Šiemet Onos šventėn sukvietė amatininkus

Vienos lietuviškiausios, moteriškiausios Oninių šventės renginiai apsuko ratą bene visą Prienų rajono savivaldybę. Garbios Onos ir Onytės buvo pagerbtos gėlėmis, dovanomis ir begaliniu dėmesiu. Nors visų renginių dėmesio centre buvo Onos, šventėse netrūko užimtumo bei linksmybių visiems jų dalyviams. Praėjusį šeštadienį nuskambėjusi tradicinė seniūnijos vasaros šventė „Ona kviečia amatininkus“ Veiveriuose padovanojo daug nepamirštamų emocijų visiems joje apsilankiusiems.

Saulėtas ir ypač karštas savaitgalis prie vandens ginė ne tik atostogaujančiuosius. Tokios dienos – Dievo dovana šią gana lietingą vasarą. Visgi ne visi susiviliojo saulės ir vandens voniomis – Veiverių seniūnijos seniūnaitijų gyventojai traukė į miestelio stadioną, kur jų laukė gausybė renginių. Jų metu buvo pasirūpinta, kad miestelio gyventojai ir svečiai būtų įtraukti į visas veiklas.

Nuo pat ryto Tomo Žilinsko gimnazijos stadione ir mokyklos patalpose užvirė ne mažiau nei saulė karštos aisros futbolo, krepšinio aikštelėse, prie stalo teniso, šachmatų ir šaškių stalų. Šachmatininkų tarpe rungėsi ne tik vietiniai, bet ir svečiai iš Kauno.

Stadione žydinčiomis gėlėmis, kvepiančiais žolynais, javų varpomis, darbščių ir kūrybingų žmonių rankomis darytais meno dirbiniais savo kiemelius puošė seniūnaitijos, stalus praturtino kaimiškais valgiais bei gėrimais. Šventės dalyvius ir svečius visos seniūnaitijos sutiko itin svetingai. Dosnūs ir darbštūs kaimo žmonės vaišino praeivius šiupiniu, bulviniais blynais, sūriais, medumi, kaimiška duona, gardžiais pyragais, pagirdė gira ir sula. Nė vienas neišėjo iš šventės alkanas ar ištroškęs.

 

Kvietė prisiliesti prie senovės

 

Aplink aikštę įsikūrė ne tik seniūnaitijos, bet ir amatininkai, kuriuos iš įvairių seniūnijos ir tolimesnių kampelių sukvietė šventės organizatoriai. Prie amatų dienos šventės prisidėjo ir Aldona Leonavičienė bei Cezaras Pacevičius. Prienų krašto muziejus, įsikūręs net trijose palapinėse, mokė žvakių liejimo, o savo firminio šiupinio nespėjo virti. Linos ir Jurgio Pažėrų ūkio produkcija vaišino jaunimas. Užsukusiems į jų kiemelį galima buvo paragauti gardžios pieno giros, pasukų, fermentinio sūrio. Į šventę buvo atvesta net karvė, todėl nemokantys melžti galėjo pasimokyti. Pasirodo, pradedančiajam tai nelengva užduotis.

Mauručių bendruomenės „Mauručia“ kiemelis buvo ypač spalvingai pasipuošęs. Akį traukė Gražinos Berezun šiaudų lėlė. Ji mokė ir floristikos meno. Šalimais puikavosi ir kitų tautodailininkų darbai: karpiniai, austos juostos ir kt. Asta Milčiuvienė stebino savo rankų darbo lėlėmis, veltinukais, nertomis kepuraitėmis, dailiais lino maišeliais žolynams, kitais papuošalais. Įvairiaspalvėmis juostomis ir karpiniais ne vieną užbūrė tautodailininkė Vladislava Gataveckienė iš Kruonio seniūnijos Plaskūnų kaimo, rankų darbo gėlėmis – R. Šilkūnienė. Onutė Patronaitienė kvietė prisėsti ir įausti po žolyną į trispalvę juostą, kurią ji šventės metu padovanojo Veiverių seniūnui Vaclovui Ramanauskui. Onutės juostos su žolynais nepaprastos, išskirtinės (jų parodą Prienų kultūros ir laisvalaikio centre prieš keletą metų turėjo progos pamatyti ir prieniečiai). Norintieji pasimokyti verpti prisėdo prie mokytojos Oktiabrinos Juodsnukienės. Vilnos užteko visiems ir dar liko, ją dovanojo Skriaudžiuose karšyklą-verpyklą turintis vietos verslininkas Eugenijus Majus. Buvo galima pasimokyti piešimo ant šilko iš Zitos Mateičos, kaip sukti virves mokė Juozas Vilkas, galima buvo užsukti ir pas tautodailininką Žydrūną Tūtlį. Asta ir Arūnas Matulevičiai kvietė pasigrožėti jų pačių rankomis pagamintais varpais, grožybes iš molio mokė nulipdyti veiveriškiai, mokytojos Violetos Perštialienės mokiniai, o Snieguolė Ditkevičienė pamokė veltinio vėlimo subtilybių. Visiems tautodailininkams buvo įteiktos padėkos.

Į vasaros šventę įpintą projektą „Prisilieskime ranka prie senovės“ parengusi ir jį kartu su dideliu būriu pagalbininkų vos už 1200 litų įgyvendinusi Prienų krašto muziejaus Veiverių filialo muziejaus vadovė Jovita Každailienė pasidžiaugė ir prašė padėkoti visiems amatininkams, mokytojams, kurie sutiko dirbti be atlygio.

 

Sveikinimai ir palinkėjimai

 

Veiveriškius su švente pasveikinti atvyko Aleksoto seniūnijos seniūnė Liukrecija Navickienė, bendruomenės pirmininkas Zenonas Šalna. Kaimynai gerbia kaimynus iš miestelio, kurio pavadinimu yra ilgiausia Aleksoto gatvė.

Atidarydamas linksmąją šventės dalį Veiverių seniūnijos seniūnas Vaclovas Ramanauskas sveikino kraštiečius bei svečius, palinkėdamas stiprybės ir tikros sveikatos, kad saulė nepaveiktų, o kad šventė būtų prasminga – būti aktyviems ir linksmiems.

Sveikinimus ir linkėjimus nuo Prienų rajono savivaldybės administracijos atvežė mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė. Anot vicemerės, Veiveriuose visada jauku ir šilta. Seniūnija garsėja tuo, kad joje daugiausia bendruomenių, o bendruomeniškumas lemia, jog šiame krašte klesti amatai, skamba muzika, buriasi įvairūs meno kolektyvai. Vicemerė palinkėjo, kad šiluma kiekvieno širdyje išliktų ir po šventės.

Šventės vedėjai Daivai Venclovienei sukvietus į sceną visas Onutes, prasidėjo jų pagerbimo ceremonija. Keturias garbias, darbščias, talentingas, šaunias šio krašto Onutes sveikino vyrai. Pirmasis jas apdovanojo seniūnas V. Ramanauskas, linkėdamas žmogiškos stiprybės ir Dieviškos laimės. Kiekvienai Onai po puokštę gėlių ir linkėjimų bei malonių siurprizų įteikė Prienų rajono savivaldybės Tarybos nariai ir šventės rėmėjai Vytautas Kamblevičius ir Veiverių vyrų vardu Cezaras Pacevičius. Šių vyrų siurprizai buvo įteikti ir šventės organizatoriams. Rajono ūkininkų vardu Onutes ir visus darbščius veiveriškius pasveikino ūkininkė, švietimietė Laimutė Jančiukienė, o dovanų kraitę seniūnijai atvežė Juozo Palionio paramos ir labdaros fondo atstovės Julija Palionienė bei Edita Palionytė.

Renginio metu buvo pagerbtas pasaulyje vienintelio rimorystės muziejaus ir šio amato puoselėtojas buvęs Veiverių klebonas Kazimieras Skučas. Klebonas, kuris tądien jau sveikino penkias Onas Pažėruose, į kuriuos yra paskirtas šiuo metu, savo ruožtu atvežė sveikinimus ir Veiverių krašto Onoms, linkėdamas sugrąžinti šį trumpiausią, bet seną ir garbingą vardą. K. Skučą pasveikino šventės svečias rajono Tarybos narys Alvydas Vaicekauskas. Dažnuose renginiuose besisukiojančiam su fotoaparatu rankose A. Vaicekauskui pavyko įamžinti istorinę akimirką – tris Prienų miesto garbės piliečius – šviesios atminties poetą Justiną Marcinkevičių, rašytoją Vytautą Bubnį ir Veiverių kleboną Kazimierą Skučą. Šią nepaprastai brangią dovaną – trijų iškilių asmenybių fotografiją A. Vaicekauskas įteikė K. Skučui.

 

Pagerbti sportinių varžybų nugalėtojai

 

Visą rytą vykusių sportinių varžybų metu išaiškinti nuugalėtojai taip pat buvo pagerbti šventės metu. Vyrų krepšinio varžybų antrų–trečių vietų laimėtojams medalius, krepšinio kamuolius su parašais, o pirmosios vietos dar ir taurę įteikė legendinis krepšininkas Sergejus Jovaiša, seniūnas V. Ramanauskas, taip pat veiveriškis, Savivaldybės tarybos narys Juozas Krikštolaitis. Pirmoji vieta krepšinio varžybose atiteko Veiverių komandai, kurioje žaidė Deividas Kreičmonas, Povilas Glaniauskas, Saimonas Pažėra ir Vytautas Bereiša. Antroji ir trečioji vietos atiteko Plutiškių ir Juragių atstovams. Šventėje apdovanoti buvo ir kitų sporto šakų atstovai. Futbolo varžybose pirmoji vieta atiteko Balbieriškio „Ringio“ komandai, antroji – Veiveriams, trečioji – Mauručiams. Tarp šachmatininkų pirmąją vietą vyrai pagarbiai užleido vardinių kaltininkei Onutei Krikštolaitienei. Antroji atiteko jos vyrui J. Krikštolaičiui, trečioji – sportinių varžybų organizatoriui Romualdui Ermošenkai. Onutė buvo nepralenkiama ir moterų šaškių varžybose, nuo jos atsiliko ir antrąją bei trečiąją vietas pasidalino Daiva Macijauskienė bei Danielė Martišiūtė. Šeimos stiprybė – vienybėje, sakoma. Atrodo, tai tinka ir sporte. Tarp vyrų pirmąją vietą šaškių turnyre laimėjo J. Krikštolaitis, antroji atiteko R. Ermošenkai, trečioji – P. Brazauskui.

Stalo teniso turnyre dalyvavo tik dvi moterys. Pirmąją vietą laimėjo Irma Janušauskaitė, antrąją – Daiva Macijauskienė. Tarp vyrų laimėjo Antanas Pažėra, atroji vieta paskirta Arnui Tilindei, trečioji – Rimgaudui Dudinskui.

 

Šokiai, žaidimai, fejerverkai

 

Kokia gi šventė be šokių ir dainų. Kol vieni linksminosi, kiti buvo kviečiami dalyvauti virvės traukimo varžybose, giros kėlimo, ėjimo su kojūkais, „obuolių krepšinio“, vandens nešiojimo rungtyse, padaužyti puodynes. Tuomet šokti visus šventės dalyvius mokė Laura Lukenskienė, šokdino Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro šokių kolektyvas „Tryptinis“ bei Skriaudžių laisvalaikio salės vaikų ir jaunimo folklorinis ansamblis „Kankliukai“. Padainuoti kvietė Veiverių KLC moterų vokalinis ansamblis „Radasta“.

Vasaros šventę „Ona kviečia amatininkus“ organizavo didelis būrys organizatorių: Veiverių seniūnija, Veiverių seniūnijos bendruomenės, seniūnaičiai, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centras, Veiverių A. Kučingio meno mokyklos pedagogai, profesionalūs menininkai, Meno mokyklos moksleiviai, kviestiniai svečiai. Didelis būrys žmonių pasistengė, kad šventė taptų graži ir prasminga, tarp jų rėmėjai – Kredito unija „Prienų taupa“, Laimutė Starkevičienė, Cezaras Pacevičius, Aušra ir Rūtenis Indriūnai, Laimutė Barkauskienė, Ramunė Celiešienė, Aldona Leonavičienė, Juozas Krikštolaitis, įmonės „Ginalas“ vadovas Gintas Mocevičius, bendrovės „Pieno žvaigždės“ žaliavos pirkimo direktorius Algimantas Paspirgėlis.

Prienų kraštas garsėja darbščiais žmonėmis ir ypač ūkininkais, dalis kurių taip pat tapo šventės rėmėjais, tai – Martynas Butkevičius ir Jonas Vilionis, Aldona Kvedarienė, Jonas Vilčinskas, Sigitas Gylys, Kęstutis Lapinskas, Lina ir Jurgis Pažėrai, Irena Laurinaitienė, Laimutė Jančiukienė. Šventės globėjais buvo klebonas Kazimieras Skučas, Alvydas Vaicekauskas, Andrius Palionis, Vytautas Kamblevičius, Sergejus Jovaiša.

Vakare šventės dalyviams koncertavo Baraginės jaunimo kapela „Svaja“, grupė „Dinamika“, vyko studijos „Ugnies ratas“ pasirodymas. Šventės pabaigą vainikavo Veiverių seniūno ir Veiverių socialdemokratų dovanoti fejerverkai.

Sekmadienį vyko iškilmingi atlaidai Veiverių Šv.Liudviko bažnyčioje.

 

 Roma Sinkevičiūtė

Autorės nuotraukos

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close