Tekstilės paroda „Laiko ženklai“

Penktadienį sakraliniame muziejuje lankytojams buvo pristatyta įspūdinga Kauno tekstilininkių grupės „ESAME“ paroda „Laiko ženklai“. Abiejose antro aukšto salytėse iškabinti įdomūs ir sudėtingi moterų kūriniai.

Apie projektą „Kitokia tekstilė“ ir grupės „ESAME“ susikūrimą bei veiklą pasakojo Birutė Sarapienė.

Tekstilės dailininkių grupė susikūrė 2006 metais tekstilininkės Zinaidos Irutės Dargienės iniciatyva. Kaip sakė B. Sarapienė, į grupę susibūrė profesionalios tekstilininkės, norinčios ir galinčios rengti parodas. Kaip tik šis noras ir buvo varomoji jėga. Autorių darbuose vyrauja klasikinė tekstilė, nes daugelyje parodų jau buvo pastebimas virsmas į medijų meną. Grupės „ESAME“ tikslas – kuo daugiau žmonių supažindinti su tekstilės menu, rengti parodas ir lavinti parodų lankytojų skonį. Dėl to iš didmiesčių parodų salių moterys savo kūrybos darbus perkelia ir į provinciją, mažesnius miestelius.

Tai nereiškia, jog šiuolaikinio meno reiškiniai (objektai, instaliacijos, „skaitmeniniai“ kūriniai, etc.) dailininkėms yra svetimi. Tokį dvilypumą lemia grupės sudėtis – jos autorės priklauso įvairioms kartoms bei tekstilės mokykloms, turi skirtingų kūrybinių interesų. Dailininkių įkvėpimo šaltiniai – visa, ką galima pasisemti iš praeito laiko ir šiandienos: nuo baltiškosios mitologijos fragmentų iki avangardo apraiškų. Nenuostabu, kad grupės parodose matoma tekstilės krypčių, technikų ir technologijų kaita. Vis dėlto dominuoja tradicinė ar modernizmo estetikai prijaučianti tekstilė, akcentuojanti formos ir atlikimo, nuotaikos ir jusliškumo svarbą,“ – rašo menotyrininkė Kotryna Džilavjan apie šių kūrybingų moterų susivienijimą.

Kiekvienas darbas vertas dėmesio. Kyla klausimas, kaip tai padaroma. Kai paaiškina tekstilininkė, atrodo, kad visai nesunku, bet pirmiausia reikia sumąstyti, kokį rezultatą nori gauti.

– Mūsų kūryboje vyrauja įvairios temos: Vanduo, Žemė, plėtojamas ekologinis motyvas, kuriami tekstilės paveikslai ar kūriniai gerbiamiems ir žinomiems asmenims. Pernai Maironiui skirta paroda buvo eksponuota Kauno pilyje. Tekstilės gaminiai buvo ilgi, lyg juostos, siekė iki 4 m ilgio. Čia, sakraliniame muziejuje, jų visų nematyti, nes susukti į rulonus. Vystant šią temą kiekviena grupės narė dirbo savo technika, visas vienijo tik ta pati tema. Mes norime žmonėms parodyti tikrą tekstilę, o ne bendrą meną, – sakė Birutė Sarapienė.

Papasakojusi apie kiekvienos kūrėjos darbą, B. Sarapienė iššifruoja ir grupės „ESAME“ pavadinimą. Jis reiškia: Entuziastų sąjunga atvirose meno erdvėse.

Parodos atidaryme dalyvavo 4 tekstilininkės, nors jų grupėje yra net 24. Tiesa, aktyviai parodose dalyvauja 13-14 moterų.

Birutė Sarapienė studijavo Vilniaus dailės akademijoje, tekstilės fakultete. Dabar ji dirba dėstytoja Kauno kolegijoje J. Vienožinskio menų fakulteto studijos vadove, turi docento laipsnį. Ji yra surengusi daug ir svarbių autorinių parodų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Yra pelniusi ir garbingų apdovanojimų. 2010 m. jai įteiktas diplomas „Už tekstilinę praeities ir dabarties jungtį“ IV Lietuvos tekstilės meno bienalėje „Jungtys“.

Savo kūrybos darbus pristatė Danguolė Bučelytė Čechavičienė, Genovaitė Sasnauskienė ir Liucija Kudžmienė.

D. Bučelytė Čechavičienė yra baigusi Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institutą, kur įgijo dailininkės tekstilininkės kvalifikaciją. Birštoniečiams ši autorė jau šiek tiek pažįstama iš 2001 m. surengtos tekstilės darbų parodos Birštono viešojoje bibliotekoje. Su kitomis „ESAME“ grupės narėmis 2010 m. buvo surengusios tapybos ant šilko parodą „Vasaros prisiminimai“ Kazlų Rūdoje, 2004-2012 m. vyksta kasmetinės parodos „Atgimimas“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, o nuo 2009 metų – kasmetinės grupės parodos „Geriausias metų kūrinys“ Kauno paveikslų galerijoje, rengiamos parodos Motinos dienai.

Genovaitė Sasnauskienė yra kilusi iš Prienų rajono. Ji irgi baigusi Vilniaus dailės akademiją, yra diplomuota tekstilininkė. Jos surengtų parodų sąrašas ilgas, o svarbiausias apdovanojimas – 2007 m. LDS Kauno skyriaus specialus prizas parodoje „Geriausias 2005-2006 metų kūrinys“.

Įdomiausia buvo susipažinti su Liucija Kudžmiene, kuri pasisakė vilkinti prieš 18 metų iš kaklaraiščių pasisiūtą švarką. Beje, tik viena ponia Liucija šioje grupėje nėra tikra tekstilininkė. Baigusi S. Žuko dailės technikumą ji įgijo drabužių dizainerės profesiją. Daug metų dirbo meno dirbinių įmonėje „Žilvitis“, Kauno Dailės kombinate, kur siuvo ir siuvinėjo tautinius drabužius. Nuo 1985 m. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno skyriaus narė. Laisvalaikiu visą gyvenimą kūrė tautinius drabužius ir žaislus iš lino, taip pat ir lėles, kurias rengdavo tautiniais drabužiais. Jos lėlių tautiniai drabužiai atitinka visus šiam žanrui keliamus reikalavimus ir pasižymi autentiškumu.

Muziejininkė Daiva Valatkienė apgailestavo, kad jos lėlių paroda neapsilankė Birštone Tarmių metais. Bet tam tikriausiai atsiras ir daugiau progų. Ponia Liucija eksponuoja labai įdomius savo kūrinius iš skiaučių. Vienas darbas ypač visus žavėjo tikroviškumu – iš medžiagos išlankstytas origamis (kaip ir lankstiniai iš popieriaus) priminė tikrų tikriausius šokoladinius saldainius.

Kalbėdama apie savo kūrybą p. Liucija pastebėjo, kad jai tai kaip narkotikas. Pasak jos, kiti serga depresija, o ji neturi kada. Juk lankstiniai užima labai daug laiko. Meną reikia ne suprasti, o jausti.

Susirinkusieji į susitikimą su tekstilininkėmis buvo patenkinti, galėdami pamatyti sakraliniame muziejuje tokią puikią parodą. O menininkėms Birštonas pasirodė labai svetingas, muziejaus erdvėje jų kūriniai sušvito kitomis spalvomis.

Už puikią parodą ir jos pristatymą dėkojo laikinai muziejaus direktoriaus pareigas einantis Vytautas Kuzmickas ir Birštono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Vida Gadliauskienė.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close