Lapkričio 6 d. Birštono Carito bendruomenės namuose vyko onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ ataskaitinis susirinkimas. Jame dalyvavo ne tik šio klubo nariai, bet ir Savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė, Alytaus VšĮ „Tėviškės namai“ savanorių centro vadovas Eimantas Balaika, POLA asociacijos direktorė Kristina Bertulienė, POLA asociacijos projektų koordinatorė, Alytaus „Tėviškės namai“ savanorė Jolita Vyšniauskienė, Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė, Birštono sanatorijos „Tulpė“ direktorės pavaduotoja Aušra Mituzaitė bei kai kurių visuomeninių organizacijų atstovai.

Prasmingais poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais šį susibūrimą pradėjo onkologinių ligonių klubo pirmininkė Anelė Pyragienė, pakvietusi Tylos minute pagerbti šiais metais išėjusius Anapilin savo draugus. Vėliau pirmininkė priminė klubo narių nuveiktus darbus, suorganizuotas akcijas, dalyvavimą konferencijose, mugėse, parodose.

Nesvarbu, kad dažnai jie girdi tariamą žodį „vėžys“, jie išmoko gyventi su šia liga, džiaugtis nauja išaušusia diena, mokytis ir tobulėti, keliauti. Nesvarbu, kad išgirdusieji tą diagnozę atsiduria vieni akistatoje su liga, kad dažnai girdi, jog trūksta gerų vaistų (kompensuojamų). Nepaisant visų žmogaus teisių direktyvų, susirgęs žmogus pasijunta bevertis: trūksta lėšų gydymui, ligonis išleidžiamas nepasveikęs, atbuvęs tik privalomą lovadienių skaičių. Pasak pranešėjos, tai rodo, kiek vertinamas žmogus ir jo gyvybė, tai rodo jo santykį su valstybe.

Nepaisydami negatyvių dalykų, onkologiniai ligoniai buriasi į klubus, asociacijas ir nori būti išgirsti, jie nori ne kažkur skubėti, o gyventi čia ir dabar. Klubo nariai nesiskundžia, tik supranta, kad be jų pačių niekas daugiau ir nepadės. Klube susitinka ir dalinasi informacija apie savo ligą su likimo bendrakeleiviais, vyksta į konferencijas ir seminarus, keliones, koncertus. O kada žmogus gyvena aktyvų gyvenimą, mažiau galvoja apie ligą.

A. Pyragienė pažymėjo, kad jiems daug padeda Savivaldybė, parapijos klebonas monsinjoras Carito pirmininkas Jonas Dalinevičius, iš įvairių fondų gauna labdaros drabužių, vaistų, higienos priemonių. Kad ir kaip sunku būtų, aplink yra gerų žmonių, suprantančių ir ištiesiančių ranką. Dvasinė pagalba sergantiesiems onkologinėmis ligomis yra taip pat svarbi, kaip ir medikamentai. Birštono onkologinių ligonių klubo nariai turi galimybę pasikviesti gydytojus paskaityti paskaitą, pakonsultuoti, gauti psichologo pagalbą. Klubo pirmininkė pasidžiaugė, kad jiems savo patarimais padeda ir Kauno paliatyviosios pagalbos grupė. Yra rėmėjų ir Birštone, kurie neatsisako  pagelbėti ir paremti renginių metu, įsteigia prizus, padovanoja vienokių ar kitokių reikalingų dalykų. Geru žodžiu buvo paminėta UAB „Ernas“, picerija, prekybos centras „Norfa“, R. Kaminskienės vaistinė ir kt. Vyksta labai malonus bendravimas su Birštono vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ vaikučiais, su gimnazijos mokiniais bei įvairiomis visuomeninėmis organizacijomis.

Su pasididžiavimu klubo pirmininkė kalbėjo apie mažus, bet prasmingus darbus. Štai šiemet garsino Birštono vardą, kai dalyvavo LR Socialinės ir darbo ministerijos organizuotoje parodoje – mugėje ir gavo pačios ministrės Algimantos Pabedinskienės padėką.

A. Pyragienė pažymėjo, kad ir ateinančiais metais numatyta daug ir įvairių renginių, netgi yra minčių Birštone surengti Lietuvos onkologinių ligonių konferenciją su gražia vakarone. Gyvenimu ir kiekviena diena reikia džiaugtis, nes tai Likimo dovana.

Susirinkusiuosius į ataskaitinį susirinkimą sveikino Birštono sanatorijos „Tulpė“ direktorės pavaduotoja A. Mituzaitė, palinkėdama sulaukti dar vienų metų, šiltos žiemos, geros sveikatos. Savo ir sanatorijos direktorės vardu pakvietė kreiptis, jeigu reikia pagalbos.

„Bočių“ bendrijos pirmininkės pavaduotoja Aldona Milda Valatkienė irgi džiaugėsi, kad klubas „Viltis gyventi“ gyvena aktyviai ir prasmingai, o toks gyvenimo tempas slopina ligą.

Pasak A. M. Valtakienės, mokomės, tobulinamės, kad padėtume silpnesniam už save. Bet koks kabinimasis į gyvenimą visų pirma yra pagalba sau. O nuo likimo kirčių nesame apsaugotas nė vienas.

Apie laiku ištartą paguodos žodį, apie dvasinį palaikymą kalbėjo buvusi gydytoja, sveikos gyvensenos klubo „Šilagėlė“ narė Stasė Belickienė. Ji akcentavo, kad tiek sveikam, tiek ligoniui yra labai svarbus bendravimas ne tik vieno su kitu, bet ir su Dievu, nes tai aukščiausia ir galingiausia jėga, mums padedanti sunkiausiu gyvenimo momentu.

Sveikinimo žodį tarė ir Birštono sanatorijoje besigydanti Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologinio centro direktorė Aldona Kerpytė, pastebėdama, kad onkologinio klubo nariai stiprūs vienybėje ir veikloje. Anot jos, gera būti kartu visiems su Dievu, nes jis lydi džiaugsme ir skausme. Ji taip pat padėkojo visiems žmonėms, prisidėjusiems prie šio centro statybos, pirkdami „plytą“, ir pakvietė kreiptis pagalbos, kai tik reikės.

Onkologinio klubo narius pasveikino ir diabeto klubo „Versmė“ pirmininkės pavaduotoja Alma Sinkevičienė.

Apie Alytuje veikiantį VšĮ paliatyviosios pagalbos ir globos centrą „Tėviškės namai“ kalbėjo jų vadovas Eimantas Balaika. Čia dirba daug savanorių, norinčių ir galinčių padėti ligoniams oriai ir kokybiškai baigti gyvenimo kelią. „Tė­viš­kės na­muo­se“ savanoriams nuo­lat ak­cen­tuo­ja­ma, kad pa­lia­ty­vio­sios pa­gal­bos tiks­las yra pa­gel­bė­ti ser­gan­čiam sun­kia li­ga žmo­gui ir jo ar­ti­mie­siems iš­lai­ky­ti ge­riau­sią įma­no­mą gyvenimo ko­ky­bę, spren­džiant fi­zi­nes, psi­cho­lo­gi­nes bei dva­si­nes pro­ble­mas.

Savo veiklą pristatė ir pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) direktorė Kristina Berulienė, pasidžiaugdama, kad asociacija plečiasi, įstoja naujų narių, kad išleistas leidinukas ir praktinis vadovas apie onkologines ligas „Pažinkime vėžį be pirminio židinio“.

Šiame buklete pateikiama informacija apie onkologinę ligą, kurios pirminis židinys yra nežinomas, o pavadinimas trumpinamas iki trijų raidžių – BPŽ vėžys. Leidinuke pateikiami atsakymai į daugybę kylančių klausimų, o taip pat ir kaip padėti suvaldyti kylančius jausmus.

POLA projektų koordinatorė, Alytaus „Tėviškės namų“ savanorė Jolita Vyšniauskienė pasakojo apie POLA nuolaidų kortelę. Šios kortelės įsteigimo tikslas –padėti onkologiniams ligoniams, kad jie neliktų vieni. Nuolaidų kortelė suteikia galimybę asmenims, sergantiems onkologine liga, naudotis partnerių teikiamomis nuolaidomis bei privilegijomis ir aktyviai dalyvauti lojalumo programose. POLO nuolaidų kortelė yra vardinė, ja naudotis turi teisę tik tas asmuo, kurio vardu ji išduota. Tokias korteles galima gauti pas geros valio ambasadorius (Birštone – A. Pyragienė), parašius prašymą ir užpildžius anketą.

Birštono savivaldybės merės pavaduotojas pasveikino klubo narius, pasidžiaugė jų gražia ir prasminga veikla, palinkėjo geros sveikatos ir stiprybės, o taip pat pažadėjo, kad ir ateityje Savivaldybės taryba padės pagal galimybes.

Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė kalbėjo, kad gyvenimas yra dovana ir juo reikia džiaugtis kasdien: „Žmogaus dvasinės galimybės ir resursai neišsemiami, tad niekur neskubėkime, o gyvenkime“.

Baigiantis renginiui klubo pirmininkė A. Pyragienė ir V. Petkevičienė pasveikino klubo narius, šiais metais švenčiančius jubiliejinius gimtadienius.

Susirinkusiesiems nuotaikingą programėlę pateikė Birštono gimnazijos 3a klasės mokiniai ir jų mokytoja Marytė Chadakauskienė.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close