
  • Dažniausiai mirštama nuo per didelių narkotikų dozių, tačiau mirties priežastis gali būti ir įvairios narkomanijos sukeltos ligos bei organizmo funkcijų sutrikimai.

 

Parengė:

Prienų r. savivaldybės

visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close