Planuojamas naujas tiltas per Velniabliūdžio pelkę

Neseniai mūsų laikraštyje buvo rašyta, kad žmonės domisi prasta tiltelio per Velniabliūdžio pelkę būkle ir nori žinoti, kodėl jis netaisomas. Apie tai pasikalbėti sutiko Prienų miškų urėdijos urėdas Robertas Judickas ir Nemuno kilpų regioninio parko direktorė Dalia Križinauskienė.

Tiltelis, nutiestas per Velniabliūdžio pelkę, skirtas ne tik nukeliauti nuo poliklinikos į kapines. Tai pažintinis gamtos takas, skirtas susipažinti su miško ir pelkės bendrijomis, būdingiausiais augalais ir gyvūnais. Tai vienintelė aukštapelkė Prienų kilpoje. Aukštapelkė primena dubenį, užpildytą storu durpių sluoksniu, kuriame vanduo susikaupia lyjant ar sniegui tirpstant.

Svarbiausi aukštapelkės augalai – kiminai, iš kurių bėgant metams susiformuoja durpių sluoksnis. Ankstesniais metais šios durpės buvo naudojamos purvo vonioms Birštono gydyklose. Dabar šioje augimvietėje auga įprasti aukštapelkės augalai: kupstiniai švyliai, pelkiniai gailiai, spanguolės, siauralapės balžuvos, saulašarės. Velniabliūdžio aukštapelkėje galima pamatyti gyvavedžių driežų ir paprastųjų angių,  pamatyti ar išgirsti geltonąją kielę, didžiąją uolingą ir rudąją devynbalsę.

Kaip sakė NKRP direktorė D. Križinauskienė, pats pirmasis takas–tiltelis buvo pastatytas 2002 metais iš rekreacijai skirtų lėšų. Per visą pelkę pagal sutartį tiltelį savo lėšomis įrengė Prienų miškų urėdija. Vėliau jį dar pratęsė.

Šiuo metu tiltelis per pelkę yra prastos būklės. Kadangi padarytas iš medžio, tad tikėtis, kad jis bus amžinas, neverta. Tuo labiau, kad jį griovė ne tik gamta, bet ir žmonės: kas iš dyko buvimo laužė ir niokojo, kas nešė krosniai kūrenti. Visi žmonės labai džiaugėsi ir dėkojo Prienų miškų urėdui už tai, kad gali saugiai nueiti prie artimųjų kapų pėsčiomis. Tik ne visi norėjo jį saugoti.

Pasak urėdo, kiekvienais metais urėdijos darbininkai „lopė“ tiltuką, atstatinėjo. Šiuo metu tiltelis gerokai apipuvęs, tad mesti pinigus į balą neverta. Jau nėra prie ko kalti lentų, pagrindas visai supuvęs.

– Šiemet kelis kartus mūsų darbininkai šiek tiek pataisė, prikalė naujas lentas. Paskutinį kartą tiltelį tvarkė Vėlinių išvakarėse. Dabar jau aišku, kad jį eksploatuoti pavojinga, ypač kai būna palyta ar pašąla. Kiek žinome, per šią pelkę žadama projektuoti dviračių taką, tad mes remontuoti daugiau negalime ir nėra tikslo, – sakė urėdas.

NKRP direktorė D. Križinauskienė patvirtino, kad per Velniabliūdžio pelkę numatyta tiesti dviračių tako jungtį. Saugomų teritorijų tarnyba ruošia finansinę sutartį, kurią pavirtinus bus rengiamas techninis projektas. Šis projektas bus finansuojamas iš ES struktūrinių fondų. Direktorė sakė, kad toks keliukas – tiltukas sureguliuoja žmonių srautus, stenduose pateikta informacija apie šį originalų gamtos objektą. Be to, tai bus dviračių tako jungtis, išryškinanti šios teritorijos vertybes. Keliaujantys turistai turės galimybę pamatyti tikrą pelkę su natūralia augmenija ir gyvūnija. Tiesiant minimą tiltelį per pelkę, atraminės ir pagrindinės konstrukcijos bus daromos ne iš medžio. Jeigu visos derinimo ir rengimo plano procedūros vyks sėkmingai ir planas bus patvirtintas, darbai prasidės 2015 metais.

Kaip sakė NKRP direktorė D. Križinauskienė, teks šį tiltelį, kuris tęsiasi apie 1,5 km, išrinkti, ir kol nebus pastatytas naujas, tvirtas tiltas (kelias), žmonėms teks vaikščioti kitu, nors ir ilgesniu keliu.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close