Liepos pradžioje daugelis vaikštinėjančių krantine stebėjosi, kad toks lietingas oras, žemė permerkta drėgme, o Nemunas senka. Spėliones pradėjo sklaidyti pasigirdę Lietuvos hidrometeorologijos specialistų paaiškinimai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis praėjusį sekmadienį ir pirmadienį buvo užfiksuotas vandens debetas, mažesnis už gamtosauginį, t.y. pasiektas gamtosauginis vandens debetas. Nemune, ties Birštonu, vandens lygis gretinant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu sumažėjęs 30 cm.

Apie tai, kur dingsta Nemuno vanduo, pasidomėjau Alytaus aplinkos apsaugos departamente.

– Vasara lietinga, kitose Lietuvos upėse vandens lygis yra vidutinis, tik Nemune ženkliai sumažėjęs, nors į jį įteka vandeningos upės Merkys ir Verknė. Manome, kad čia yra žmogaus veiklos padariniai. Oficialios versijos neturime, tačiau tikėtina, kad tai yra dėl to, kad vandeniu pildomos Baltarusijoje statomos hidroelektrinės saugyklos. Šiuo metu paėmėme vandens mėginius įvairiose vietose, aiškinsimės, kokią įtaką vandens lygio sumažėjimas turi gyvajai gamtai, – sakė Alytaus aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Stasys Vanagas.

Spaudoje ir interneto svetainėse atsirado informacija, kad Baltarusijoje, prie Gardino, statoma hidroelektrinė ir šiuo metu Nemuno vandeniu užpildomi rezervuarai.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close