„Rožinio kaspino“ autobusėlis – vėl Birštone

„Rožinio kaspino“ autobusėlis su užrašu „Nedelsk“ pirmadienio rytą sustojo prie Birštono Carito bendruomenės namų. Onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ iniciatyva, vėl buvo suorganizuota moterų patikra dėl krūties vėžio.

Prie bendruomenės namų atėjo Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis‘ vaikučiai su savo auklėtojomis. Jie lankstė gerveles ir kaspinėlius, kuriuos įteikė pasitikrinusioms moterims.

Iš Kauno paliatyvios medicinos centro „Vita digna“ buvo atvykusios savanorės Evelina, Greta, Viktorija su vadove Irena Danieliene, kurios kalbėjosi su moterimis, dalijosi patirtimi ir patarimais. Čia pat buvo galima išbandyti laimę ir „Laimės šulinyje“. Prizus įsteigė J. Palionio paramos ir labdaros fondas bei projektas „Nedelsk“.

Vilniaus universiteto onkologijos instituto akušerė-ginekologė Julija Vitko visą dieną intensyviai dirbo tikrindama moteris. Iki 18 valandos pasitikrinti atėjo apie 100 moterų.

Pasak gydytojos, nors moterų atėjo daug, tačiau buvo ir tokių, kurios  atėjo pirmą kartą paragintos draugių ar kaimynių ir turėjo mažai informacijos apie krūtų vėžį. Kaip visada, patikrinus tiek daug moterų, buvo ir keletas atvejų, kurie sukėlė įtarimą ir gydytoja pasiūlė atlikti mamogramą.

Projekto „Nedelsk“ koordinatorė Beata Krapikaitė pastebėjo, kad apsilankymų skaičius priklauso nuo to, kokioje vietovėje vyksta patikra, kiek kartų jau buvusi „Rožinio kaspino“ komanda. Džiugu, kad moterų susidomėjimas ir rūpinimasis sveikata didėja. Tai daryti jas skatina vyrai, vaikai ir anūkai, tie, kurie jas myli.

Pakalbintos laukiančios eilėje moterys nurodė įvairias atėjimo priežastis.

Janina S. „Ateinu jau ne pirmą kartą. Juk čia puiki proga pasinaudoti tokia galimybe.“

Birutė K. „Pasitikrinti paragino dukra, kuri ateis vėliau. Nusiskundimų neturiu, bet kai pajausiu, gali būti per vėlu. Viena pažįstama pajutusi kažką negero krūtyje neskubėjo eiti pas gydytojus, tai dabar jau guli ligoninėje po operacijos. Sako, kad viskas bus gerai. Tokie pavyzdžiai taip pat paskatina susirūpinti savimi.“

Adelė K. „Atėjau pirmą kartą, bet vėl ateisiu, kai tik sužinosiu, kad vyksta patikra. Maloni gydytoja, atidžiai apžiūri.“

Danutė. „Negali nepasinaudoti proga, kai gydytojas beveik iki namų durų atvažiuoja. Nereikia nei siuntimo, nei laukti ligoninės koridoriuose. Esu dėkinga onkologinių ligonių klubo moterims ir pirmininkei Anelei Pyragienei, kad rūpinasi moterimis.“

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close