Poetės žodis – iš širdies į širdį

„Tik žmogus, kurio siela begalinė ir kuris pasaulį mato daugiau širdimi, negu akimi, gali rašyti tokias eiles“, – pristatydama Veiverių krašto poetę Janiną Venckūnienę ir antrąją jos eilėraščių knygą „Svajos vedina“ sakė viena iš poetės knygos pristatymo sumanytojų, organizatorių ir jo vedėja Daiva Venclovienė.

Akivaizdu, kad veiveriškiai laukė dar vienos Janinos knygos, nes slapčia tikėjosi, kad negali nerašyti žmogus, turintis rašančią sielą. Todėl taip gausiai ir susirinko į Veiverių šaulių namuose vykusias Veiverių krašto poetės, buvusios bibliotekininkės Janinos Venckūnienės antrosios knygos sutiktuves. Knyga „Svajos vedina“ išleista 300 egzempliorių tiražu. Ji turi tarptautinių standartų ženklinimus, kurie atspindi išliekamąją knygos vertę.

Tvardydama jaudulį ir žvelgdama į pilną salę žmonių su gėlėmis, knygos autorė kuklinosi nesanti nei poetė klasikė, nei labai garsus žmogus, kad sulauktų tokio dėmesio. Pasak jos, jei ne geros valios žmonės ir daugiausia prisidėjęs LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius, knyga nebūtų pasirodžiusi, nes išleisti knygą šiais laikais kainuoja labai brangiai. Šios knygos leidybą finansavęs Seimo narys leido jai pasvajoti ir apie kitą eilėraščių rinkinį, kuriam lėšų tikisi surinkti, pardavusi knygas. Kompiuteryje prirašyta eilėraščių dar kelioms knygoms, kurias, jei nepristigtų jėgų ir rastų rėmėjų, J. Venckūnienė būtinai išleistų.

Poetė širdingai padėkojo Seimo nariui, knygos dailininkei, Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos mokytojai Violetai Perštialienei, D. Venclovienei, kaimynei, artimai draugei, padedančiai žengti per gyvenimą nesuklumpant, ir savo vaikams, kuriems daug kartų teko važiuoti į spaustuvę Kaune, derinti su leidyba susijusius formalumus. Dėkojo visiems bičiuliams, seniūnijos, bendruomenių nariams ir svečiams, susirinkusiems į knygos pristatymą.

J. Venckūnienės eilės nuoširdžios, šildančios darganotą vakarą ir paguodžiančios, kai neramu, kai reikia atsakymo į klausimus. Taip apie jas atsiliepė poetę sveikinusieji draugai bei svečiai. Seimo narys V. Kamblevičius žvelgdamas į poetę sakė matąs kūrybingą, ambicingą, tvirtą poziciją turinčią asmenybę ir nuoširdžią moterį, mylinčią žmones, jiems padedančią, pasidalijančią patirtimi.  „Kūrybai reikia ne tik gražių minčių, bet ir gebėjimo jas sklandžiai sudėlioti. Visa Janinos knyga persmelkta jausmais, kiekviena mintis išgyventa, išplukdyta iš asmeninės patirties“, – savo mintimis pasidalino V. Kamblevičius linkėdamas ir toliau garsinti savo kraštą kūrybiniais darbais.

Tiek dėmesio, gėlių, nuoširdžių, šiltų apkabinimų ne dažname renginyje gali išvysti. J. Venckūnienę sveikino ir daug sveikatos, geros kloties kūrybiniuose darbuose bei asmeniniame gyvenime linkėjo Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų rajono skyriaus pirmininkė Dalytė Raslavičienė, Veiverių krašto tarybos narys Cezaras Pacevičius su šeima, krašto bendruomenių atstovai, kolegos bibliotekininkai, Veiverių ir Skriaudžių mokyklų mokytojai, vietos įstaigų ir organizacijų atstovai, jaunystės draugės, bičiuliai.

Knyga sudaryta iš aštuonių skilčių, padalijančių gyvenimą ir išgyvenimus tam tikrais periodais. Daug vietos skirta mamai ir vyrui, neužmiršti ir visada šalia buvę draugai. Daug jų atvyko pasveikinti knygos autorės su naujuoju kūriniu. Pirmąją knygą, kuri buvo išleista Lenkijoje, padėjo išleisti Rasos ir Aloyzo Juocevičių šeima. Visos šeimos vardu pasveikinusi draugę R. Juocevičienė pasidžiaugė, kad Janina iš mažo kūrybinio spindulėlio išaugo į išsipildžiusias svajas, palinkėjo jai nepritrūkti rėmėjų išleisti kitoms eilėraščių knygoms. Draugė iš Veiverių sakė laikanti Janinos knygą šalia Popiežiaus portreto, o jos eilėraščiuose randanti nusiraminimą ir paguodą sunkiais gyvenimo momentais. Gražius prisiminimus atplukdė draugių Danutės Daunorienės ir J. Venckūnienės sudainuota daina, mokytojos Sinkevičienės ir jos dukrų Alinos bei Juditos sveikinimai.

Ne tik pas knygos autorę, bet ir pas ilgametę draugę į jos šventę atvyko ir Seimo nario V. Kamblevičiaus padėjėja, buvusi švietimietė Loreta Jakinevičienė. Ji poetę apibūdino kaip paprastą, mielą žmogų. „Jūsų paprastumas ir nuoširdumas suvedė ir mus. Kartu prisilietėme prie bendruomenės veiklos, prie tų žmonių, kurie, vedini kilnių tikslų, svajų, veda ir kitus žmones, tikėdami, kad darant gerus darbus galima nuoširdžiai pasibelsti į kiekvieno žmogaus širdį“, – sakė L. Jakinevičienė, padėkodama J. Venckūnienei už patarimus kuriant bendruomenę, dirbant laikraščio redaktore, bei kitas gyvenimiškas pamokas.

„Žmogus – tarsi visata. Ir jame reiškiniai – kaip visatoje: potvyniai, atoslūgiai, liūtys, saulėtos ir niūkios dienos. Esi talentinga, nes žodžius iš visatos surenki į širdį ir ja daliniesi su kitais. Ir mes skaitysime širdimi“, – pažadėjo mokytoja Salomėja Tamošaitienė

„Būk sveika ir laiminga, nes mylima jau esi“, – kartu su šiltais sveikinimais palinkėjo Janinos kolegė, poetinio žodžio puoselėtoja mokytoja Alvyra Sventickienė.

To poetei, mamai, močiutei, uošvei linkėjo ir vaikai Lina ir Vilius, marti Oksana, žentas Rolandas, anūkai Vesa ir Valius. Anūkė Vesa močiutei skyrė keletą jaudinančių muzikinių sveikinimų: pritardama kanklėmis atliko suvalkietiškas liaudies dainas.

Knygos iliustratorė V. Perštialienė buvo viena iš pirmųjų perskaičiusių J. Venckūnienės knygą ir paklausiusi, ar Janina nebūsianti įsimylėjusi. „Taip, įsimylėjusi, patvirtinusi Janina. Gyvenimą“. Ši meilė spindėjo poetės akyse ir stebint susirinkusiuosius prie jaukiai papuoštų stalelių, žvakių šviesos, ir skaitant eiles jauniesiems skaitovams, gerbėjams, klausantis A. Kučingio meno mokyklos mokytojo ir mokinių atliekamos muzikos ir ypač pačiai skaitant eiles. Versdama knygos lapus, lyg glostytų kūdikius, ji skaitė ir mintinai deklamavo savo eiles,  parašytas iš širdies į širdį. Kitaip, anot Janinos ir ją pažįstančiųjų, turbūt nemokanti, nes visi eilėraščiai gimę iš gyvenimo patirties, ne vienerius metus lydėjusio skausmo, nusivylimų, vilties, meilės, ilgesio…

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close