Pasidalink obuoliu su draugu…

Spalio mėnesį švenčiame Sveiko maisto, Moliūgo ir Obuolio dienas. Obuolio ir Moliūgo dieną paminėjo ir Prienų rajono Balbieriškio pagrindinės mokyklos bendruomenė. Šios šventės organizatoriai buvo 8 klasės mokiniai.

Šventėje dalyvavo visų klasių mokinių ir mokytojų komandos. Jie turėjo iš anksto atlikti namų užduotis: pagal renginio temą pasipuošti stalą, pagaminti bent 2 patiekalus (vieną – iš obuolio, kitą – iš moliūgo), sugalvoti komandos pavadinimą ir prisistatymą.

Visiems susirinkusiems renginio vedėja aštuntokė Ignė pristatė vertinimo komisiją: Prienų sveikuolių klubo „Versmenė“ pirmininkę Leonorą Kalantienę, Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro administratorę Loretą Šaltienę, Prienų rajono Sveikatos biuro specialistę Redą Žaromskytę ir 8 klasės mokines – Ramintą, Odetą, Ernestą, Moniką.

Renginį pradėję aštuntokai Vakaris, Simonas, Meinardas, Dovilė ir Mantas visiems įdomiai papasakojo apie obuolius ir moliūgus. Įdomu, kuo gi jie naudingi, kad kalendoriaus lapelyje yra atsiradusi diena, skirta jiems?

Kvapnus sultingas obuolys – idealus sveikas maistas. Jį paprasta neštis kaip užkandį į iškylą ar darbą. Jis pripildo skrandį ir greitai sukelia sotumo pojūtį, neapkraudamas organizmo. Geriausia valgyti šviežius obuolius likus pusvalandžiui ar valandai iki valgio. Išgertos ryte prieš valgį obuolių sultys pagerina virškinimą, o vakare prieš miegą – ramina nervus, po įtemptos darbo dienos ir sugrąžina jėgas. Obuoliai nuo seno liaudies medicinos žinovų laikomi pačios Gamtos žmogui  atsiųstais gydytojais. Obuolių sėklose yra nemažai jodo. Norint gauti jodo dienos normą, reikia kasdien sukrimsti po 5 – 6 sėkleles. Valgant obuolius pagerėja apetitas, paspartėja medžiagų apykaita, atsiranda daugiau energijos. Kasdien  suvalgant  po 2 – 3 obuolius, gaunama visa vitamino C paros norma. Kiekvienam žmogui per metus reikėtų suvalgyti ne mažiau nei 35 kg. obuolių. Obuoliai puikiai padeda išvengti infekcijų, efektyviai kovoja su virusais, pavyzdžiui, sukeliančiais A tipo gripą. Juose esantys fitoncidai naikina dizenterijos sukėlėjus ir auksinį stafilokoką. Pavalgius visiškai nebūtina griebtis kramtomosios gumos, jeigu po ranka yra šviežių obuolių. Šie vaisiai naikina mikrobus, galinčius sukelti kariesą.

Moliūgas – taip pat skani, maistinga ir sveikatai naudinga daržovė. Moliūgo minkštime daug naudingo vandens ir balastinių medžiagų, kurios labai vertingos virškinimui, spartina toksinų neutralizavimą ir jų pašalinimą iš organizmo. Moliūgo sėklose ypač gausu nukleininių rūgščių – tikro Gamtos sukurto jaunystės eliksyro, atnaujinančio organizmo ląsteles bei skatinančio jų augimą. Išlukštentas moliūgo sėklas rekomenduojama  valgyti žmonėms, turintiems žarnyno parazitų – kaspinuočių arba askaridžių.

Įdomu tai, kad moliūgų sultis galima vartoti kaip švelnius migdomuosius. Norint sustiprinti efektą rekomenduojama į sultis įmaišyti truputį medaus.  Jei kankina irzlumas bei nemiga, gelbėtis taip pat galima šviežių moliūgų sultimis. Sergant mažakraujyste ir stokojant geležies, per dieną reikia suvalgyti apie 20 – 150 g. virto moliūgo ir jums nebereikės vartoti geležies preparatų. Reguliariai mėgaujantis patiekalais iš moliūgų – veiksminga dantų ėduonies profilaktika, nes juose daug fluoro. Fluoro paros norma – 1 mg. Šią normą galima gauti suvalgius per dieną apie 500 g. moliūgo.

Kol komandos ruošėsi prisistatymui, vertinimo komisija, pakilusi nuo jiems skirto obuolių žvakidėmis puošto stalo, apžiūrėjo dekoruotus komandų stalus su įvairiais patiekalais. Ir kokių patiekalų čia nebuvo!  Obuolių, moliūgų pyragai, keksai, įdaryti varške obuoliai, vieno kąsnio moliūgo užkandėlė „Egzotika“, nuostabaus skonio obuolių ir moliūgų kokteilis, moliūgų želė… Įmantriai atrodė mokytojų stalas, papuoštas nuostabiomis roželėmis iš džiovintų obuolių, moliūgų ir šermukšnio uogų. Visiems labai patiko moliūginiai saldainiai. O kiek jaukumo suteikė 7 klasės mokinių sukurtas didelis šviečiantis moliūgas! Komisijai buvo sunku išrinkti pačius sveikiausius ir maistine verte naudingiausius patiekalus.

Apžiūrėjus patiekalus ir juos degustavus, prasidėjo komandų prisistatymai. Visos komandos pasirodė labai puikiai. „Obuoliukai rubuiliukai“ vaidino sodo mergaites, „Moliūgėliai“ – televizijos laidą „Klausimėlis“, „Rudenėlis“ – Dėdę Rudenėlį, atnešusį rudens gėrybių, „Dyniukiai“- atsipalaidavimą sode, „Obuolmoliūgai“ – mažutėlę Obuolytę, riedančią pas Moliūgytę.

Prisistatę komandos turėjo rimtai padirbėti – atlikti praktines užduotis: atpažinti 10 obuolių veislių, išvardinti vietovardžius, susijusius su obuoliu, bei pavardes, kilusias nuo žodžio „obuolys“, surašyti moliūgo ir obuolio giminaičius, pabaigti patarles bei priežodžius. Po to varžėsi ir kapitonai, uždirbdami savo komandoms taškus.

Kol komisija suvedinėjo rezultatus, mokytoja Ona Žvaliauskienė visoms komandoms pateikė įdomių užduočių, už kurias buvo galima laimėti prizų.

Komisijos narė Reda Žaromskytė apibendrino visų komandų darbą. Leonora Kalantienė pagyrė mokyklos bendruomenę, kad domisi sveika gyvensena, aktyviai organizuoja įdomius renginius ir padovanojo naujai išleistą amerikiečių gydytojo T. Colin Campbell knygą „Visuma: naujas žvilgsnis į mitybos mokslą“. Mokyklos direktorius Stasys Valančius visoms komandoms įteikė padėkos raštus, akcentuodamas, kad šis renginys – tikrai plati integruota pamoka, apimanti beveik visus mokomuosius dalykus.

Prisimindami lietuvių liaudies išmintį, renginį baigėme palinkėjimu: pavaišink draugą  obuoliu – tai linkėsi jam Meilės, Laimės ir Sveikatos. Skambant V. V. Lansbergio dainai „ O žvaigždė puodynėj“, vaišinome vieni kitus pačių atsineštais obuoliais…

 

Ona Žvaliauskienė, Prienų r. Balbieriškio pagrindinės mokyklos biologijos mokytoja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close