Triguba „Vajauno“ šventė (GALERIJA)

Praėjusį šeštadienį visus, mėgstančius linksmą šokį, į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą pakvietė dešimtasis respublikinis pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių kolektyvų festivalis konkursas „Revuona“. Šiais metais j festivalis buvo skirtas Prienų KLC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvo „Vajaunas“ 15-ajam gimtadieniui.

Ne tik pasivaržyti dėl puikaus pereinamojo prizo, bet ir pasveikinti „vajauniečių“ su gimtadieniu atvyko aštuoni meno mėgėjų kolektyvai ir jų palaikymo grupės iš Vilniaus, Kauno, Marijampolės, Kuršėnų miestų, Šiaulių, Šakių ir Prienų rajonų.

Šokyje metai neturi reikšmės

Kolektyvai iš visos Lietuvos jau dešimtą kartą kovojo dėl ypač gražaus pereinamojo prizo – puikios Verpstės, kurią dar pirmajam festivaliui sukūrė VšĮ „Meninė drožyba“ drožėjas Vaidas Šeškevičius. Iki šių dienų prizas džiugino vis kitus kolektyvus, kai kuriuos ir po keletą kartų. Praėjusiais metais pereinamąjį prizą į savo miestą turėjo garbės parsivežti Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės centro pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupė ,,Šimtažiedis“ (vadovė Rūta Januškevičienė). Kolektyvas jau aštuntą kartą dalyvavo „Revuonos“ festivalyje ir net du kartus buvo laimėjęs pereinamąjį prizą. Metus jį saugoję, džiaugęsi, puoselėję, vilniečiai prizą trumpam perdavė festivalio organizatoriams, kol prizas atiteks pačiam šauniausiam kolektyvui.

Jie festivalį ir pradėjo, dovanodami šokius „Dribkus“ ir „Šimtažiedžio polka“. Beje, „Šimtažiedis“ ateinančiais metais švęs kūrybinės veiklos 45- metį. Kaip sakė kolektyvą pristačiusi šventės vedėja, PKLC renginių organizatorė Reda Lišauskaitė, tai draugiškas, turintis gilias tradicijas, garsėjantis šokėjų poromis ir koncertais kolektyvas. Kolektyvas laikosi nuomonės, kad „Geras kaimynas geriau nei giminė“, o „Kolei mūsų širdys plazda ir plazdės, „Šimtažiedis“ žydi ir žydės“.

Vilniaus m. Naujosios Vilnios kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Linksmuoliai“ (vad. Vladas Ūsovas) taip pat nebe pirmą kartą dalyvavo „Revuonos“ festivalyje. Kolektyvas susikūręs 2006 m. ir jau spėjęs dalyvauti daugelyje įvairiausių konkursų bei festivalių. Smagu, kad linksmuoliai neaplenkia ir Prienų. Šįkart jie atvežė šokius „Patrepsėlis“ ir „Vakaruškos“.

Tretieji scenoje pasirodė festivalio šeimininkai, Prienų KLC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Vajaunas“ (vad. Ligita Gediminienė). Kolektyvas taip pat turėjo garbės saugoti pereinamąją Verpstę. „Vajaunas“ mėgsta bendrauti ir šokti, todėl yra koncertavęs ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Festivaliui šokėjai paruošė „Trikinkę polką“ ir „Paslaptingąjį“.

Iš Kauno kultūros centro „Tautos namai“ atvyko pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Ainiai“, vadovaujamas Ernestos Pabrėžaitės. Jie – festivalio senbuviai, savo pasirodymu žiūrovus džiugino jau devintą kartą. „Ainiai” per ilgus veiklos metus surengė daugybę koncertų, keliavo, dalyvavo konkursuose bei festivaliuose, todėl Lietuvoje ir už jos ribų įsigijo daug draugų ir bendraminčių. Kolektyve šoka nemažai šeimyninių porų. Kaip sako „Ainių“ nariai, šis kolektyvas – neatsiejama jų gyvenimo dalis. Konkursui jie paruošė šokius „Kumpu snapu“ ir „Žvangulių valsas”.

Ne tokie tolimi, bet tikrai puikūs „Revuonos“ festivalio dalyviai – Veiverių KLC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Tryptinis“ (vad. Jadvyga Beikauskienė). Galbūt dėl to, kad gyvena arčiausiai, festivalyje dalyvauja nuo pat pradžių – jau dešimtą kartą. Kolektyvo devizas: „Kolektyvas mūs šaunus, šokam liaudiškus šokius“, o festivaliui jie paruošė šokius „Vakaruškos“ ir „Marceliukės polka“.

Šakių kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Vijūras“ (vad. Gražina Geldauskienė) taip pat nėra festivalio naujokai, o ir puikią Verpstę turėjo garbės saugoti bei prižiūrėti. Kitąmet šokėjų taip pat laukia graži šventė – kolektyvo kūrybinės veiklos 50-metis. Per visus gyvavimo metus grupė spėjo apkeliauti daug konkursų, festivalių ne tik Lietuvoje. Šiemet į festivalį jie atvežė dvi polkas: „Tatos polką“ ir „Anės polką“.

Daug plojimų ir žiūrovų palaikymo sulaukė festivalio debiutantai – Marijampolės KC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Sidabra“ (vad. Virginija Sagulina). Grupės credo: „Gėris ir grožis išgelbės pasaulį“. Konkursui jie buvo paruošę folklorinių šokių siuitą ir šokį „Subatėlė“.

Penktą kartą į festivalį atvykęs Šiaulių r. savivaldybės kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Diemedis“ (vad. Egidija Šėgždaitė) taip pat gali pasigirti metus saugojęs pereinamąjį prizą. Kitąmet šis kolektyvas švęs savo veiklos 20-metį. Jie patys save apibūdina kaip žavingus ir nuotaikingus šokėjus. Kad tikrai jie tokie, galėjo įvertinti ir žiūrovai, negailėję plojimų už nuotaikingai sušoktus „Patrepsėlį“ bei „Lancajiedą“, kuriam sceninę kompoziciją parengė kolektyvo vadovė E. Šėgždaitė.

Iš Šiaulių rajono į Prienus atvyko dar vienas kolektyvas – kultūros centro Ginkūnų filialo pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Dobilas“, vadovaujamas Vandos Verkulienės. Kitąmet kolektyvas švęs veiklos 40-metį. Ne naujokais „Revuonos“ festivalyje prisistatęs kolektyvas sušoko „Kalniškių kadrilį“ ir „Šiaulietišką šokį“.

 

Prabėgusias akimirkas priminė filmas

Pasirodžius visiems kolektyvams, žiūrovų laukė siurprizas. Kol autoritetinga komisija: Prienų rajono savivaldybės mero patarėjas, 2014 m. dainų šventės vyresniųjų dalies vyriausiasis baletmeisteris Raimundas Markūnas, Prienų rajono savivaldybės kultūros sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas, kompozitorius Rimantas Šiugždinis, Birštono kultūros centro choreografė, kolektyvų „Aguonėlė“ bei „Jievaras“ vadovė Virginija Bankauskienė, PKLC baletmeisteris, ansamblio „Trapukas“ meno vadovas Darius Žilinskas, vadovaujama Panevėžio bendruomenių rūmų choreografės, 2014 m. dainų šventės pagyvenusiųjų dalies vyriausiosios baletmeisterės Kristinos Nainienės, tarėsi ir sprendė, į kuriuos namus pereinamasis prizas iškeliaus šiemet, žiūrovai ir šokėjai galėjo pasižiūrėti specialiai festivalio 10-mečiui sukurtą filmuką apie prabėgusius metus, vykusius festivalius, gražiausias akimirkas.

Prieš paskelbiant rezultatus Prienų rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas R. Šiugždinis pasveikino festivalio dalyvius ir įteikė kolektyvų vadovams Prienų rajono savivaldybės padėkas. Dalyviams buvo skirtos ir puikios dovanos, tarp kurių – ir mažosios verpstės, kurių autorė dailininkė keramikė Aušra Deltuvienė.

Visiems kolektyvų vadovams dėkodamos už nuotaikingą koncertą ir smagų šokį Prienų krašto muziejaus muziejininkės dovanojo dainą ir pačių iškeptos duonelės kepalėlius.

 

Verpstė pasiliko Prienuose

Visų susirinkusiųjų ir ypač „Vajauno“ džiaugsmui, vertinimo komisijos sprendimu, Verpstė niekur neiškeliavo – ji atiteko PKLC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvui „Vajaunas“, švenčiančiam 15-os metų jubiliejų. Kolektyve šoka įvairių profesijų žmonės, savo laisvalaikį paskyrę liaudies šokiui, dainai, liaudies tradicijų puoselėjimui. „Vajaunas“ šokį tikrai labai myli ir juo dalinasi su visais. Per savo veiklos metus aplankė ne vieną festivalį ir konkursą: „Pora už poros“, „Ei, senoliai, patrepsėkim“, „Mūsų dienos kaip šventė“ ir dar daug kitų. Kolektyvas dalyvavo visose pasaulio lietuvių dainų šventėse. Tarptautiniai šokio festivaliai „Vajaunui“ taip pat ne naujiena. Jų šokius matė Lenkijos, Latvijos, Švedijos gyventojai. Anot šventės vedėjos, tikrai ne kiekvienas galime pasigirti, kad savo jėgas ir laisvą laiką atiduodame džiugindami kitus, o šio kolektyvo šokėjai neskaičiuoja laiko, praleisto repeticijose, bet džiaugiasi kiekvieną kartą pasirodydami scenoje. Kolektyve šoka linksmi, širdimi nesenstantys šokėjai. Jie yra laimingi, galėdami atverti savo širdis liaudies menui, tikisi, kad dar ilgai galės puoselėti liaudišką šokį, džiuginti kitus ir patys džiaugtis šokio palaima. Kolektyvo credo: „Kolektyvas mus nejaunas, bet pasiutiškai vajaunas!“ Dar kartelį dėkodama šokėjams, kurie jau penkiolika metų džiugina mus visus, kurie, kaip ir jų vadovė Ligita Gediminienė, turi tiek optimizmo ir energijos, kurios pavydėti gali daugelis, vedėja pakvietė „Vajauno“ kolektyvą sušokti žiūrovams ir visiems svečiams vieną iš mėgstamiausių savo šokių. L. Gediminienei šokėjai dėkojo už kartu praleistas valandas, už begalinį atsidavimą ir didelę meilę šokiui ir papuošė vakaro karalienės galvą gėlių karūna, kaip meilės, stiprybės simboliu.

 

Aš džiaugiuosi, kad turiu tokį stiprų užnugarį“

Pasidžiaugdamas tradicijas puoselėjančio kolektyvo penkiolikos metų kelione į sėkmę ir pripažinimą, gimtadienio ir konkurso pergalės proga „Vajauną“ pasveikino LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius.

Kolektyvo šokėjus bei vadovę Savivaldybės administracijos vardu sveikino mero patarėjas R. Markūnas, dėkodamas už lietuviško šokio tradicijų puoselėjimą Lietuvoje ir įteikdamas Prienų rajono savivaldybės mero padėkas bei 1400 Lt čekį aprangai papildyti. Kolektyvui buvo įteikta ir LR Liaudies kultūros centro padėka.

Sėkmės, sveikatos, meilės vieni kitiems linkėjo visi į festivalį suvažiavę bei Prienų KLC kolektyvai. Kultūros ir laisvalaikio centro direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius paruošė staigmeną – milžiniškas gimtadienio tortas nusileido tiesiai į sceną.

Už sveikinimus, dovanas ir pabuvimą kartu festivalio sumanytoja ir pagrindinė organizatorė, kolektyvo, švenčiančio 15-ąjį jubiliejų vadovė L. Gediminienė dėkojo dalyviams, vadovams, dešimtą kartą festivalyje dalyvavusiems veiveriškiams, naujiems bičiuliams iš Marijampolės, vertinimo komisijai, žiūrovams, buvusiems „Vajauno“ šokėjams bei šokėjams veteranams: Anelei, Birutei, Janinai ir Stasiui, šokantiems jau penkiolikti metai, ir, žinoma, rėmėjams, kurie prisidėjo prie festivalio-konkurso kūrimo: LR Seimo nariams Andriui Palioniui ir Vytautui Kamblevičiui, bendrovėms „Wilara“, „Sotas“, „Osmedas“, „Aipek“, Prienų krašto muziejus, Jolantos Žilvienės IĮ, VšĮ „Meninė drožyba“, individualiems rėmėjams: dailininkei keramikei Aušrai Deltuvienei, Rasai Ruseckienei, vietinei žiniasklaidai.

„Aš džiaugiuosi, kad turiu tokį stiprų užnugarį“, – neslėpdama jaudulio sakė „Vajauno“ vadovė L. Gediminienė, pažadėdama žygiuoti su šokėjais ir toliau, įteikdama kiekvienam po simbolinį angelėlį, saugosiantį einant liaudies šokio puoselėjimo keliu.
Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close