„Draugų ratas kiTOKS: pažink-priimk-dalinkis“

Lapkričio 20 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje vyko kultūrinės edukacijos projekto „Draugų ratas kiTOKS: pažink-priimk-dalinkis“ rezultatų apibendrinimas ir spektaklio „Palangos Juzė“ premjera.

Į jaukią Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos palėpę – Vaikų literatūros skyrių susirinkusius mažuosius projekto dalyvius, mokytojus ir svečius pasveikino Lietuvos kultūros ministerijos iš dalies finansuoto kultūrinės edukacijos projekto idėjos autorė metodininkė Dalia Bredelienė.

Metodininkė prisiminė projekto užuomazgas ir tikslą artimesniam bendravimui ir įdomesnėms veikloms suburti bibliotekoje vaikus, ateinančius paskaityti, gal ir neturinčius, ką veikti namuose. Projektas prasidėjo susitikimais, veiklų aptarimais, planavimu. Organizatoriai kartu su vaikais buvo įsipareigoję, kad vykdydami projektą  sukurs lėlių teatrą, gamins lėles, mokysis vaidinti, skaitys Motiejaus Valančiaus „Palangos Juzę“ ir keliaus po Lietuvą.

Visi projekto organizatorių ir vykdytojų lūkesčiai išsipildė su kaupu. Su vaikais labai šauniai bendravo, stengėsi įtraukti juos į visas veiklas ir sudarė sąlygas gražiai bendrauti Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės Gražina Grigaliūnienė ir Zita…., daugiausia darbo įdėjo „Ąžuolo“ progimnazijos pradinių klasių mokytoja Rima Lyberienė ir Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos technologijų mokytoja Dalia Dragūnienė bei bibliotekos metodininkė D. Bredelienė. Biblioteka daugiausia bendradarbiavo su Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos ir Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro vaikais, keletą kartų buvo atvykę ir Prienų socialinių paslaugų centro tėvų klubo nariai.

Pasak D. Bredelienės, bendraudami tarpusavyje bei padedami suaugusiųjų per įvairias savęs pažinimo, kūrybines veiklas bei literatūros skaitymus, inscenizaciją vaikai mokėsi suprasti, kad kiekvienas yra KITOKS, bet tuo pačiu TOKS pats, kaip ir visi, todėl kiekvienas yra gerbtinas. Mokėsi vadovautis taisykle: „Pažink save ir kitus. Priimk visus tokius, kokie jie yra. Dalinkis tuo, ką įgijai pažindamas ir priimdamas“.

 

Projektas skirtas paminėti Tarmių metus

Baigiamosios šventės metu buvo prisimintas įžanginis projekto renginys – susitikimas su žinoma menininke, TV laidų vedėja, labdaros projektų organizatore, knygos „Lėlė“ autore Nomeda Marčėnaite. O Tarmių metams paminėti buvo pasirinktas Žemaitijos kraštas ir šio krašto tarme rašęs Motiejus Valančius bei plačiausiai žinomas jo kūrinys „Palangos Juzė“. Metodininkė D. Bredelienė savo pasakojimą iliustravo skaidrėmis, kaip vaikai, susirinkę bibliotekoje, skaitė „Palangos Juzę“, piešė šio kūrinio personažus, ruošėsi statyti lėlių spektaklį. Kad geriau pažintų Palangos Juzę, vasaros pradžioje projekto dalyviai vyko į kultūrinę edukacinę kelionę po Žemaitiją – M. Valančiaus gyvenimo ir kūrybos keliais. Pabuvojo Nasrėnuose – M. Valančiaus gimtinėje, kur senoje, dar mažojo Motiejuko laikais stovėjusioje klėtyje apžiūrėjo žemaitiškus buities daiktus, pasisėmė žinių, kurios praverstų statant lėlių spektaklį apie žemaituką Palangos Juzę. Klausėsi žemaitiškos tarmės, nes šia tarme reikėjo kalbėti spektaklio personažams.

Aplankė vaikai ir Palangą, kur pažiūrėti jūros Juzė buvo nuvežęs savo žmoną Domicę. Ne vienam, pirmą kartą atėjusiam prie jūros, prisiminė Domicės ištarti žodžiai: „Oi, Viešpatie Dieve, kaip tu didis esi, kurs tokius vandenis sutvėrei! Gerai tai sakote: „ Palanga – pasaulio pabanga“, kurios aš amžiui savo netariaus regėsianti“.

Susirinkę rugsėjį vaikai pradėjo įgyvendinti spektaklio sukūrimo idėją: piešė, lipdė, karpė, gamino lėles, statė teatro širmą. Ruoštis spektakliui, mokytis dainų, šokių, daugiausia padėjo mokytoja R. Lyberienė.

Mokytoja padėkojo bibliotekos darbuotojams už projekto sumanymą ir pakvietė visiems kartu pasidžiaugti rezultatu, kurį vaikai brandino gerą pusmetį. Pirmiausia pakvietė dar kartą pakeliauti projekto keliais Lietuvos žemėlapyje. Susirinkę mažieji ir suaugusieji pamatė, kokiu maršrutu keliavo projekto dalyviai, kur pabuvojo, ką pamatė kelionės metu.

Pradinių klasių mokytoja D. Dragūnienė papasakojo apie kūrybinį procesą – nuo logotipo kūrimo, raidelių formų paieškų iki Žemaitijos krašto žmonių gyvenimo, buities daiktų, trobų įsivaizdavimo ir analizės bei įprasminimo teatro scenoje.

Lėlių teatro spektaklyje kartu su pasakotoja, mokytoja R. Lyberiene, vaidino aktoriniais gebėjimais nustebinęs „Ažuolo“ progimnazijos mokinys Kristijonas Raibužis, o jam talkino vyresniųjų klasių mokinės Paulina, Laura ir Augustė.

Jaunuosius aktorius, projekto autorius, visus dalyvius ir partnerius pasveikino Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė. Ji padėkojo vaikams, kad buvo kartu, kad būdami tokie skirtingi sugebėjo bendrauti, skaityti, šokti, dainuoti. Direktorė įteikė padėkas ir dovanėles projekto partneriams: „Revuonos“ pagrindinei mokyklai, „Ąžuolo“ progimnazijai, Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centrui, mokytojoms, edukacinių užsiėmimų vedėjoms R. Lyberienei ir D. Dragūnienei, projekto iniciatorei metodininkei D. Bredelienei, jai talkinusioms Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkėms Gražinai ir Zitai.

Baigiamosios projekto šventės metu bibliotekos palėpė skambėjo nuo vaikiško juoko, kuriuo užsikrėtė ir suaugusieji. Gerų emocijų pasisėmė mažųjų tėveliai, ypač pirmą kartą tokiame renginyje apsilankę Prienų bendruomenės socialinio projekto dalyviai. Vaikai ne tik vaidino, bet ir parodė, kokių žemaitiškų šokių, žaidimų išmoko. Juos galima buvo palyginti su mūsų regiono choreografiniu folkloru ir kartu pasisemti idėjų kitiems renginiams.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close