Šviesos ir žodžio šventė bibliotekoje

Lapkričio 11 dieną visose Lietuvos bibliotekose prasidėjo 16-oji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Šiaurės ir Baltijos šalyse vienu metu organizuojami skaitymai balsu, bibliotekų lankytojai kviečiami į parodas, viktorinas ir kitokius kultūrinius renginius. Šiais metais išrinkta skaityti balsu Šiaurės šalių autorių Ingos Borg (Švedija), Lanos Hansen (Grenlandija) ir Tarjei Vesto (Norvegija) kūriniai.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitę sudaro dvi dalys: skaitymas balsu vaikams „Auštant“ ir skaitymas balsu suaugusiesiems „Temstant“.

Į Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyrių pirmadienio rytą atėję  gimnazijos 6 klasės mokiniai su mokytoja Iveta Montvydiene skaitė Grenlandijos rašytojos Lanos Hansen „Sila. Istorija apie klimato kaitą“, žiūrėjo filmuką apie rašytojos Lingred muziejų, o taip pat kalbėjo apie skaitytas Šiaurės šalių rašytojų knygas.

Antradienį, lapkričio 12 dieną, į rytmetį „Žiema su Plupu“ atkeliavo Birštono vaikų lopšelio darželio Kačiukų ir Bitučių grupių auklėtiniai. Vaikučiai domėjosi, kokios knygelės skirtos patiems mažiausiems skaitytojams, jiems taip pat buvo skaitomi tekstai, o vėliau smagiai žaidžiami žaidimai.

Po pietų bibliotekoje vyko smagi viktorina vyresniems mokiniams „Šiaurės šalys ir kitos įdomybės“, kurią vedė  Monika Leščinskaitė. Žaidime dalyvavę 3 komandos  varžėsi, kurie daugiau žino ne tik apie Šiaurės šalių rašytojų kūrybą, bet ir apie kitus įdomius dalykus. Jauniesiems skaitytojams ir bibliotekos lankytojams talkino bibliotekininkės Nijolė Raiskienė ir Ingrida Vaitkevičienė.

Trečiadienį Birštono viešosios bibliotekos vaikų skyriaus sienos pasipuošė meno mokyklos mokinių sukurtais paveikslais – iliustracijomis pagal skaitytus kūrinius  „Sila. Istorija apie klimato kaitą“ ir „Žiema su Plutu“. Vaikams kurti iliustracijas padėjo ir patarė mokytojai Eglė Janušaitienė, Remigijus Janušaitis, Rasa Mekionienė ir Laima Petraškienė. Parodą mokiniai dar papildė ketvirtadienį, o vėliau visi kartu aptarė savo darbelius.

O penktadienį Birštono viešojoje bibliotekoje vaikai susitiko su dailininke Eugenija Ivaškevičiūte ir visi kartu piešė piešinius apie artėjančią žiemą „Žiema Lietuvoje, žiema Šiaurėje“.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė yra Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ federacijos projektas, kuriuo siekiama skatinti domėjimąsi Šiaurės šalių rašytojų kūryba ir žmonių gyvenimu, propaguoti jų literatūrą Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kituose regionuose.

Šiais metais plakatą „Žiema Šiaurėje“ sukūrė menininkas Esben Haneefelt Kristensen. Jo kūrinyje atsispindi Šiaurės gamtos įvairovė. Detalių gausa atsiskleidžia tarsi žiūrint pro rakto skylutę: šiaurietiškos žiemos grožis ir kraštovaizdis, ant ledkalnio vaikštantis baltasis lokys, lakstantys žvėrys ir skraidantys laisvi paukščiai.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Baltijos šalyse rengiama nuo 1998 metų. Kiekvienais metais atrandama naujų temų, naujų rašytojų, kurie įdomūs ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close