Valdantieji ir opozicija turėtų dirbti solidariai

Praėjus keletui dienų po rajono savivaldybės valdančiųjų spaudos konferencijos, atsakomąją konferenciją surengė Prienų rajono savivaldybės tarybos opozicinių partijų atstovai. Jų manymu, metai iki kitų savivaldos rinkimų – atsakingas periodas, tad tiek pozicija, tiek opozicija visas jėgas turėtų skirti konstruktyviam darbui, planavimui, racionaliam lėšų paskirstymui bei  taupymui.

 

Skolos „Prienų šilumos tinklams“ viršija skolas „Prienų energijai“

Opozicijos lyderės Rimos Zablackienės teigimu, finansiniai metai eina į pabaigą, reikia galvoti, kaip užbaigti šiuos metus ir racionaliai suplanuoti kitų metų biudžetą. Pasidžiaugusi, kad už 9 šių metų mėnesius biudžeto pajamų planas buvo viršytas 670 tūkstančiais litų ir darbuotojai neliks be atlyginimų, Tarybos narė pabrėžė, jog atlyginimų darbuotojams užtikrinimas ir toliau turi išlikti savivaldybės prioritetu.

Opozicijai kelia nerimą didelis savivaldybės įstaigų įsiskolinimas šilumos tiekėjams – UAB „Prienų energija“ ir AB „Prienų šilumos tinklai“. Apie 700 tūkst. Lt įsiskolinimas savivaldybės šilumos įmonei, viršijantis ir įsiskolinimą „Prienų energijai“ galėjęs susidaryti dėl to, kad didesnis dėmesys buvo skiriamas atsiskaitymui su „Prienų energija“, kuri bet kada gali kreiptis į teismą dėl įsiskolinimo. „Šiuo metu skola šilumos tiekėjui siekia per pusę milijono litų, o skolą dar norima apauginti delspinigiais ir netesybų mokesčiais, ką UAB „Prienų energija“ ir daro. Nors pirmos instancijos teismas „Prienų energijos“ ieškinius tenkino, Savivaldybė juos apskundė aukštesniam teismui, tačiau teismai tęsiasi, o skola lieka. Gelbsti tik tai, kad prasidėjus šildymo sezonui įstaigų sąskaitos nebus areštuotos. „Prienų šilumos tinklai“, kaip Savivaldybei, valdančiai kontrolinį akcijų paketą, pavaldi įstaiga, į teismus neduoda, tačiau ji gali ir pati paskęsti, nes kuro turi tik iki gruodžio mėnesio“, – kalbėjo R. Zablackienė, vildamasi, jog valdančioji dauguma sugebės išlipti iš šitos situacijos, ir šildymo sezonas įstaigose nebus nutrauktas.

 

„Biokatilinės statybos projektas kol kas kelia abejones“

Opozicijos spaudos konferencijos organizatoriai, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Vytautas Kamblevičius, Tarybos kontrolės komitetui priklausanti R. Zablackienė stebėjosi, kodėl du kartus biokatilinės statybos viešųjų pirkimų konkursą vykdžiusiai Savivaldybei įsibėgėti nepavyko, o šios funkcijos buvo perduotos bendrovei „Prienų šilumos tinklai“, kodėl valdantieji atvirai nekalba apie priežastis, dėl kurių pavasarį žlugo viešųjų pirkimų biokatilinės statybai konkursas. Anot V. Kamblevičiaus, biokatilinės statyba be dešimties milijonų neįvyks, tačiau bijoma kompetentingų specialistų, Prienų bendruomenės narių, su kuriais galima būtų pasitarti.

Pratęsdama bendrapartiečio V. Kamblevičiaus mintis, L. Jakinevčienė atsargiau vertino galutinę biokatilinės statybos kainą, nes, pasak jos, oficiali informacija dar nepaskelbta. „Vertinti bus galima tada, kai bus gautas vertinimas, palygintos sąlygos, skirtumai, kokia būtų situacija, jei viešieji darbų rangovo pirkimai būtų vykdyti praėjusiais metais, ir kokia po šių pirkimų. Daugiausia nukentės Prienų miestas, kuriame daugiausia vartotojų. Reikia pasidomėti, kokios planuojamos investicijos, nes 2010 m. projektas labai senas ir reikės labai gerai pasverti, ar lėšos panaudotos racionaliai. Tikimės, kad šilumos kaina vartotojams sumažės“, – kalbėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininko pavaduotoja L. Jakinevičienė.

Opozicijos lyderę R. Zablackienę stebino, kad Kontrolės komiteto posėdyje dalyvavusi „Prienų šilumos tinklų“ direktorė negalėjo įvardinti katilinės statybos projektinės vertės, nusakydama ją tik apytiksliai – apie 7,5 milijono (be PVM) litų. Esą iki lapkričio 30 d. „Prienų šilumos tinklai“ turi pasirašyti sutartį su LVPA dėl 2,6 milijono litų paramos. Dar 3,5 milijono Savivaldybė leido įmonei skolintis. Kur gauti dar kelis milijonus ar daugiau, niekas negalėjo pasakyti. Pasak R. Zablackienės, akivaizdu, kad be Savivaldybės pagalbos šis projektas neišsivers. Tačiau kaip Savivaldybė pajėgs padėti, kai jai ir pačiai labai sunku? Kaip paaugusi pirkimo kaina atsilieps šilumos kainai gyventojams? Buvo kalbama, jog atliekami skaičiavimai, tačiau kalbos apie planuojamą kainą vyksta jau metai laiko, o rezultato jokio. „Tai verčia rimtai abejoti. Kai planuojamos tokios didelės investicijos, klausimai ir atsakymai turi būti labai aiškūs ir konkretūs. Kol kas šis projektas įneša vien tik abejones“, – susirūpinusi kalbėjo R. Zablackienė. Nors šiuo metu vyksta paraiškų vertinimai, džiuginančių naujienų, vargu, ar galima tikėtis. „Reikėtų visiems Tarybos nariams ar visų Taryboje esančių partijų skyrių pirmininkams, vadovams susėsti prie bendro stalo diskusijai. Ne laikas ir ne vieta „šaudyti vieniems ant kitų“ – jūs nesiūlėte, mes nedarėm, o rimtai diskutuoti, nes galutiniai sprendimai guls ant gyventojų pečių. Kai Prienų šilumos ūkis buvo perduotas UAB „Energijos taupymo centras“ (2000 m. – red. past.), o po konkurso – jo dukterinei įmonei UAB „Prienų energija“, skola buvo apie keturis milijonus litų. Iki šiol skola neišmokėta. Kada išmokėsime dešimt milijonų? Juolab, kad vartotojų nedaugėja, vartojimas dar sumažės dėl namų renovacijos. Projektas buvo rengiamas neprognozavus tokios sparčios daugiabučių namų renovacijos, todėl reikėtų įvertinti, ar jis atitinka nūdienos reikalavimus. Pavyzdys – Statybininkų g. 19 namas, kuris suvartoja 50 proc. mažiau šilumos energijos“, – pabrėžė viena iš spaudos konferencijos organizatorių.

Kontrolės komitete buvo nagrinėtas ir klausimas dėl balbieriškiečių Ručių kreipimosi į merą, Savivaldybės tarybos narius bei Kontrolės komitetą dėl Savivaldybės tarybos patvirtinto sprendimo paimti valstybinį žemės sklypą visuomenės poreikiams. Anot R. Zablackienės, Ručiai nuogąstauja, kad žemės sklypą galimai bando kažkas pasisavinti, bet iki šiol sklypas nesuformuotas, nėra kadastrinių matavimų, todėl niekas negali atsakyti, kokios yra žemės sklypo ribos. Kontrolės komitetui buvo pasiūlyta priimti sprendimą ir pasiūlyti merui, kad formuojant ateinančių metų biudžetą būtų skirta lėšų (apie pusantro tūkstančio litų) kadastriniams matavimams. „Vis dėlto tai yra valstybinė žemė, kuri paimta visuomenės poreikiams. Savivaldybė turi ją atsakingai tvarkyti. Ir seniūnija turėtų ją retsykiais prižiūrėti, nušienauti“, – akcentavo Tarybos narė, siūlydama, prieš priimant sprendimus didinti žemės mokestį žemės savininkams dėl apleistų plotų, pagalvoti, kaip elgiasi pati valdžia.

Nepriėmus galutinio sprendimo Kontrolės komitete, dauguma nutarė, jog reikia kviesti žemės tarnybos specialistus ir patikslinti situaciją.

 

Laikas kalbėti, kaip bus formuojamas kitų metų biudžetas

Opozicijos lyderė teigė esanti įsitikinusi, jog praėjusių metų biudžetas buvo formuojamas nepakankamai atsakingai, galimai norint atiduoti duoklę tam tikroms rinkėjų ar palankių bendruomenių grupėms. Jos nuomone, žinant, kad realių lėšų nebus, įvairių programų rėmimai – net po 80 tūkstančių litų – kviečiant dalyvauti konkursuose, teikti paraiškas, aiškiai žinant, jog biudžete tų lėšų nėra, yra saviapgaulė. Opozicija žada siūlyti merui ir administracijos direktoriui ateinančių metų biudžetą svarstyti iš anksto ir pasirengusi dalyvauti jį formuojant bei palaikyti racionalias idėjas, kad biudžetas būtų suformuotas ir orientuotas į būtinąsias išlaidas. Jeigu atsirastų papildomų lėšų, biudžetą galimą būtų perskirstyti. Deja, kitų metų biudžeto vizija nėra džiuginanti, nes Savivaldybės skola bus perkelta į kitus metus. Opozicijos lyderė pagyrė valdančiųjų ketinimus taupyti ir žadėjo palaikyti racionalius sprendimus.

 

Trūksta aiškumo ir finansinės būklės įvertinimo

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko, Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus nuomonė valdančiųjų deklaruojamo taupymo klausimu šiek tiek skyrėsi nuo opozicijos partnerės R. Zablackienės. Jo nuomone, klaidos pamatomos tik tada, kai išryškėja rimti trūkumai ir dideli įsiskolinimai, taupymo planas nekontroliuojamas ir nevykdomas. V. Kamblevičius priminė situaciją dėl skolų  ARATC‘ui už atliekų tvarkymą. Kai dėl tariamos milijoninės skolos už šiukšles nepavyko padidinti mokesčio už buitinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, valdantieji paskaičiavo, jog skola esanti tik per šimtą tūkstančių litų.

Loreta Jakinevičienė kvietė palaukti iki lapkričio mėnesio, kada biudžetinių įstaigų vadovai pateiks administracijai savo įstaigų taupymo planus, tuomet ir bus galima diskutuoti apie taupymo plano vykdymą.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Jonas Vilionis teigė jaučiantis nuoskaudą dėl Kaimo rėmimo fondo lėšų „karpymo“ ir pažado jas atstatyti netesėjimo, nepakankamo Savivaldybės dėmesio rajono ūkininkams. Tarybos narys apgailestavo, kad opozicijos teikti pasiūlymai niekada nebuvo valdančiųjų įvertinti, nesistengta įsiklausyti į žemdirbių atstovų nuomonę nei žemės ūko rėmimo programos lėšų įsisavinimo, nei kitais aktualiais rajono gyventojams klausimais. Jis pasigedo aktyvių diskusijų apie 2015-2020 metų investicines programas, galimybes ir paramą žemdirbiams, informacijos apie kreditus, palūkanas, paraiškų teikimą. Pasak J. Vilionio, laikas tempiamas, o vėliau kritikuojama, jog niekas neteikia paraiškų.

Jau kurį laiką jis negaili aštrios kritikos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriui, kurio vedėją ir spaudos konferencijos metu apkaltino neatliekant savo tiesioginių pareigų, laiką švaistant įvairių Savivaldybės komisijų darbe. Atsigręžęs ir į skyriuje dirbančius specialistus, žemės ūkio deklaravimo funkcijas siūlė perduoti Žemės ūkio rūmų konsultavimo tarnybai, kuri tai atliktų profesionaliau. Primindamas, kad žemdirbiai į rajono biudžetą įneša ypač didelę dalį mokesčių, jų atstovas vylėsi, jog kitų metų biudžete žemės ūkiui bus skirtas didesnis dėmesys, ypač gyvulininkystės sektoriui ir tiems ūkininkams, kurie iš tiesų dirba žemę, o ne tik ją formaliai deklaruoja. Pasak J. Vilionio, iš 4 tūkstančių deklaruojančiųjų – gal tik 300 žemę dirbančiųjų.

Žemdirbių įnašą į rajono biudžetą ir jų nežinomybę dėl ateities akcentavo ir V. Kamblevičius. Jo teigimu, dabar, kai Seime vyksta aktyvios diskusijos dėl europinės paramos žemės ūkiui ateinančiam investiciniam ketverių metų laikotarpiui, rajono vadovybė turėtų pasekti kitų rajonų pavyzdžiu, suformuluodama aiškią rajono žemės ūkio strategiją, sukviesdama visų seniūnijų ūkininkus pasikalbėti, išklausyti jų nuomones, suteikti išsamią informaciją. V. Kamblevičius kvietė valdančiuosius  nebijoti viešumo, bendrų diskusijų ir pasidalijimo nuomonėmis.

 

Etikos komisijos ir frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ informacija

Spaudos konferencijoje Prienų rajono savivaldybės tarybos Etikos komisijos narė ir buvusi jos pirmininkė L. Jakinevičienė akcentavo, kad dar jai vadovaujant Etikos komisijai buvo svarstytas Ritos Keturakienės elgesys dėl galimai supainiotų  viešųjų ir privačių interesų. Tarybos narė dalyvavo svarstant klausimą dėl UAB „MediCA klinika“, kurioje pati dirba, finansavimo. Nors Etikos komisija konstatavo, kad Tarybos narė nepažeidė įstatymo, Valstybinė tarnybinės etikos komisija nepritarė išvadai ir pati nusprendė atlikti tyrimą.

L. Jakinevičienė spaudos atstovus informavo apie Savivaldybės tarybos opozicijos frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ kreipimąsi į Vyriausybės atstovą Kauno apskrityje dėl rajono savivaldybės tarybos sprendimo dėl Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos penktų klasių komplektų.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close