Liepos 27-rugpjūčio 13 dienomis Londone vykstančiose vasaros olimpinėse žaidynės, kuriose dalyvauja per 200 valstybių, atsiuntusių daugiau kaip kaip 10500 sportininkų. Lietuvos garbę gina 62 atletai: 24 moterys ir 39 vyrai. Tarp jų ir du prieniškiai – sporto ėjikas Marius Žūkas ir irkluotojas Rolandas Maščinskas.


Mariui Žiūkui (33m.) tai jau antroji olimpiada. Prieš ketverius metus prieniškis debiutavo Pekine ir sportinio ėjimo rungtyje 20 km ditanciją įveikęs per 1 val. 25 min. 36 s (1:25:36) užėmė 35-ą vietą. Šiemet pavasarį Šveicarijoje sportininko pasiektas asmeninis rekordas yra 1:22:25.
„Didelių tikslų sau nekeliu ir visiems kartoju, kad stengsiuosi pasirodyti geriau nei Pekine. Man svarbiau ne užimta vieta, bet rezultatas. Sportinis ėjimas yra ištvermės sportas ir rezultatus lemia daug faktorių, taip pat ir klimatas. Neseniai grįžau iš treniruočių stovyklos Šveicarijoje.Ten buvo ganėtinai vėsu. Jei Londone teks varžytis karštu oru, bus sunku”, – sakė sportininkas.
Olimpietis pamėgtai sporto šakai atidavė jau 16 metų. Pirmoji trenerė – Gražina Goštautaitė. Kai Marius grįžta namo, ji treniruoja ir dabar. Tiesa, ne Prienuose, bet Birštone. Pastaruoju metu Marius gyvena ir dirba Vilniuje, yra Seimo kanceliarijos Finansų departamento biudžeto planavimo ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas. Darbas atsakingas, bet mūsų kraštiečiui pavyksta siekti karjeros aukštumų tiek darbe, tiek sporte.
„Po darbo kanceliarijoje labai smagu pamankštinti kūną. Treniruojuos šešias dienas per savaitę. Treniruotėms skiriu visas atostogas, kartais tenka imti ir nemokamų. Per mėnesį nueinu 400-500 km. Sportinis ėjimas man jau tapo gyvenimo būdu. Ateities per daug neplanuoju. Kol sveikas, kol noro turiu, dar sportuosiu”, – atviravo Marius.
Pirmoji trenerė mena, kad 1996 m. iš „Revuonos” vidurinės mokyklos į pirmąją treniruotę atėjo pusė Mariaus klasės. Po kelerių metų liko tik jis. Nors buvo bandęs ne vieną sporto šaką, geriausiai sekėsi sportinis ėjimas. Trenerė džiaugiasi, kad toks gabus vaikas atėjo pas ją. Kitam treneriui gali nepasisekiti ir visą gyvenimą nesulaukti olimpiečio, nors turės 100 čempionų. Mūsų kraštas išskirtinis, olimpinėse žaidynėse jau yra dalyvavę Jono ir Povilo Juozaičių sporto ėjikas Daugvinas Zujus, Sauliaus Žaliausko – Sonata Milušauskaitė.
Trenerė savo auklėtinio olimpinius startu stebės namuose. Marius į Londoną išskrenda rugpjūčio 2 d., startuos – rugpjūčio 4-ą. Kartu su pusšimčiu lengvaatlečių prieniškis kovos 20 km distancijoje. Namo grįš rugpjūčio 13-ą, tad dalyvaus ir olimpinių žaidynių uždaryme.
Mariui prognozuojama 16–24 vieta.

Rolandas Maščinskas jau Londone. Pirmas jėgų išbandymas liepos 28 d. Kartu su Sauliumi Ritteriu dviviete valtimi varžysis 2 km didtancijoje.
Olimpiečiui rugpjūčio 6 dieną sukanka tik 20 metų, bet jis jau yra iškovojęs nemažai svarių pergalių. 2010 m. Singapūre jaunimo olimpinėse žaidynėse prieniškis tapo pirmuoju šalies jaunimo olimpinių žaidynių medalininku ir čempionu. Tuomet jis buvo greičiausias 1 km distancijoje (3:13:82). Pernai tapo ir Europos čempionu.
Rolandas irkluoja nuo 14 metų. Pirmasis treneris – Petras Albertavičius, dabartinis – Vladislavas Sokolinskis. Pastaruoju metu olimpietis gyvena Trakuose, bet visuomet priemena, kad jo gimtinė Prienai, Strielčių kaimas. R. Maščinskas yra Mykolo Riomerio universiteto pirmakursis, studijuoja viešąją politiką ir vadybą.
Viename interviu „Respublikai“ Rolando mama Asta Maščinskienė pasakojo:
– Pamenu, po pirmos treniruotės Rolandas grįžo visas dumblinas, nes iš valties iškrito, bet jam vis tiek labai patiko! Iškart sudomino! Ir pradėjo vaikas vienas paskui kitą nešti namo medalius. Treneris jau tada pasakė – įžvelgiu didelį talentą. Jis sūnų labai globojo, kaip antras tėtis buvo, Prienuose, tiesa, irklavimo bazė apgailėtina – drąsiai galiu sakyti, kad Rolandas treniruotis pradėjo tvarte. Kai išvyko į Trakus, apstulbo iš netikėtumo: sąlygos ten karališkos! Trakų irklavimo bazėje jis dabar ir treniruojasi.
Londono olimpiadoje prieniškiui prognozuojama 6–13 vietos, bet jis nusiteikęs pasirodyti geriau.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close