Tikėjimo metams baigiantis: ar pamatysime Viešpaties veidą?

Ketvirtadienį susitikimas su Vilniaus Šventojo Kryžiaus bažnyčios rektoriumi kunigu Ričardu Doveika buvo numatytas Birštono bendruomenės namuose. Tačiau norintieji patekti į renginį čia netilpo, tad parapijos klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius geranoriškai pasiūlė visiems susirinkti bažnyčioje.

Svečią gausiai auditorijai pristatė Birštono muziejaus padalinio vadovė Roma Zajančkauskienė.

Kunigas R. Doveika pradėdamas pašnekesį „Tikėjimo metai – gyvenimo žingsniai“ apie besibaigiančius Tikėjimo metus paklausė: „Kodėl svarbus Tikėjimas, žygiuojant gyvenimo taku? Jis priminė, kad praėjusių metų spalio 11 d. buvo pradėti iškilmingai minėti popiežiaus Benedikto XVI paskelbti Tikėjimo metai, kurie truko nuo 2012 m. spalio 11 d. iki 2013 m. lapkričio 24 d. Tikėjimo metai sukuria poreikį iš naujo atrasti tikėjimo kelionę, susitikimą su Kristumi. Šie metai sutampa su dviem jubiliejais: II Vatikano Susirinkimo pradžios penkiasdešimtmečiu ir Katalikų Bažnyčios Katekizmo paskelbimo dvidešimtmečiu.

Pasak kunigo Ričardo, esame XXI amžiuje, apie kurį svajojome ir vyresnės kartos žmonės galvojo, kad gyvensime kaip rojuje. Esame laike, kuris buvo mistifikuotas. Tai turėjo būti kompensacija už praradimus – tremtį, sunkius karo ir pokario metus.

– Savo Tikėjimo šventes anais laikais šventėme tyliai, su uždengtais langais. Dabar esame amžiuje, kai galima visur nukeliauti. Tada kelionės į Šiluvą draudžiamos nebuvo, bet netikėtai tame rajone atsirasdavo gyvulių užkrečiamų ligų židinių ir lankymasis buvo ribojamas. Atrodo, turime dideles galimybes, bet vėl esame nelaimingi ir nepatenkinti, besiskundžiantys ir niurzgiantys. Kodėl taip yra? Tapome niurgzlių visuomene, nes tai yra madinga. Pavydime kaimynui, kad jis geriau gyvena, pavydime geresnio automobilio, namo ir kt. Juk negali džiaugtis, kad turi visko, ko reikia – būsi nesuprastas, išsiskirsi iš niurzgiančiųjų minios, – kalbėjo kunigas.

Kun. Ričardas aiškino, kas yra Tikėjimas. Pasak jo, išpažinti savo religiją vienas dalykas, o gyventi joje – kur kas daugiau. Šie metai ir buvo skirti tam suprasti. Juk kiekvienas tikintis žmogus yra pontifikas, kuris tiesia tiltą tarp dviejų nutolusių vertybių.

Savo kalboje kunigas paminėjo, kad pas mus ne visi žmonės gyvena tikėjimu, daugelis tik „sutvarko“ savo gyvenimą, stengdamiesi gyventi kaip visi: pakrikštyti, apvesdinti, palaidoti pagal krikščioniškus papročius.

– Reikia ne susitvarkyti gyvenimą, bet Tikėjimą įsileisti į savo gyvenimą ir juo gyventi, – tikino dvasininkas.

Kun. R. Doveika palietė labai svarbias savigarbos ir savivertės temas, kalbėjo apie buvimo savimi problemas ir apie santykius su mirusiais artimaisiais, dalinosi ir savo gyvenimiška patirtimi. Dažnam kyla klausimas: „Ar aš tikiu tą, kurį gerbiu, ar nuo kapo aš sugrįžtu gyventi ar toliau kasdien vis laidoju?

Bažnyčioje tvyrojo tyla, žmonės atidžiai klausėsi kunigo Ričardo žodžių. Tik ar visi jais patikėjo, ir išėję po šio pokalbio pasistengs gyventi kitaip, būti savimi, gyventi čia ir dabar, prisimindami greta esančius žmones, su kuriais reikia pasidalinti meile ir atidumu, dėmesiu.

Tikėjimo metai – tai kvietimas kiekvienam žmogui susimąstyti, ką reiškia tikėjimas man asmeniškai, kaip aš suvokiu save Bažnyčioje, kaip suprantu tuos tikėjimo slėpinius liturgijos šventime ir kaip atsiliepiu į tą Dievo dovaną savo gyvenimu.

Kristaus Visatos Valdovo mozaika, esanti Sicilijoje, Cefalù miesto katedroje, buvo pasirinkta kaip Tikėjimo metų ikona. Popiežius kviečia, žvelgiant į šią ikoną, kiekvienam iš mūsų atrasti Kristaus veide Tą, kuris yra vienintelis mano Išganytojas. Tegu šis Kristaus veidas lydi mus visus Tikėjimo metuose ir visoje mūsų gyvenimo kelionėje, kol susitiksime veidas į veidą su Tuo, kuris mus pašaukė į šį gyvenimą. Tik ar visi norime surasti tą Viešpaties veidą, ar norime atrasti save? Susimąstyti verčia ir ateinantis Advento laikotarpis. Kunigas Ričardas pastebėjo, kad ateina gruodis – visuotinės meilės demonstravimo mėnuo. Tik ar tai bus nuoširdu?  Ar pasikalbėję su savimi pamatysime Viešpaties veidą?

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close