Pagarba tiems, kurie myli žemę ir augina duoną (GALERIJA)

Penktadienio pavakarę į pačią gražiausią ir garbingiausią Birštono vietą – kurhauzą rinkosi savivaldybės ūkininkai ir žmonės, dirbantys bei mylintys žemę ir auginantys duoną. Į gražią ir prasmingą šventę pasidžiaugti išaugintu derliumi ir padėkoti Dievui, gamtai ir bendraminčiams, pakvietė Savivaldybės vadovai. Tarp svečių buvo ir Seimo narys Andrius Palionis su žmona Kristina, Žemės ūkio rūmų direktorius Vaidas Pocius, Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius, Birštono savivaldybės administracijos Turto, ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Stasys Revuckas, kiti garbingi ir žemdirbio triūsui neabejingi žmonės.

Gražią vakaronę pradėjo jauniausi renginio dalyviai, Birštono vienkiemio darželio mokyklos pop choras „Spygliukai“, vadovaujamas mokytojos Lijanos Stakauskaitės.

„Rudens pabaigtuvių“ šventėsvedėja, renginių organizatorė Beata Klimavičienė ir Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys pasidžiaugė, kad žemdirbiai, užbaigę darbus ir sugabenę derlių po stogu, gali susirinkti kartu ir pasidžiaugti vieni kitų laimėjimais ir pasiekimais. O laimėjimai tikrai gražūs – didžiausių ūkininkų dirbamos žemės plotai jau peržengė administracines savivaldybės ribas, žemdirbiai darbuojasi ir Prienų bei Alytaus rajonuose.

Pirmasis darbščius kaimo žmones pasveikino LR Seimo narys Andrius Palionis, sakydamas, kad gerbia žmones, dirbančius žemę, ir palinkėjo stiprios sveikatos bei sėkmės kasdieniniuose darbuose. Seimo narys juokaudamas pasiūlė, kad savivaldybės ribas reikėtų nustatyti pagal ūkininkų dirbamus plotus.

Lietuvos ūkininkų sąjunga organizavo konkursą „Metų ūkis 2013“, kurio metu buvo išrinkti žemdirbiai, Birštono savivaldybėje užėmę garbingas prizines vietas. LŪS Prienų ir Birštono skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius pristatė konkurse „Metų ūkis“ dalyvavusius ir pelniusius prizines vietas Virginiją ir Jurgį Rukus bei Vilmą ir Vytautą Lėckus. Pristatydamas sėkmingai ūkininkaujančius Virginiją ir Jurgį, pirmininkas pasakojo, kad jie pradėjo ūkininkauti mišriame nedideliame ūkyje. Po truputį didindami dirbamos žemės plotą, ją mylėdami, to išmokė ir savo vaikus. Sūnus Mykolas, baigęs mokslus Žemės ūkio universitete, su žmona darbuojasi kartu su tėvais. Dukra Julija irgi studijuoja, tikėdamasi įnešti savo indėlį į šeimos verslą.

Antrosios vietos laimėtojais tapo ūkininkai Vilma ir Vytautas Lėckai, kurie vysto pienininkystės ūkį, laiko 22 šėmas ir 22 juodmarges karves. Lėckai – laiminga šeima, nes ne tik patys myli žemę, bet to moko ir mažamečius savo sūnus. Vytautas ūkį perėmė iš savo tėvo Vyto, o mažieji Valdas ir Vilius yra tikri jo pagalbininkai. Vaikai pagal savo jėgas padeda tėvams, domisi technika ir ruošiasi kartu dirbti žemę ir auginti gyvulius. Galima sakyti, kad vaikams dar anksti kalbėti apie savo pasirinkimą, tačiau pagarba ir meilė žemei yra išugdoma nuo mažų dienų, matant tėvų pavyzdį.

M. Butkevičius pasidžiaugė, kad  Birštono savivaldybės ūkininkai pasiekia vis geresnių žemės ūkio plėtros rezultatų, kad vis daugiau dėmesio skiria savo sodybų aplinkos tvarkymui bei puoselėjimui.

Neliko užmiršti ir geriausiai bei ilgiausiai pas ūkininkus dirbantys darbininkai. Savivaldybės merė N. Dirginčienė padėkas įteikė Algiui Palioniui, kuris jau daug metų dirba Jono Gradecko ūkyje, pasižymi darbštumu ir išradingumu. Ūkininkas džiaugiasi tokiu geru ir pareigingu darbininku.

Apdovanotas buvo ir ūkininko Alvydo Radvilos ūkyje besidarbuojantis Jonas Pranckevičius, kuris gerai prižiūri techniką, visada randa darbo remontuodamas techniką.

Seniūnas Jonas Kederys pateikė statistinius duomenis apie žemės ūkio situaciją savivaldybėje. Seniūnijoje įregistruotos 453 žemės ūkio valdos, iš kurių 184 valdo pensinio amžiaus žmonės. 2013 metais deklaracijas pateikė 353 asmenys, kurie iš viso deklaravo 4 477 ha, tai yra 327 ha daugiau negu praėjusiais metais.

Didžiausius žemės ūkio naudmenų plotus deklaravo Jonas Gradeckas (506 ha),  Paulius Radvila (668 ha), Alvydas Radvila (316 ha), Vytautas Lėckas (239 ha), Jurgis Rukas (171 ha), Kęstutis Radvila (150 ha).

Seniūnas pažymėjo, kad mėsinius galvijus augina Nečiūnų kaimo ūkininkas Albinas Mickevičius. Beje, karvių žmonės laiko ne tiek jau daug. 142 ūkiuose užregistruotos 325 melžiamos karvės.

J. Kederys paminėjo, kad 12 ūkininkų ūkių yra pasinaudoję ES struktūrinių fondų parama, dalyvauja paskelbtuose projektuose.

Vakaronės metu buvo pagerbti ne tik ūkininkai, auginantys grūdines kultūras, laikantys melžiamas karves ir mėsinius gyvulius, bet ir aktyviausi bendruomenių ūkininkai. Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys džiaugėsi gražia ir darbščia Žydrūnės ir Valdo Žiūkų šeima. Jie 2007 metais pieno ūkį perėmė iš tėvų. Visa Žiūkų šeima, vyresnieji ir jaunieji Žiūkai, yra aktyvūs bendruomenės nariai, visada talkinantys visuose renginiuose.

Matiešionių bendruomenė pagrįstai didžiuojasi Birutės ir Valdo Laukevičių šeima. Birutė – šio krašto žolininkė, žinanti, kokia žolelė nuo kokios ligos tinka, kur auga grybai. Jų sugeba rasti, kai kiti grįžta tuščiomis pintinėmis. Žino Birutė daug įvairių gudrybių, išmintingais patarimais dalijasi su kitais. Valdas taip pat ne iš kelmo spirtas. Nors kulinarijos mokslų nebaigęs, tačiau puikiai išverda katilą sriubos, kurią giria visi jos paragavę. Matiešionių krašto bendruomenės pirmininkė Jolanta Mizgerienė Laukevičių šeimai įteikė gėlių ir dovaną.

Nemajūnų kaimo bendruomenė „Santalka“ gražiai pagerbė savo krašto ūkininkus Aldoną ir Valentiną Bunevičius bei jų sūnų Karolį. Jaunasis ūkininkas, perėmęs verslą iš tėvų žada ir ateityje užsiimti avininkyste. Ūkininkus apdovanojo bendruomenės pirmininkė Angelė Kederienė.

Siponių bendruomenės pirmininkė Vijolė Skorodumovienė žmonių simpatijas ir prizą skyrė Angelei ir Juozui Šlėgams, kurie yra ne tik darbštūs ūkininkai, bet gražiai išaugino ir išauklėjo visus tris savo vaikus.

Seimo narys A. Palionis taip pat įsteigė prizą, kuris atiteko Virginijos ir Jurgio Rukų sūnui Mykolui.

Žemės ūkio rūmų direktorius V. Pocius savo apdovanojimą skyrė mėsos perdirbėjams Renatai ir Edvardui  Valakams.

Birštono savivaldybės ūkininkams atstovaujantys Jonas Gradeckas, V. Radvilienė ir V. Kazlauskas  Birštono savivaldybės merei N. Dirginčienei įteikė padėką už paramą ūkininkams ir nuoširdų bendravimą. Padėkos buvo įteiktos LR Seimo nariui Andriui Palioniui, Birštono savivaldybės Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojui Algiui Stasiui Revuckui, LŪS Prienų skyriaus pirmininkui M. Butkevičiui, o taip pat seniūnui J. Kederiui.

Gražiausias ir prasmingiausias „Rudens pabaigtuvių“ šventės momentas buvo, kai įnešė kvapnios duonos kepalą, papuoštą javų varpų vainiku, ir įteikė Savivaldybės merei N. Dirginčienei, kuri jį paėmusi į rankas pagarbiai pabučiavo. Tai įrodymas, kad ji gerbia duoną, žmogų ir jo triūsą.

Buvo padėkota ir renginio rėmėjams Magdalenai, Neringai ir Ovidijui Balčiūnams, UAB „Malsena“, UAB „Ernas“, svečių namams „Audenis“.

Po oficialiosios dalies vyko graži vakaronė, skambant ansamblio „Bičiuliai“ iš Vilniaus muzikai. Žmonės džiaugėsi, kad gali sueiti, pabendrauti ir pabūti kartu, kad yra vertinami ir gerbiami savivaldybės vadovų. Juk rudens darbai jau pabaigti, o žemė ruošiasi poilsiui.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close